Venäjän hyökkäys on tappio ihmiskunnalle – kuinka meidän pitäisi vastata?

Vladimir Putin ja Venäjän kansa loukkasivat tällä viikolla törkeästi ihmisarvon, kansainvälisen oikeuden, ihmisoikeuksien ja Euroopan rauhan kunnioittamista.

4. maaliskuuta 2022

Savu leijuu Vasylkivin kaupungin yllä aivan Kiovan ulkopuolella helmikuussa. 27, yön yli tapahtuneiden Venäjän iskujen jälkeen öljyvarastoon. (NCR valokuva / Dimitar Dilkoff)


Kirjailija: Msgr. Stuart Ruotsi

Kolmannen vuosituhannen alkaessa pyhä Johannes Paavali II muistutti meitä viime vuosisadasta, ihmiskunnan historian verisimmästä ja julmimmasta vuosisadasta, ja muistutti meitä Maailman rauhanpäivän lausunnoissa sodan turhuudesta, mukaan lukien vuonna 2000:

“Sodat eivät yleensä ratkaise ongelmia, joiden vuoksi niitä käydään, ja siksi sen lisäksi, että ne aiheuttavat hirvittäviä vahinkoja, ne osoittautuvat lopulta turhiksi. Sota on tappio ihmiskunnalle. Vain rauhassa ja rauhan kautta voidaan taata ihmisarvon ja sen luovuttamattomien oikeuksien kunnioittaminen.”

Vladimir Putin ja Venäjän kansa loukkasivat tällä viikolla törkeästi ihmisarvon, kansainvälisen oikeuden, ihmisoikeuksien ja Euroopan rauhan kunnioittamista. Mutta tämä ei todellakaan ole uusi asia. Putin on syyllistynyt lukemattomiin rikoksiin omaa kansaansa ja naapureitaan vastaan ​​vuosikymmenien ajan. Luettelo on aivan liian pitkä, jotta se voidaan kertoa kokonaan tässä, mutta se sisältää korruption, ystävyyssuhteet, sorron ja aggression. Hän on vanginnut toimittajia, myrkyttänyt ja tappanut poliittisia vastustajia, manipuloinut Venäjän poliittista prosessia takertuakseen täydelliseen autokraattiseen valtaan 22 vuoden ajan ja tukahduttanut ihmisoikeuksia kotona. Hän on syyllistynyt kansainväliseen hyökkäysrikokseen Georgiaa, Valko-Venäjää, Azerbaidžania ja Ukrainaa vastaan. Hän on tukenut Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia, yhtä ihmiskunnan historian julmimpia diktaattoreita. Maailmaa ovat myös vaivanneet lukuisat kyberhyökkäykset, vaaleihin puuttuminen ja Putinin hallituksen suoraan tai välillisesti hyväksymät disinformaatiokampanjat. KGB:ssä työskennellessään Pietarin apulaispormestarina tähän päivään Putin ei ole ollut hyvä voima Venäjälle tai maailmalle.

Venäjän jatkuva aggressiorikos
Venäjän tuhoisa ja tappava loukkaus Ukrainan suvereniteettia ja Euroopan rauhaa kohtaan ei ole mitään uutta. Putin miehitti Krimin ja liitti sen vuonna 2014. Tämän viikon massiiviset hyökkäykset pahensivat kuitenkin tämän epäoikeudenmukaisen aggression uudelle tasolle, jota ei ole nähty Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Tätä aggressiorikosta ei voi sietää. Toivottavasti koko maailma on oppinut 1900-luvun opit: Diktaattorien, autoritaaristen hallitsijoiden ja roistovaltioiden tyynnytys ei toimi. Jos haluamme elää maailmassa, jossa noudatetaan vähintäänkin oikeusvaltion periaatteita, kansallista suvereniteettia ja kansainvälisiä rajoja ei voida loukata laittomilla sotilaallisilla hyökkäyksillä. Aggressio on haastava, tarkistettava ja käännettävä joka käänteessä.

Maailman vastaus
Tämä saattaa hyvinkin olla ratkaiseva hetki maailmanhistoriassa. Miten Yhdysvaltojen ja muiden maiden pitäisi reagoida?

