Kuinka MasterChef-mestari Christine Ha priorisoi terveytensä

Jaa Pinterestissä
“Monet kertaa, kun olet synkissä hetkissä elämässäsi, sinulla on taipumus menettää toivoa, ja minusta tuntuu, että tarinani on toivoa ja kykyä voittaa”, sanoi Christine Ha (kuvassa yllä). Valokuvaus Horizonin luvalla
  • Christine Ha oli ensimmäinen sokea kilpailija, joka voitti “MasterChefin”.
  • Ha puhuu neuromyelitis optica spektrihäiriöstä (NMOSD), sairaudesta, joka aiheutti hänen näkönsä menetyksen.
  • Osana NMOSD Won’t Stop Me -kampanjaa Ha toivoo voivansa innostaa muita jakamaan tarinoitaan.

Christine Ha varttui syöden äitinsä kotitekoisia vietnamilaisia ​​ruokia. Mutta lapsena hän ei ollut kiinnostunut oppimaan tekemään reseptejä. Kun hänen äitinsä kuoli syöpään, kun Ha oli 14-vuotias, näytti siltä, ​​että hän ei ehkä koskaan enää maista ruokaansa.

“Mutta kun menin yliopistoon, ajattelin itsekseni:” Minulla on todella ikävä äidin lohdullista ruokaa ja kotiruokaa, joten aion opettaa itse. [by] yrittää rekonstruoida astioitaan muistin avulla”, Ha kertoi Healthlinelle.

Yrityksen ja erehdyksen avulla hän alkoi luoda uudelleen sitä, mikä maistui kodilta, ja samalla hän alkoi rakastaa ruoanlaittoa.

“On jotain hyvin tyydyttävää siinä, että voin tehdä ruokaa ja jakaa ruokiani ja ruokkia muita ja tehdä heidät onnelliseksi, ja siksi jatkoin ruoanlaittoa harrastuksena”, sanoi Ha.

Yliopiston nuoremman vuoden aikana koulutöiden syvyydessä ja ruoanlaittotaitojensa hiomisessa Ha alkoi kokea näön hämärtymistä toisessa silmässä.

Nähtyään optometrin luona hän sai tietää, että hänellä oli näköhermotulehdus, joka on näköhermon tulehdus. Selvittääkseen syyn hän vieraili eri lääkäreiden luona ja kävi useissa testeissä, mikä johti virheelliseen multippeliskleroosin (MS) diagnoosiin, joka voi aiheuttaa näköhermon tulehdusta.

Lopulta Ha diagnosoitiin oikein neuromyelitis optica -spektrihäiriöstä (NMOSD), harvinainen ja krooninen aivojen ja selkäytimen häiriö, joka aiheuttaa näköhermon ja selkäytimen tulehdusta.

Koska NMOSD:n oireet muistuttavat MS:n oireita, Horizon Therapeuticsin neuroimmunologian lääketieteellinen johtaja Kristina Patterson sanoi, että näiden kahden sairauden erottaminen toisistaan ​​voi olla vaikeaa.

“NMOSD-potilailla diagnosoidaan usein väärin MS-tauti, mutta se eroaa MS-taudista, koska pahenemisvaiheet ovat vakavampia ja voivat johtaa peruuttamattomiin vaurioihin ja vammautumiseen”, Patterson kertoi Healthlinelle.

Koska NMOSD-relapset voivat johtaa pysyvään vammaan, hän sanoi, että varhainen ja lopullinen diagnoosi on ratkaisevan tärkeää, jotta hoito voidaan aloittaa.

“On olemassa FDA:n hyväksymiä hoitovaihtoehtoja ihmisille, joilla on NMOSD, joten suosittelemme ihmisiä keskustelemaan terveydenhuollon tarjoajiensa kanssa löytääkseen heille oikean hoidon ja hallinnan”, Patterson sanoi.

Vaikka Halle kerrottiin, että jotkin hoidot voivat auttaa tai eivät ehkä korjaa hänen näönmenetystänsä, hän menetti lopulta kaiken näkökyvyn muutaman vuoden diagnoosinsa jälkeen.

