Voisiko kansainvälinen rikostuomioistuin saattaa Putinin oikeuteen Ukrainasta? | Venäjä

Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjä ilmoitti tällä viikolla käynnistävänsä tutkinnan mahdollisista sotarikoksista tai rikoksista ihmisyyttä vastaan ​​Ukrainassa. Kuinka todennäköistä on, että Putin tai muut Venäjän poliittiset tai sotilaalliset johtajat joutuvat oikeuden eteen ja mitkä ovat ne esteet, jotka on voitettava, jotta se tapahtuisi?

Mistä rikoksista ICC nostaa syytteen?

Kansainvälinen rikostuomioistuin tuomitsee neljä rikosta: sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan, kansanmurha ja aggressiorikos. Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Karim Khan sanoi, että on perusteltua syytä uskoa, että Ukrainassa on tehty sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Sotarikoksia ovat tahallinen tappaminen, tahallinen suuren kärsimyksen aiheuttaminen, laaja tuhoaminen ja omaisuuden haltuunotto sekä tarkoituksellinen kohdistaminen siviiliväestöä tai esineitä vastaan. Rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​ovat murhat, jotka “joka on tehty osana laajaa tai järjestelmällistä hyökkäystä, joka on suunnattu mitä tahansa siviiliväestöä vastaan”.

Onko se ongelma, että Ukraina tai Venäjä eivät ole ICC:n allekirjoittajia?

Khan sanoi, että koska Ukraina ei ollut osapuolena ICC:n perustaneessa Rooman perussäännössä, se ei voinut itse vedota väitettyihin rikoksiin, mutta se oli aiemmin kahdesti hyväksynyt tuomioistuimen toimivallan, mukaan lukien Venäjän tunkeutuessa Krimille vuonna 2014 ja toisen kerran. se oli hyväksynyt lainkäyttövallan “avoinna”. Joten Ukraina ei voi itse vedota väitettyihin rikoksiin, mutta ICC:llä on lainkäyttövalta alueellaan tehdyissä rikoksissa.

Venäjä erosi Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta vuonna 2016 sen jälkeen, kun tuomioistuin julkaisi raportin, joka luokitteli Venäjän Krimin liittämisen miehitykseksi. Päällisin puolin näyttää yksinkertaiselta todistaa, että Venäjä on syyllistynyt hyökkäysrikokseen. Määritelmä sisältää hyökkäyksen toiseen valtioon, pommituksen ja satamien saartamisen. Jos valtio ei kuitenkaan ole ICC:n osapuoli, tuomioistuin ei voi asettaa sen henkilöitä syytteeseen tästä rikoksesta. Ainoa poikkeus on, että YK:n turvallisuusneuvosto voi saattaa puolueettoman henkilön ICC:n käsiteltäväksi hyökkäysrikoksesta, mutta Venäjällä neuvoston pysyvänä jäsenenä on veto-oikeus, joten näin ei tapahdu.

Mutta ei ole olemassa vastaavaa estettä, joka estäisi syytteiden nostamisen sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ​​ja kansanmurhasta allekirjoittamatonta henkilöä, kuten Venäjää, vastaan.

Kuinka todennäköistä on, että Vladimir Putin tai joku muu Ukrainan miehitykseen osallistunut joutuu ICC:n oikeuden eteen sotarikoksista ja/tai rikoksista ihmisyyttä vastaan?

On paljon vaikeampaa yhdistää poliittista johtajaa suoraan asevoimien tekemiin rikoksiin näillä kahdella rikoksella edellytetyllä perusteella kuin laajempi hyökkäysrikosrikos. Vaikka Putinia syytettäisiin, hänet olisi pidätettävä valtiossa, joka – toisin kuin Venäjä – hyväksyy tuomioistuimen toimivallan.

Onko olemassa vaihtoehtoisia tapoja, joilla Putin tai muut voitaisiin saattaa oikeuden eteen?

Kansalliset tuomioistuimet voivat nostaa syytteen henkilöitä heidän kansalaisuudestaan ​​riippumatta ja rikoksen tapahtuessa, jos niillä on niin sanotut yleismaailmalliset lait. Esimerkiksi tammikuussa saksalainen tuomioistuin tuomitsi syyrialaisen entisen tiedusteluupseerin elinkautiseen vankeuteen Lähi-idän maan sisällissodassa tehdyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Vuonna 2015 jälleen Saksassa kaksi ruandalaista miestä, joita syytettiin kapinallisryhmän johtamisesta itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa, vangittiin sotarikoksista. Jopa Venäjällä on yleismaailmalliset lait. Vaikka yritettäisiinkin vedota toiselle valtionpäämiehelle yleismaailmalliseen toimivaltaan, Putinin pidättäminen ja oikeuden eteen tuominen olisi silti huomattava este. Tämä vaatisi luultavasti hänet erottamaan virastaan ​​ja luovuttamaan hänet sitten uuden Venäjän hallinnon toimesta, jolla on sydämellisemmät suhteet kansainväliseen yhteisöön.

Professori Philippe Sands QC, UCL:n kansainvälisiä tuomioistuimia käsittelevän hankkeen johtaja, on vaatinut erityisen kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamista tutkimaan Putinia ja hänen avustajiaan aggressiivisesta rikoksesta, joka hänen mielestään on Venäjän tekoihin soveltuvin rikos. Ukrainassa.

Ukraina on myös haastanut Venäjän kansainväliseen tuomioistuimeen (ICJ), koska se aloitti hyökkäyksen maan venäjänkielisiä vastaan ​​tehdyn kansanmurhan valheellisilla väitteillä, vaikka tätä onkin kuvattu symboliseksi toimenpiteeksi sen lainkäyttövaltaa koskevien epäilyjen vuoksi.

Leave a Comment