– Pankkitoiminnasta urheiluun vodkaan Venäjän eristyneisyys kasvaa

Se on globalisoitunut maailma – planeetta, jonka yhdistävät monimutkaiset toimitusketjut, pankkitoiminta, urheilu ja lukemattomat muut syvän yhteyden säikeet. Kunnes ei ole.

Näyttely A: Venäjä tällä viikolla, äkillisesti irti suuresta maailmasta useilla rintamilla. Sen kansainvälisen pankkitoiminnan kykyä on rajoitettu. Sen osallistuminen suuriin kansainvälisiin urheilulajeihin murenee. Sen lentokoneita on rajoitettu Euroopan yli. Sen vodka ei ehkä ole enää tervetullut useisiin Yhdysvaltain osavaltioihin. Jopa Sveitsi, jonka nimi on lyhenne puolueettomuudesta, kääntää varovasti selkänsä Vladimir Putinille.

Vain kolmessa päivässä Venäjästä on tullut kansainvälinen hylkiö Ukrainan hyökkäyksen vuoksi, ja sen johtajalla on yhä vähemmän ulkomaisia ​​ystäviä. Lisäksi Moskovan vastaiset toimet tapahtuvat monin eri tavoin, kauaskantoisilla tavoilla, jotka ovat merkittäviä – ja joissain tapauksissa myös myötävaikuttamia – äärimmäisen sidoksissa olevaan maailmaan, jossa elämme.

“Täällä on tapahtunut jotain. Se on levinnyt tavoilla, joita kukaan ei olisi voinut kuvitella kolme tai neljä päivää sitten”, sanoi Andrew Latham, kansainvälisten suhteiden professori Macalester Collegesta ja geopolitiikan asiantuntija. “Se on todella outoa, outoa katsoa.”

Vain viimeisen kolmen päivän aikana tulipalossa on tapahtunut suuria liikkeitä – sekä hallitusten pakotteita että niitä ympäröivien liittoutumien, järjestöjen ja ihmisten toimia. Yhdessä ne ylittävät monin tavoin jotkin maailman uusimmat pakotepaketit, mukaan lukien Iranin ja Pohjois-Korean vastaiset pakotepaketit.

Euroopan valtiot, jotka ovat erityisen yksimielisiä asiassa, ovat sulkeneet ilmatilansa venäläisiltä lentokoneilta. Kansainvälinen SWIFT-rahoitusjärjestelmä, joka mahdollistaa miljardeja dollareita liiketoimia yli 11 000 pankille ja muulle laitokselle eri puolilla maailmaa, rajoitti tärkeimmät venäläiset pankit verkostostaan ​​viikonloppuna – mahdollinen isku Venäjän taloudelle.

Maanantaina maailman ja eurooppalaiset elimet estivät venäläiset joukkueet kaikista kansainvälisistä jalkapallojoukkueista, mukaan lukien vuoden 2022 MM-kisojen karsintaottelut. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea kehotti urheilujärjestöjä sulkemaan venäläiset urheilijat ja virkamiehet kansainvälisistä tapahtumista. Kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto ja National Hockey League ilmoittivat omista toimenpiteistään Venäjää vastaan, oli selvää, että käynnissä oli liike, joka oli laajempi kuin mikään urheilumaailmassa vuosikymmeniin.

Saksa rikkoi poikkeuksellisella liikkeellä toisen maailmansodan jälkeisen ulkopolitiikan ja sanoi auttavansa lähettämään aseita Ukrainaan – toimintaa, jota sen liittokansleri Olaf Scholz kutsui “uudeksi todellisuudeksi”. Suomi ja Ruotsi, maat, jotka tuskin uskaltavat hypätä taisteluun, näyttävät olevan Venäjää vastaan ​​mahdollisesti vastustavia tietestausasemia. Turvallisesta pankkitoiminnastaan ​​tunnettu Sveitsi “omaksuu tiukemman linjan Venäjän suhteen”, sanoi sen talousosaston johtaja Guy Parmelin sunnuntaina.

Vähemmän suoraan vaikuttavia, mutta yhtä päättäväisiä olivat useiden Yhdysvaltain osavaltioiden – muun muassa Pennsylvanian, Pohjois-Carolinan, Vermontin, Länsi-Virginian ja Mainen – pyrkimykset puhdistaa viinamyymälät venäläisestä vodkasta ja muista tuotteista. Jotkut osavaltiot, kuten Pennsylvania, ryhtyivät myös maanantaina toimiin Venäjään liittyvien omistusosuuksien myymiseksi.