“Minulle oli useita vuosia monia haasteita oppia käsittelemään tuntematonta”, sanoi Ha.

Näön heikkenemisen lisäksi hän koki selkäydintulehduksen, joka vaikutti hänen motorisiin ja sensorisiin taitoihinsa. Muita NMOSD:n yleisiä oireita ovat kipu raajoissa tai selässä, halvaus, raajojen heikkous, motorinen vajaatoiminta ja hengitysvaikeudet.

Christine Ha asettaa lautasen tiskille.Jaa Pinterestissä
”En ollut varma selviäisinkö tästä ihmisenä, joka voisi olla onnellinen jonain päivänä, mutta tein sen, ja olen pystynyt saavuttamaan elämässä asioita, joita en koskaan uskonut mahdollisiksi, joten minusta tuntuu, että jos minä pystyn siihen, niin kuka tahansa voi”, sanoi Christine Ha (kuvassa yllä). Valokuvaus Horizonin luvalla

Kun Ha käsitteli diagnoosiaan, hän turvautui perheeseen ja ystäviin, vaikka heidän oli vaikea ymmärtää, mitä hän käy läpi.

“Jokaisella oli oma tapansa yrittää auttaa, mutta tietysti minusta se tuntui silti hyvin yksinäiseltä”, hän sanoi.

Monien vuosien surun jälkeen hänen näönmenetyksensä, hänen sairaudestaan ​​oppiminen toi hänelle rauhan.

“Tiedollani varustaminen auttoi todella… kouluttaa itseäni, jotta tiesin parhaiten mitä minulle tapahtuu, ja olla koulutettu potilas ja oman terveydenhuoltoni puolestapuhuja”, hän sanoi.

Hänen kulinaaristen taitojensa puoleen kääntyminen toi hänelle myös normaalin tunteen. Kun hän vähitellen menetti näkönsä, Ha joutui opettamaan itsensä navigoimaan keittiössä yhä huonommalla näkökyvyllä.

“Joka kerta kun menetin enemmän näkökykyä, tuntui siltä, ​​että aloin alusta ja minun piti keksiä, kuinka käyttää veistä uudelleen tai kuinka navigoida kuumalla liesipinnalla yhä uudelleen ja uudelleen”, hän sanoi.

Silti ruoanlaitto antoi hänelle mahdollisuuden säilyttää jonkin verran itsenäisyyttä.

“[Not] kun pystyin ajamaan, en pystynyt lukemaan postia itsenäisesti, sellaisia ​​asioita, tuntui siltä, ​​että jos voisin tehdä ainakin yhden asian, eli kokata jotain yksinkertaista keittiössä ja ruokkia itse tai ruokkia taas jonkun, josta välitin, sai minut tuntemaan, että palasin takaisin normaaliin elämään”, Ha sanoi.

Hän onnistui valmistamaan suolaisia ​​ruokia. “Voit maistaa sitä ja tietää, että tämä tarvitsee mausteita tai jotain hapanta”, hän sanoi.

Visuaalinen esitys oli kuitenkin haaste. “Ihmiset syövät ensin silmillään, joten kun ruokalaji tulee pöytään, tietysti voi ja ah, jos esitys näyttää hyvältä”, Ha sanoi.

Toisaalta, jos ruokalajin ulkonäkö ei häiritse, hän voi keskittyä ruoan makuun – sen makuun, tasapainoiseen, rakenteisiin ja lämpötilaan.

“Olen jollain tapaa oppinut hiomaan muita aistejani keittiössä, ja kun maistan jotain, minulla on enemmän vivahteita kuin monilla ihmisillä, joilla on näkemys”, Ha sanoi.

Esimerkiksi hänen hajuaistinsa auttaa häntä määrittämään, onko pannulla oleva valkosipuli raakaa, täydellisesti kypsennetty vai palava. “Tiedän usein, että jokin alkaa palaa ennen kuin kukaan muu”, hän sanoi.