Ukrainalla on kaikki oikeus (ja velvollisuus) puolustaa itseään (Katolisen kirkon katekismus, 2265). Massiivinen tuki Ukrainan vastarinnasta olisi perusteltua. Ukrainalla on pitkä historia hyökkääjien vastustamisesta. Britit ja amerikkalaiset ovat oikeutetusti ylpeitä ponnisteluistaan ​​Peoplen johdolla. Montgomery ja Patton Pohjois-Afrikan kampanjassa toisessa maailmansodassa, mutta ukrainalaiset vastarintataistelijat sitoivat enemmän saksalaisia ​​pataljooneja vastarintaillaan tuon sodan aikana kuin Iso-Britannia ja Yhdysvallat koskaan Afrikassa.

Monet ihmettelevät, onko suora Naton tai USA:n sotilaallinen väliintulo tarkoituksenmukaista. Vastustan tätä lähestymistapaa. Aivan kuten Neuvostoliiton hyökkäys Unkariin vuonna 1956 ja Tšekkoslovakiaan vuonna 1968, ei aina voida vastata samalla tavalla. Vaikka nämäkin olivat epäoikeudenmukaisia ​​hyökkäyksiä, kun otetaan huomioon ydinkonfliktin mahdollisuus ja äärimmäinen vaikeus käydä suoraa sotaa suurten armeijoiden välillä ilman massiivisia uhreja ja eskaloitumista, sekä oikeudenmukaisen sodan teorian kriteerinä “suhteellisuus” että “menestyksen todennäköisyys”. vastusti tällaista vastausta.

Vaikka suora sotilaallinen väliintulo ei ole perusteltua, muut rankaisevat toimet ovat paikallaan. Venäjää vastaan ​​on määrättävä ankarat talouspakotteet. Maailman kansojen tulee sanoa selvästi, että aggressiorikosta ei voi sietää. Venäjän on palautettava kaikki takavarikoidut alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa, Ukrainan suvereniteettiin. Mikään muu kuin täydellinen nosto on hyväksyttävää. Siihen asti Venäjää pitäisi pitää roistovaltiona aivan kuten Pohjois-Korea. Kaikki Venäjän ulkopuoliset Venäjän kansalliset varat tulee jäädyttää, kunnes sotakorjaukset on maksettu Ukrainalle. Venäjän kyky toimia maailmantaloudessa tulee rajoittaa ankarasti ruokaan, lääkintätarvikkeisiin ja muihin elämän ylläpitämiseen tarvittaviin tarpeisiin. Myös kaikki Venäjän kaasun ja öljyn maksut pitäisi jäädyttää, kunnes tämä epäoikeudenmukainen aggressio lakkaa. Venäjä pitäisi erottaa nopeasta globaalista maksujärjestelmästä. Teknologiaa ei pitäisi siirtää Venäjälle.

Näitä ja muita seuraamuksia ei välttämättä tarvitse määrätä kerralla. Meidän on tunnustettava, että tämä taistelu voi hyvinkin olla pitkä. Samoin kuin neuvostoliittolaiset Afganistanissa 1980-luvulla, Venäjälle on osoitettava, että sen toisen suvereenin valtion miehityksen hinta on liian korkea.

Onko Naton laajentuminen vika?
Lyhyt vastaus on ei. Nato on täysin puolustava liitto. Venäjällä ei ole mitään syytä pelätä Natoa, ellei se suunnittele aggressiivisia toimia. Venäjällä ei ole eikä saa olla veto-oikeutta suvereenien kansakuntien ulkopolitiikkaan, ei edes sellaisiin, joita maa hallitsi.

Itse asiassa Venäjän toimet Ukrainassa ja muualla osoittavat Naton tarpeen ja varovaisuuden entisen Varsovan liiton ja Baltian maiden vapauden tukemisessa.

Entä Kiina?
Kiinan vastaus on mahdollinen “villi kortti” tässä kriisissä. Halutessaan Kiina voisi tukea Venäjää ja lieventää paljon minkä tahansa talous- tai kauppapakotteiden vaikutuksia. Se tietysti asettaisi Kiinan kansainvälisen laittomuuden puolelle.

