“After Yang” on rakastava kunnianosoitus ihmiskunnalle robotin silmin

Jos muistaisit vain 10 sekuntia jokaisesta elämäsi päivästä, mitkä hetket säästäisit? Pikkusiskosi ensimmäiset askeleet? Voikukan siemenet kelluvat tuulessa? Rupikonna hyppäämässä sammaleisella metsäpohjalla? Poseerasivatko perheesi ryhmäkuvassa?

Nämä ovat vain muutamia muistoja, jotka Yang, ihmisperheen robottijäsen, valitsee Yangin jälkeen, A24:n liikkuva sci-draama, joka on nyt suoratoistona Showtimessa ja jota esitetään tietyissä teattereissa. Korealaiselta kirjailijalta/ohjaajalta Kogonadalta, joka perustuu Alexander Weinsteinin novelliin “Saying Goodbye to Yang”, Yangin jälkeen Pääosissa Colin Farrell ja Jodie Turner-Smith näyttelevät Jakea ja Kyraa, avioparia, joka elää määrittelemättömänä aikana tulevaisuudessa. Kogonadan näkemys tulevaisuudesta ei näytä kovin erilaiselta nykyisyydestämme – ehkä hieman rauhallisemmalta, hieman mukavammalta – paitsi sen tosiasian, että Jake ja Kyra voivat ostaa hyperrealistisen android-sisaruksen adoptoidulle tyttärelleen. Mika (näyttelijänä Malea Emma Tjandrawidjaja).

Mikan robottiveli on nimeltään Yang (Justin H. Min) ja hänellä on kiinalaisen kulttuurin tietämys, jonka tarkoituksena on auttaa Mikaa yhdistämään kiinalaiseen perintöönsä. Mutta nopeasti käy selväksi, että Yang tekee paljon enemmän Mikan hyväksi kuin opettaa hänelle Kiinasta – hän on hänen mentorinsa, hänen ystävänsä, hänen suojelijansa, hänen isoveljensä. Sitten eräänä päivänä perhetanssikilpailun aikana Yangin toimintahäiriöitä ilmenee. Hän menee lepotilaan eikä herää. Mika on järkyttynyt, ja Jake saa tehtäväkseen yrittää elvyttää hänet. Aluksi Jake näkee tämän arkipäiväisenä, hieman ärsyttävänä työnä yrittää saada rikkinäinen tekniikka korjattua. Mutta elokuvan loppuun mennessä hän yrittää herättää poikansa henkiin.

Kun Apple-kaupan tekoälyä vastaava ei pysty korjaamaan Yangia, Jake yrittää luvatonta elektroniikkakauppaa, jota johtaa mies, joka uskoo, että robotin sisarukset ovat varustettu valtion vakoiluohjelmilla. Jos Kogonada olisi halunnut mennä tälle tielle, tämä olisi voinut olla hyvin erilainen elokuva, trilleri, jossa olisi sanottavaa yksityisyydestä tekniikan aikakaudella. Mutta tämä osoittautuu punasillaksi. Jake saa pääsyn Yangin ydinmuistoihin, jotka teknologiamuseon kuraattorin mukaan voivat tallentaa vain 10 sekuntia muistia päivässä. Kun Jake istuu sohvalla kotona ja seuloi Yangin muistoja, hän huomaa, että robotti ei vakoinut hänen perhettään – hän vain koki elämää heidän kanssaan.

Yangin jälkeen minne streamaa
Valokuva: A24

VR-laseilla Jake näkee Yangin silmin oman perheensä elämän heijastuvan häneen. Jake oli pitänyt näitä kauneuden hetkiä itsestäänselvyytenä, koska hän ei koskaan lakannut viipymästä tyttärensä ihmeen ääressä, ei koskaan pysähtynyt arvostamaan vaimoaan, ei koskaan käyttänyt hetkeäkään ihmetelläkseen maailmankaikkeuden olemassaoloa. Mutta Jake näkee, Yang viipyi, Yang pysähtyi ja Yang ihmetteli joka ikinen päivä.

Näiden kymmenen sekunnin otoskuvien kautta Yangin elämästä on selvää, että tämä robotti rakasti perhettään. Monet hänen pelastuneista hetkistään ovat Mikasta, jota hän selvästi palvoi yhtä täysin kuin hän palvoi häntä. Mutta osa Kyrasta ja Jakesta myös. Itse asiassa Jake tajuaa häpeällisesti, että hetki, jolloin Yang nappasi kameraa ennen kuin hän hyppäsi perhekuvaan – elokuvan avanneeseen kohtaukseen, jossa Jake nappasi Yangia kiirehtiäkseen – oli robotin mielentila. tilannekuva hänen perheestään. Näiden paljastusten katseleminen Jaken kasvoilla saattaa olla vain yksi Farrellin uran hienoimmista näyttelijöistä.

Kun Jake nousee esiin näistä muistoista, hän itkee, ja saatat myös itkeä. Tämän kokemuksen jälkeen Jake alkaa yrittää saada poikansa takaisin tosissaan, mukaan lukien Yangin menneisyyden arvoituksellinen hahmo, Haley Lu Richardson näyttelemä Adda. Mutta pian käy selväksi, että Yangia ei voi herättää henkiin. Jake ei voi muuta kuin sanoa hyvästit ja ottaa mukaansa robottipoikansa hänelle opettamat ihmisyyden oppitunnit.

Katsella Yangin jälkeen Showtimessa

.

Leave a Comment