Hänen kosketusaistinsa voimistuu myös keittiössä, mikä auttaa häntä päättämään esimerkiksi siitä, kuutioko hän vihanneksia samankokoisiksi vai ei.

Kun hän hallitsi aistiensa käyttöä keittiössä, Ha nosti ruoanlaittotaitonsa uudelle tasolle, kun hänestä tuli “MasterChef” -sarjan kolmannen kauden kilpailija vuonna 2012. Hän voitti ensimmäisen sijan valmistamalla finaalissa äitinsä porsaan vatsareseptin.

“Minulla on mukavia muistoja tuosta ruoasta ja halusin osoittaa kunnioitusta äidilleni finaalissa, joten tein sen ruuan ja tähän päivään asti, kun kaipaan lohturuokaa, valmistan samaa ruokaa kotona”, Ha sanoi. .

Ruokaa tarjoillaan myös yhdessä Haan omistamista kahdesta houstonilaisravintolasta. MasterChef-voiton jälkeen hän on myös kirjoittanut keittokirjan ja isännöinyt näkövammaisille tarkoitettua ruoanlaittoohjelmaa.

“Monet kertaa, kun olet elämäsi synkissä hetkissä, sinulla on taipumus menettää toivoa, ja minusta tuntuu, että tarinani on toivoa ja kykyä voittaa”, sanoi Ha.

Ha teki yhteistyötä NMOSD Won’t Stop Me -kampanjan kanssa, jonka tavoitteena on tuoda yhteen NMOSD:n sairastuneet tarinankerronnan avulla. Hän näyttää tietä jakamalla tarinansa auttaakseen muita sairaita tuntemaan olonsa vähemmän yksinäiseksi.

Hän toivoo myös inspiroivansa muita ajamaan terveytensä puolesta.

“[I] toivon, että jotain tällaista olisi ollut, kun kävin tämän läpi kauan sitten, mutta… En löytänyt resursseja, en tuntenut ketään, jolla oli tämä sairaus, ja se tuntui erittäin eristäytyneeltä ja yksinäiseltä”, Ha.

Hän toivoo, että kampanja auttaa muita NMOSD:n sairastavia tuntemaan olonsa osaksi yhteisöä, jossa he tuntevat olonsa turvalliseksi löytääkseen resursseja, oppiakseen sairaudestaan, jakaessaan tarinansa ja puhuessaan epäonnistumisistaan ​​ja voitoistaan.

“[When] Olin menettänyt näköni tai NMOSD-diagnoosin jälkeen, kun pystyin valmistamaan maapähkinävoista ja hyytelöistä voileivän sen jälkeen, kun olin valmistanut täyteen kiitospäivä-illallisen ehkä edellisenä vuonna, vaikka se tuntuikin pieneltä, oli minulle silti voitto. ” hän sanoi. “[I] Tuntuu tärkeäksi kuulla tarinoita muiden ihmisten kestävyydestä ja haasteista.”

Yhteisöön liittyneillä on mahdollisuus voittaa Han keittokirja, ja tarinoitaan jakaneilla on mahdollisuus osallistua hänen kanssaan virtuaaliseen ruoanlaittodemoon.

“[If] Kun katsot tarinaani, olen kestänyt. Olen päättänyt olla edelleen itsenäinen ja elää parasta elämääni huolimatta kädestä, jonka kanssa olen käsitelty, ja se pätee jokaiseen, jolla on minkälaisia ​​haasteita. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä näönmenetys vai terveyteen liittyvä, se voi olla mikä tahansa kohtaamasi haaste – jokin muu sairaus, työjuttu tai perhe-elämä… se on prosessi”, hän sanoi.

Näön menettämisen ja tilansa hallinnan kautta Ha sanoi oppineensa kestävyyden kauneuden.

”En ollut varma selviäisinkö tästä ihmisenä, joka voisi olla onnellinen jonain päivänä, mutta tein sen, ja olen pystynyt saavuttamaan elämässä asioita, joita en koskaan uskonut mahdollisiksi, joten minusta tuntuu, että jos minä pystyn siihen, niin kuka tahansa voi”, sanoi Ha.

.

Leave a Comment