Vaikka minulla ei ole mitään illuusiota siitä, että Kiina välittää Ukrainan kansasta, maailman pitäisi tehdä selväksi, että samanlaiset pakotteet asetetaan kaikille maille, jotka auttavat ja edistävät Venäjän rikollista toimintaa. Jos Kiina valitsee tämän valitettavan reitin, jota kaikkien pitäisi rukoilla, että he eivät tee sitä, se selventäisi, että olemme siirtyneet uuteen maailmanjärjestykseen – maailmaan, joka on jakautunut itsevaltaisten, laittomien hallintojen kesken, jotka eivät tiedä muuta kuin valtaa ja voiman valtaa sekä vapaille kansakunnille. liberaalin demokratian ja kansainvälisen oikeuden perusperiaatteet.

Uhrauksia tarvitaan
Kenenkään ei pitäisi olla illuusiossa, etteivät nämä vastaukset ole tuskallisia kaikille. Sodat ja sotahuhut vievät aina taloudellista ja sosiaalista pääomaa. Puolustusbudjetteja on lisättävä. Uusia öljyn ja kaasun lähteitä on etsittävä. Kyberhyökkäykset ja väärän tiedon levittämiskampanjat on kestettävä ja niitä on torjuttava. Paljon inhimillistä kärsimystä on luvassa.

Tämä hetki vaatii myös monia uhrauksia Yhdysvalloista. Jos sitoumuksemme puolustaa Nato-liittolaisiamme ja lykätä lisähyökkäystä on uskottava, tulee vakavasti harkita luonnoksen uudelleen käyttöön ottamista (mutta se on toisen kommentin aihe). Kaasun ja lämmityksen hinnat todennäköisesti nousevat. Korkeammat verot ovat todennäköisesti tulevaisuudessa.

Mutta ehkä vaikeampiin poliittisiin haasteisiin on vastattava. Tämä uusi uhka maailmanrauhalle (ja viime kädessä ihmisten selviytymiselle sellaisena kuin sen tunnemme) edellyttää, että kohtaamme todellisen maailman haasteet kypsällä tavalla. Kansakuntaamme ja liittolaisiamme jakavat poliittisen ja sosiaalisen “herätyksen” melko umpikujaiset pakkomielteet on, ellei kokonaan hylättävä, siirrettävä sananlaskujen “takapolttimeen” lähitulevaisuudessa.

Tämä on poliittinen uhraus, joka “vasemmiston” on tehtävä. Mutta “oikealla” olevien joutuu myös uhraamaan. Pakko vastustaa nykyistä hallintoa kaikessa (tai mikä pahempaa, sellaisen illuusion lietsominen, ettei se ole laillinen hallinto) on lopetettava. Meidän on palattava aikakauteen, jolloin poliittinen vastustus päättyi veden ääreen. Yhtenäisyys vastauksessamme tyranniaan ei vaadi vähempää.

Erityinen haaste ja kutsu katolilaisille
Kun yksi osa Kristuksen ruumiista kärsii, kaikki kärsivät (1. Kor. 12:26). Katolinen kirkko Ukrainassa, Kiinassa ja muualla kärsii suuresti. Paavi Franciscus, toistaen Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen opetusta, on kutsunut meitä paastoamaan ja rukoilemaan rauhan ja oikeuden puolesta Ukrainassa. Tämä on elintärkeää ja vähintä, joka meidän kaikkien on tehtävä. Kiovan majuri arkkipiispa Svjatoslav Shevchuk vetosi kaikilta hyväntahtoisilta ihmisiltä solidaarisuuteen Ukrainan kärsivää kansaa kohtaan. Hän on oikeutetusti huomauttanut, että Venäjän toiminnalla on tehty korjaamatonta vahinkoa kansainvälisten suhteiden logiikalle, joka on kutsuttu turvaamaan rauhaa ja yhteiskuntien oikeudenmukaista järjestystä, lain ylivaltaa, valtiovallan vastuuvelvollisuutta, ihmisen, ihmiselämän ja luonnollisten oikeuksien puolustaminen.”

Tyrannia tulee paljastaa ja vastustaa. Meidän on oltava solidaarisia Ukrainaa ja kaikkia niitä kohtaan, jotka kärsivät tyrannian julmasta hallinnosta.–ncregister.com

(Msgr. Stuart Swetland, Donnelly Collegen presidentti, on valmistunut 1981 US Naval Academysta ja palveli kuusi vuotta linjaupseerina Yhdysvaltain laivastossa.)

.

Leave a Comment