Venäjä palaa urheilutuomioistuimeen kiireellisen tapauksen vuoksi

GENEVA – Venäjän karkottaminen kansainvälisestä jalkapallosta ennen MM-pudotuspelejä on matkalla kohti uutta kiireellistä tapausta urheilun välitystuomioistuimessa. Ja venäläinen urheilu on menestynyt kentällä.

Venäjän jalkapalloliitto on valmis ja odottaa perjantaina jättämään virallisen valituksen FIFA:n ja UEFA:n yhteisestä päätöksestä sulkea sen maajoukkueet ja seurajoukkueet kansainvälisistä kilpailuista.

Se käynnistää kiehtovan oikeudellisen kilpailun, jonka aika kuluu loppuun.

20 päivän kuluttua Venäjän miesten maajoukkueen on määrä pelata Puolaa vastaan ​​karsintaottelun pudotuspelien välierissä. Pudotuspelien finaalit ovat viisi päivää myöhemmin, ja pelissä on paikat Qatarin MM-kisoissa.

Silti tämä aikataulu antaa CAS:lle pidempään kuin viime kuussa arvioida 15-vuotiaan taitoluistelijan Kamila Valievan tapausta Pekingin olympialaisissa.

TIEDOSTO – Venäjän olympiakomitean Kamila Valieva reagoi naisten vapaaluisteluohjelman jälkeen vuoden 2022 talviolympialaisten taitoluistelukilpailussa torstaina 2. 17.2022 Pekingissä. (Bernat Armangue/AP-valokuva)

Venäläinen urheilu voitti tämän menestyssarjan talvikisoissa. Miten seuraava voisi mennä?

Valieva-tuomio oli lopulta välituomio urheilijan kilpailukiellon tai sallimisen oikeudenmukaisuudesta vain neljän vuoden välein järjestettävässä uraa määrittävässä kilpailussa. Tämä dopingsyyte käsitellään myöhemmin.

Venäjän jalkapallovalitus voi myös vaatia välipäätöstä. Kolme tuomaria harkitsee, tekisikö pelikiellon säilyttäminen “korjaamatonta haittaa” pelaajille, jotka haluavat mahdollisuuden edetä MM-kisoihin.

KIELTO

Jalkapallo toimi ensimmäisenä maanantaina sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea kehotti urheilun hallintoelimiä eristämään Venäjän Ukrainan hyökkäyksen vuoksi.

FIFA:n ja UEFA:n johtajat osallistuivat hätäkokouksiin ja keskeyttivät pian venäläiset joukkueet sanoen, että “jalkapallo on täällä täysin yhtenäistä ja täydellistä solidaarisuutta kaikille Ukrainan kärsineille ihmisille”.

Kumpikaan ei julkaissut laillisia perustelujaan.

Venäjän jalkapalloliitto ja sen presidentti Gazpromin johtaja Aleksandr Djukov pysyivät UEFA:n toimeenpanevassa elimessä, mutta se vaikutti joukkueisiin. Moskovan Spartak poistettiin Eurooppa-liigasta ennen 10. ja 17. maaliskuuta pidettäviä 16. kierroksen pelejä.

SYYT

FIFA:n perussäännöt ovat vuodesta 2016 lähtien sisältäneet ihmisoikeuspolitiikan, jonka mukaan urheilun maailmanjohtoelin on “sitoutunut kunnioittamaan kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia ja pyrkimään edistämään näiden oikeuksien suojelua”.

FIFA:n tapausta vahvisti myöhemmin kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä, joka nyt tutkii syytöksiä sotarikoksista Ukrainassa.

Mutta se voi olla ongelmallista myös urheilujärjestöille, jotka kieltävät poliittiset lausunnot ja kun ihmisoikeuksia on rikottu muissa FIFA:n jäsenmaissa.

“Se johtaa meidät suuntaan, jota on melko vaikea hallita FIFA:lle ja UEFA:lle ja se on kaukana poliittisen puolueettomuuden tarinasta”, sanoi Antoine Duval, Haagin Asser-instituutin urheiluoikeuden asiantuntija.

FIFA:lla ja UEFA:lla on myös turnaussäännöt, jotka sallivat toiminnan.

MM-kisojen säännöt antavat FIFA:n puuttua asiaan “yksinomaisen harkintansa mukaan ja ryhtyä kaikkiin tarpeellisiksi katsomiin toimiin” hallitsemattomissa tapahtumissa, joihin voi kuulua sota.

VETOOMUS

Erityinen tekijä on useiden UEFA:n jäsenliittojen julkinen kieltäytyminen pelaamasta venäläistä joukkuetta vastaan. Mukana ovat Puola, Ruotsi ja Tšekki, jotka ovat Venäjän MM-pudotuspeleissä.

Puolan kapteeni Robert Lewandowski, FIFA:n vuoden miesten pelaaja, sanoi, että “emme voi teeskennellä, että mitään ei tapahdu”.

Ruotsin jalkapallojohtaja Karl-Erik Nilsson, UEFA:n varapuheenjohtaja, sanoi, että “laiton ja erittäin epäoikeudenmukainen hyökkäys Ukrainaan tekee tällä hetkellä mahdottomaksi kaikki jalkapalloottelut Venäjän kanssa”.

He ottivat kantaa moraaliin pikemminkin kuin turvallisuussyihin ja antoivat FIFA:lle dilemman. Kolmen jäsenen kurittaminen pelaamisesta kieltäytymisen vuoksi voisi antaa Venäjälle vapaan pääsyn MM-kisoihin.

Tämä on osa Venäjän oikeudellista argumenttia. Venäjän jalkapalloliitto totesi torstaina, että FIFA-UEFA:n päätös “otettiin pudotuspeleissä suorien kilpailijoiden painostuksesta, mikä loukkasi urheilun periaatetta ja reilun pelin sääntöjä”.

Venäjä haluaa, että tapaus ratkaistaan ​​tässä kuussa nopeutetussa prosessissa. Tämä näyttää epätodennäköiseltä saada FIFA:n ja UEFA:n suostumusta.

Seuraava vaihtoehto on hakea välipäätöstä kaikkien seuraamusten jäädyttämiseksi, kunnes koko tapaus voidaan käsitellä, mikä voi kestää viikkoja tai kuukausia.

Tämä antaisi Venäjän kilpailla, kuten Valieva teki Pekingissä, tähdellä tuloksessa odotettaessa tulevaa oikeudellista tuomiota.

Lyhytaikaiselle voitolle on ennakkotapaus lopulta hävinneessä tapauksessa.

Juuri ennen Venäjän vuoden 2018 MM-kisoja Perun kapteenin Paolo Guerreron asianajajat suostuttelivat Sveitsin korkeimman oikeuden tuomarin jäädyttämään hänen pelikiellonsa dopingtapauksessa, joka meni läpi FIFA:n ja CAS:n kautta.

Tuomari päätti, että oli epäreilua estää 34-vuotiasta Guerreroa pelaamasta ensimmäisissä MM-kisoissaan – “hänen uransa kruunaus”.

Leave a Comment