Gardens for Humanity: Puutarhasuunnittelu, joka kertoo tarinamme | Verde Independent

Puutarhamme on toinen luku kotielämämme tarinassa. Kun näen lintuja rakentamassa pesiä puutarhaamme, pölyttäjiä ruokkimassa kukkia, liskoja kasvattamassa poikasiaan tai rupikonnan talvehtimassa kostean maan alla, niistä tulee osa perhettämme. He vahvistavat, että puutarhamme on kutsuva elinympäristö ja turvallinen koti.

Kun suunnittelemme, kasvatamme, säästämme siemeniä ja vaalimme puutarhaa, luomme pienen ekosysteemin, joka yhdistää meidät kaikkiin ympäristömme ja yhteisömme elämään. Puutarhamme ovat yhteisiä elinympäristöjä, jotka vaihtelevat aina vuodesta toiseen. Se on kumppanuus kaikkien luonnon kiertokulkujen – sään, veden, maaperän, kasvien ja villieläinten – kanssa.

Alkuperäinen kasvillisuus ja maantiede, joihin talomme “istutettiin”, vaikuttavat vuorovaikutukseen. Suhteemme puutarhaamme voi olla herkkä tasapaino sen välillä, kuinka työskentelemme luonnon kanssa ja miten pyrimme saavuttamaan unelmapuutarhamme. Saatamme jopa löytää uusia kasveja ja kukkia, jotka kasvavat tuulen, veden, lintujen tai muiden villieläinten siemenistä.

Äskettäisellä talvivaelluksella pesussa kuulin aktiivisten mehiläisten huminaa. Katsoessani ylös jyrkkään lohkareisiin, näin ylenpalttisen yhdyskunnan, jossa mehiläisparvet kulkivat sisään ja ulos rakosta. Polun varrella olin nähnyt mehiläisten hakevan ravintoa, keräämässä siitepölyä ja mettä kukkivista pensaista ja luonnonkukista. Verratkaa tätä kaupallisiin mantelitarhoihin, joissa mehiläispesiä on kuljetettava kevään kukinnan aikana, jotta sato pölytetään.

Monipuolinen luonto voi ylläpitää mehiläispopulaatiota ympäri vuoden, kun taas mantelitarha voi ylläpitää mehiläisiä vain yhden kuukauden kokonaisessa vuodessa. Tämä on esimerkki erosta kestävän, biologisesti monimuotoisen luonnonympäristön ja sellaisen ympäristön välillä, joka vaatii jatkuvaa ihmisen väliintuloa selviytyäkseen.

Kotimaisen puutarhurin on helpompi jäljitellä ja ylläpitää monipuolista ja kestävää luonnonympäristöä kuin yksittäisen sadon teollisen maatalouden. Syötävien, alkuperäisten ja koristekasvien sekoituksella voimme luoda ympäristön, joka tukee monia elämänmuotoja.

Integroitua ja biologisesti monimuotoista kasviyhteisöä kutsutaan “permakulttuuriksi”. Tämä on puutarhasuunnittelukonsepti, joka yhdistää villieläinpuutarhat, syötävät maisemat sekä perinteiset kukka- ja vihannespuutarhat kestäväksi ja yhtenäiseksi elinjärjestelmäksi. Se on ekologinen puutarha, joka perustuu samoihin periaatteisiin kuin luonto.

Permakulttuurisuunnitteluun liittyy neljä tärkeää tavoitetta, joita voimme soveltaa kodeissamme: monipuolisen kasviyhteisön luominen; myrkyllisten rikkakasvien ja torjunta-aineiden poistaminen; orgaanisen jätteen kierrättäminen maaperän rakentamiseksi kemiallisten lannoitteiden käytön sijaan; ja kunnioitamme paikkaamme luonnossa. Tätä kutsutaan nykyään “regeneratiiviseksi” puutarhanhoidoksi ja maataloudeksi, joka kunnioittaa ja suojelee ekosysteemejä, tuottaa terveellisempää ja maukkaampaa ruokaa ja vähentää ilmastonmuutosta.

Kun suunnittelemme puutarhaa, joka noudattaa näitä permakulttuuritavoitteita, laajennamme näkökulmaamme kattamaan kaikki yhteisömme elämät. Emme ota vain luontoa, vaan luomme myös turvallisen ja ravitsevan kodin niille, jotka jakavat ympäristömme. Puutarha voi olla yhteisö, jossa kutsumme muita kertomaan tarinamme.

Vieraile osoitteessa gardensforhumanity.org ladataksesi puutarha- ja maisemasuunnittelutyötaulukon ja ollaksesi yhteydessä muihin kasveja rakastavaan yhteisöömme ja jakaa niitä muiden kanssa!

Richard Sidy on Gardens for Humanity -järjestön puheenjohtaja, Sustainability Alliancen perustajajäsen ja Verde Valleyn elintarvikepolitiikan neuvoston jäsen. Voit tavoittaa hänet lähettämällä sähköpostia president@gardensforhumanity.org.

Leave a Comment