Kongressin pitäisi tehdä enemmän kuin estää verovapaat joukkovelkakirjat Pro Sports -stadioneille

Virginian pyrkimykset tukea stadionia ja monikäyttöistä kaupallista kehitystä Dan Snyderille ja hänen Washington Commanders NFL -jalkapallojoukkueelle olisi typerää veronmaksajien rahojen tuhlausta. Mutta kolmen kongressin demokraattisen jäsenen yritys estää rahoitussuunnitelma on harhaanjohtava ja lyhytnäköinen.

Edustajien Jackie Speier (D-CA), Earl Blumenauer (D-OR) ja Don Beyer (D-VA) esittelemä lakiehdotus lopettaisi ammattiurheilustadionien rahoittamiseen käytettyjen joukkovelkakirjojen verovapauden.

Se on hyvä niin pitkälle kuin se menee. Sen sijaan, että tähdättäisiin vain ammattiurheiluun (ja todella Snyderiin), kongressin tulisi harkita täysin uudelleen yksityisen toiminnan joukkovelkakirjoja. Pitäisikö ne varata vain julkiseen infrastruktuuriin, kuten teihin, siltoihin ja julkisiin kouluihin? Entä voittoa tavoittelemattomat sairaalat? Pitäisikö kongressin asettaa merkittäviä rajoituksia näiden joukkovelkakirjojen vuotuiselle liikkeeseenlaskulle? Miksi valtion ja kuntien pitäisi käyttää veronmaksajien rahoja hyvien yhteyksissä olevien yritysten tukemiseen kilpailijoiden kustannuksella, joilla ei ole vaikutusvaltaa saada alennettua korkolainarahoitusta?

Mitä ovat yksityisen toiminnan joukkovelkakirjat?

Yksityisen toiminnan (alias yksityiseen tarkoitukseen) joukkovelkakirjalainat lasketaan yleensä liikkeeseen valtion kaltaisen yhteisön, kuten asunto- tai talouskehitysviranomaisen, kautta. Noin kaksi kolmasosaa näistä joukkovelkakirjoista on tarkoitettu 501(c)(3) voittoa tavoittelemattomille järjestöille, kuten sairaaloille. Loput rahoittavat voittoa tavoittelevien yritysten hankkeita. Muiden valtion ja kuntien joukkovelkakirjalainojen tavoin niiden maksamat korot ovat sijoittajille verovapaita. Mutta tuotot menevät yksityisille tahoille ja rahat joukkovelkakirjojen takaisinmaksuun tulevat hankkeen rahoittamisesta yleisten verotulojen sijaan.

Congressional Research Service laskee, että näille joukkovelkakirjoille on 30 erilaista pätevää käyttötarkoitusta – kaikkea sairaaloista korkealuokkaisiin eläkeyhteisöihin tuotantolaitoksiin, vähittäiskaupan kehittämiseen ja kyllä, urheilustadioneihin.

Hyöty kehittäjille on selvä: Pienemmät kustannukset mahdollistavat suuremman tuoton. Hyöty paikallisyhteisöille on paljon epävarma. Ja on vaikea löytää mitään hyötyä liittovaltion veronmaksajille, jotka tukevat edullisia joukkovelkakirjoja.

Tarkistettu historia

Näiden joukkovelkakirjojen historia on parhaimmillaan tarkistettu. Kongressi yritti saada ne käsiinsä ensimmäisen kerran vuonna 1968. Vuoden 1986 verouudistuslaki rajoitti valtion liikkeeseen laskemien yksityisen toiminnan joukkovelkakirjalainojen määrän 50 dollariin asukasta kohti ja enintään 150 miljoonaan dollariin. Mutta osavaltioiden vuotuiset volyymikatot ovat nousseet 110 dollariin asukasta kohti, jopa 335 miljoonaan dollariin. Ja klassisessa esimerkissä mission creepistä, kelpuuttavien projektien tyyppejä on laajennettu ja tiloille tietyissä yhteisöissä tai tiettyihin tarkoituksiin on myönnetty korkeammat rajat. Muut toiminnot ovat nyt täysin vapautettuja valtion enimmäismääristä, vaikka niihin sovelletaan erillistä kansallista rajaa.

Vuonna 2017 GOP:n hallitsema parlamentti äänesti yksityiskäyttöisten joukkovelkakirjalainojen verovapautuksen kumoamisen puolesta. Mutta se ajatus kuoli nopeasti senaatissa.

Vuosia sitten verotuksen sekakomitea tunnisti näiden joukkovelkakirjojen ongelmat: Ne osoittavat pääomaa tehottomasti, nostavat perinteisten valtion toimintojen rahoituskustannuksia, auttavat korkeatuloisia sijoittajia välttämään veroja ja vähentävät liittovaltion tuloja.

Yksi kohde

Nykyinen stadionlaki ei ole vakava yritys hillitä näiden joukkovelkakirjojen käyttöä. Pikemminkin sponsorit eivät salaile todellista kohdettaan: Commandersin omistaja Dan Snyder, joka on loukannut näitä lainsäätäjiä monin tavoin. Hän kieltäytyi toimittamasta kongressille raporttia väitetystä tiimiin liittyvästä seksuaalisesta väärinkäytöksestä. Hän kieltäytyi vuosien ajan vaihtamasta joukkueen nimeä yhdestä hyökkäävästä moniin. Ja hän on suuri lahjoittaja republikaanien poliittisille syille, joka lahjoitti yli miljoona dollaria Donald Trumpin 2017 avajaiskomitealle.

Tämä saattaa tehdä hänestä vastenmielisen monille demokraateille. Mutta verolakien käyttäminen poliittisten vihollisten rankaisemiseen ei ole hyväksyttävää, olipa kyse sitten heidän verojensa suorasta korotuksesta tai tukien lopettamisesta.

Epäilemättä urheilustadionit ovat hyötyneet vaivattomasti verovapaista joukkovelkakirjoista. Brookings Institutionin tutkimuksessa todettiin, että vuosina 2000–2016 80 prosenttia uusista ammattiurheilutiloista rahoitettiin ainakin osittain näillä joukkovelkakirjoilla, ja nykyarvotuki oli noin 3 miljardia dollaria.

Tutustu ajatukseen uudelleen

Lopeta kaikin keinoin tämä verovapaiden joukkovelkakirjojen käyttö. Mutta miksi pysähtyä ammattiurheilutiloihin? Lisäksi tämän kaltaisella rajoitetulla lailla olisi outoja seurauksia. Vaikka ammattijoukkue ei voinut käyttää verovapaata joukkovelkakirjatuloa stadionin rakentamiseen, yliopistot voivat silti rakentaa palatseja jalkapallo- tai koripallojoukkueilleen, jotka ovat vain nimellisesti amatöörejä. Urheilustadioneille ei myönnettäisi verovapaata joukkovelkakirjarahoitusta, mutta suuria popkonserttien ulkoilmapaikkoja ei.

Virginian odottava lahjoitus Commandereille olisi vain viimeisin pitkässä listassa perusteettomia valtiontukia erittäin kannattaville yrityksille. Mutta kongressin pitäisi käyttää sitä mahdollisuutena tarkastella uudelleen koko yksityisen toiminnan joukkovelkakirjakäytäntöä, ei vain rangaista yhden jalkapallojoukkueen omistajaa.

.

Leave a Comment