Yhdysvallat ei voi käyttää terveyssääntöjä karkottaakseen vainottuja siirtolaisperheitä, tuomioistuin sanoo

WASHINGTON – Kansanterveyssääntö, joka on estänyt monia laittomia siirtolaisia ​​pääsemästä maahan pandemian aikana, kärsi iskun perjantaina, kun liittovaltion vetoomustuomioistuin sanoi, ettei sitä voida enää käyttää perheiden karkottamiseen maihin, joissa heitä joutuisi vainoamaan tai kiduttamaan.

Yhdysvaltain District of Columbia Circuit -alueen muutoksenhakutuomioistuimen paneelin antama tuomio vahvisti osittain aiemman päätöksen meneillään olevassa oikeusjutussa ja koskee vain siirtolaisperheitä, jotka matkustavat alaikäisten lasten kanssa. Vaikka se antoi Bidenin hallinnon pitää säännön voimassa, kolmen tuomarin paneeli kyseenalaisti sen edelleen tarpeellisuuden ja huomautti, että se “näyttää tietyissä suhteissa jäännökseltä ajalta, jossa ei ollut rokotteita, niukkoja testejä, vähän terapeuttisia aineita ja vähän varmuus.”

Myöhemmin perjantaina a liittovaltion tuomari Texasin pohjoisosassa antoi säännön, joka antoi uuden iskun Bidenin hallinnolle – määräsi hallituksen lopettamaan ilman vanhempaa tai huoltajaa rajalle saapuvien siirtolaislasten vapauttamisen kansanterveyssäännöstä. Hallituksella on seitsemän päivää aikaa valittaa.

Maahanmuuttolakimiehet sanoivat, että District of Columbia Circuit muutoksenhakutuomioistuimen päätös tarkoitti, että tästä lähtien siirtolaisperheille on annettava mahdollisuus ilmaista pelko vainosta tai kidutuksesta, mitä voisi seurata turvapaikkaviranomaisen haastattelu tai oikeudenkäynti. maahanmuuttotuomarin kanssa – toimet, jotka on laajalti evätty sen jälkeen, kun kansanterveyssääntö otettiin käyttöön maaliskuussa 2020.

Bidenin hallinto voi jatkaa säännön, joka tunnetaan nimellä Title 42, käyttöä perheille, jotka eivät kohtaa vainoa, sekä naimattomille aikuisille, jotka ovat muodostaneet suurimman osan sen nojalla karkotetuista siirtolaisista. Kriitikot ovat sanoneet, että presidentti Donald J. Trumpin käyttöönottama sääntö oli hänen menestynein yritys rajoittaa turvapaikkaa.

Silti monet maahanmuuttoryhmät sekä jotkut Bidenin hallintoon kuuluvat ihmiset näkevät perjantain muutoksenhakutuomioistuimen päätöksen kansanterveyssäännön lopun alkamisena, koska tuomioistuimen lausunto voi vaikeuttaa hallinnon perustelemista, että yksin asuvat aikuiset jotka joutuvat vainon tai kidutuksen kohteeksi, olisi karkotettava.

Tuon päätöksen antamisen jälkeen jotkut sisäisen turvallisuuden ministeriön virkamiehet kutsuttiin liittymään puheluun osaston sihteerin Alejandro N. Mayorkasin kanssa keskustelemaan “osaston 42 lopusta”, sisäiseen keskusteluun perehtyneen henkilön mukaan. joka puhui nimettömänä keskustellakseen sisäisistä asioista.

Lee Gelent American Civil Liberties Unionista, yksi asian kantajien johtavista asianajajista, kutsui perjantain kehitystä “valtavaksi voitoksi”.

Hän sanoi, että Texasin päätös oli kuitenkin “väärä ja julma, ja se lähetti pienet lapset vakavaan vahinkoon yksin”.

Maahanmuutto- ja ihmisoikeuksien puolestapuhujat ovat sanoneet, että presidentti Biden on seurannut Trumpia käyttäessään sääntöä laittoman maahanmuuton hallintaan, joka on hänelle poliittinen haavoittuvuus – ei koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

“Sen sääti Trumpin hallinto, ja Bidenin hallinto säilytti sen, joten heidän ei tarvinnut seuloa ihmisiä vainon varalta”, herra Gelernt sanoi, “ja saattoivat vain ladata perheet välittömästi Haitille ja muihin vaarallisiin maihin suuntautuviin lentokoneisiin määrittelemättä, mitä tapahtua heille.”

Yksi näkyvimmistä esimerkeistä oli viime syyskuussa, jolloin tuhannet haitilaiset karkotettiin takaisin maihinsa ilman, että heille annettiin mahdollisuutta selittää, miksi he pelkäsivät palaavansa luonnonkatastrofeista kärsimään köyhään kansaan, jota joissain osissa johtaa jengit.

Viime viikkoina presidentin oman puolueen lainsäätäjät ovat painostaneet hallintoa kumoamaan säännön. Ihmisoikeuksien puolestapuhujat sanoivat, että Texasin päätös teki entistä kriittisemmäksi säännön kumoamisen.

Bidenin hallinto ei vastannut kysymyksiin päätöksestä tai hallituksen seuraavista toimista.