“Meidän on käytettävä taloudellista voimaamme varmistaaksemme, että Venäjällä on vakavia seurauksia sen räikeistä kansainvälisen oikeuden ja inhimillisen yhteistyön loukkauksista”, sanoi valtio Sen. Sharif Street, D-Philadelphia.

Lista jatkuu.

”Aluksi ne ovat symbolisia. Mutta sitten näet niiden suuren määrän. Ne saattavat vaikuttaa triviaaleilta yksinään, mutta niiden kokonaisuus viittaa siihen, että järjestelmä on heilahtanut tämän kanssa”, sanoi William Muck, valtiotieteen professori North Central Collegesta Illinoisissa ja kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija.

Tällainen nopean tulipalon yhdistäminen sai kiitosta maanantaina Valkoisesta talosta. ”Presidentti Putin on ollut yksi suurimmista Naton yhdistäjistä nykyhistoriassa. Joten luulen, että voimme kiittää häntä siitä, lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi maanantaina.

“Luulen, että viime päivinä olemme nähneet sitoutumisen pysyä yhtenäisenä ja lähettää vahvan viestin presidentti Putinille, että tämä toiminta – nämä toimet, tämä retoriikka – on mahdotonta hyväksyä ja maailma rakentaa muuria sitä vastaan. ”, PSAKI sanoi.

Se kaikki on tapahtunut 9/11 jälkeisten pakotteiden ohimenevällä lakaisulla, mutta myös lähettämisen alkaessa – mikä on yksi niistä asioista, jotka ovat tehneet siitä niin poikkeuksellisen.

Keskeinen ainesosa: Se tapahtui välittömän sosiaalisen median maiseman taustalla, joka antoi kaukaisille tarkkailijoille suoran ja epävirallisen tien siihen, mitä tapahtui sekä Ukrainassa että muualla. Se voi toimia voimankertojana kaukana, kun esimerkiksi Mainen kuvernööri päättää ryhtyä vodkaan liittyviin toimiin.

”Sukupolvi sitten tämä kaikki olisi tapahtunut ulkoministeriöiden ja kello 6:n uutisten kautta, mutta ei mitään tämän päivän nopeuden ja yhteenliittymien kaltaista. Uskon, että sillä on kiihdyttävä vaikutus, Latham sanoi.

Kaikki eivät kilpaile eristääkseen Venäjää. Kiina ei ole täysin muun maailman kanssa Ukraina-kysymyksessä – ei ole yllättävää. Mutta maan pitkäaikainen vaatimus siitä, että muut maat kunnioittavat itsemääräämisoikeutta ennen kaikkea – asema, jonka tarkoituksena on torjua kaikki toimet sen Taiwanin ja Hongkongin sekä Etelä-Kiinan meren politiikkaa vastaan ​​– voi lopulta vaikeuttaa sen. Samaan aikaan sen haluttomuus osallistua rankaiseviin toimiin voi tehdä vähemmän merkitykselliseksi sen vuoksi, mitä niin monet muut tekevät, ja se voidaan rangaista, jos se yrittää heikentää globaalia toimintaa.

Tämän viikon maailmanlaajuinen pikaarvonnan toiminta on räikeää, kyllä. Mutta onko sillä aidosti merkitystä pitkällä aikavälillä? Aiemmat liittoumat ovat kokoontuneet nopeasti, mutta rispaantuivat viikkojen kuluessa. Ja sama globalisoitunut maailma, joka mahdollistaa hallituksen nopean eristämisen, voi myös tarjota samat hallitukselle mahdolliset kiertotavat kansainvälisen toiminnan vaikutusten vähentämiseksi.

Siitä huolimatta yhteys, jonka ansiosta kansakunnat voivat saada asioita nopeasti valmiiksi, näyttää tässä tapauksessa lähestyvän täysin uutta aluetta, koska se muodostaa 2000-luvun vastauksen ikivanhaan aggressioon: toisen kansakunnan maiden väkivaltaiseen valtaukseen.

“En uskonut olevan mahdollista, että maailma voisi olla näin yhtenäinen globalisoituneessa järjestelmässä – että saatte kaikki samalle sivulle”, Muck sanoi. “Jos ajattelemme “toimivatko pakotteet globalisoituneessa maailmassa?”, en usko, että meillä voisi olla täydellisempää testitapausta.


Käytä alla olevaa lomaketta vaihtaaksesi salasanasi. Kun olet lähettänyt tilisähköpostiosoitteesi, lähetämme sähköpostin, jossa on palautuskoodi.

” Edellinen

Seuraava ”

Leave a Comment