Valkoisen talon viranomaiset ovat sanoneet, että tautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen tehtävänä on päättää, milloin kansanterveyssääntö voidaan kumota. Virasto tarkastelee käytäntöä seuraavan kerran huhtikuussa. Rajavartioliiton päällikkö Brandon Judd sanoi, että agentit kuulivat, että sääntö poistuu huhtikuussa.

Bidenin hallinto on pitänyt järjestyksen voimassa kaikille siirtolaisille paitsi lapsille, jotka saapuvat rajalle ilman vanhempaa tai huoltajaa, vaikka käytännössä hallitus on sallinut monien perheiden jäädä säännöstä huolimatta. Säännön voimaantulosta lähtien yli 190 000 siirtolaislasta, joilla ei ole vanhempaa tai huoltajaa, on päästetty maahan ja sijoitettu turvakoteihin ennen kuin he tapaavat perheenjäsenten tai muiden sponsorien kanssa.

Vaikka yli 181 000 siirtolaisperhettä on karkotettu kansanterveyssäännön nojalla, monet muut on päästetty maahan karkotusmenettelyjen vuoksi useista syistä, mukaan lukien humanitaarisista poikkeuksista.

Monet republikaanit ovat ylistäneet säännön käyttöä ja kutsuneet sitä menestyksekkääksi politiikaksi. Viime vuonna senaattori Ted Cruz, Texasin republikaani, esitti lain tehdäkseen siitä lain.

Säännön kriitikot, mukaan lukien useat kansanterveysasiantuntijat, ovat sanoneet, että maahanmuuttajien karkottamisesta ei ole kansanterveydellistä hyötyä Covid-19:n leviämisen estämiseksi Yhdysvalloissa, etenkään nyt. Hovioikeus näytti olevan samaa mieltä.

“Kuten useimmissa asioissa elämässä, mikään lähestymistapa Covid-19:ään ei voi poistaa kaikkia riskejä”, paneeli kirjoitti. “Mutta kansanterveyden näkökulmasta katsottuna, meillä olevien rajoitettujen tietojen perusteella on kaukana selvästä, onko CDC:n määräyksellä mitään tarkoitusta.”

Vaikka Covid-19-tapausten ja sairaalahoitojen määrä on viime aikoina ollut laskussa Yhdysvalloissa, maahan pääsevien siirtolaisten määrä ei ole vähentynyt merkittävästi. Viranomaiset odottavat tulevan tänä vuonna vielä enemmän kuin viime vuonna.

Osaston 42 mukaiset karkotukset ovat osoittautuneet tehokkaaksi tapaksi karkottaa laittomia maahanmuuttajia aikana, jolloin ennätysmäärä on ylittänyt lounaisrajan.

“Vaikka tätä päätöstä voidaan pitää voittona molemmille osapuolille, se on tapahtuma, joka kalpenee raiteilta tulevaan junaan nähden”, sanoi RJ Hauman, Federation for American Immigration Reform -järjestön hallitussuhdepäällikkö. konservatiivinen ryhmä. “Niin paha kuin rajakriisi nyt onkin, ilman osastoa 42 se olisi paljon pahempi.”

Rajavartioliiton päällikkö Judd sanoi, että perjantaina tehdyllä muutoksenhakutuomioistuimen päätöksellä ei ole välitöntä vaikutusta toimintaan rajalla, koska suurin osa siirtolaisperheistä on jo päästetty maahan maastapoistomenettelyjen kohteeksi. Mutta jos auktoriteetti katoaa kokonaan, hän sanoi, “se ei tule olemaan hyvä.”

Viranomaiset ovat väittäneet, että rajavartijat ovat ylikuormitettuja ja että nykyiset raja-asemat eivät pysty pitämään kaikkia prosessoitavia siirtolaisia ​​maahan, mikä on resursseja vaativa ja aikaa vievä prosessi. Jotkut rajaviranomaiset ovat pelänneet, että ilman sääntöä he joutuvat täysin umpikujaan ja jäävät paperityöhön rajapartioinnin sijaan.

Maahanmuuttajien haastattelu heidän peloistaan ​​kidutuksesta tai vainosta voi kestää päiviä tai jopa viikkoja, ja vaatii tilaa, jossa siirtolaisia ​​voidaan pitää inhimillisesti, kunnes heitä voidaan haastatella, sanoi järjestön neuvonantaja Aaron Reichlin-Melnick. Amerikan maahanmuuttoneuvosto.

“Kun otetaan huomioon nämä operatiiviset realiteetit, perheiden kohtuullisen pelon haastattelujen suorittaminen tulee olemaan uskomattoman vaikeaa”, herra Reichlin-Melnick sanoi ja lisäsi, että “todennäköisin tulos olisi yksinkertaisesti vainon pelkoa ilmaisevien perheiden vapauttaminen. ”

Useimmiten hylätään naimattomat aikuiset, mukaan lukien monet toistuvasti ylittäneet, jotka eivät ole toistaiseksi saaneet rangaistuksia kiinni jäämisestä useammin kuin kerran. Hallitus arvioi, että noin 30 prosenttia lounaisrajan laittomasti ylittäneistä on jäänyt kiinni aiemmin.

Yksi hallinnossa pohdittava ajatus on aloittaa toistuvien ylittäjien rankaiseminen ja pidättäminen, sisäisiin keskusteluihin perehtyneen mukaan.

Leave a Comment