Kauhu ja ihmisyys Ukrainan rajalla: kaikki pakolaiset eivät ole tervetulleita

Puolan valtion tiedotusvälineet lähettivät suoria lähetyksiä avustusasemilta kiittäen maanmiestensä anteliaisuutta. He eivät näytä tuoreita natsien graffiteja pääkadulla.

Puolaan on tavallista halvempaa lentää tähän aikaan vuodesta. Matka vastakkaiseen suuntaan on kolme kertaa kalliimpaa. Nykytaloudessa konflikteista pakeneminen on hyödyke.

§

Dave Manning* selaa Facebookia. Vauvojen, syntymäpäivien ja pilailun välissä entinen ryhmä näkee artikkelin: “Liz Truss sanoo tukevansa ehdottomasti brittejä taistelemaan Ukrainassa.”

Kaksi päivää myöhemmin hän on RyanAirin lennolla – halvemmalla – eikä hän ole ostanut paluuta.

Ennen kuin turvavyön merkki syttyy, Dave jättää hyvästit vanhemmilleen rikkoutuneella Samsung-tabletilla. Hänen isänsä jakaa kuvan pojastaan ​​sotilaspuvussa. “Hän halusi muistuttaa minua siitä, mikä minä olen.”

“Miksi menet Ukrainaan?”

“Minulla on taitoja, voisin yhtä hyvin käyttää sitä.”

“Miksi taistella jonkun muun sotaa?”

“Sinun täytyy puolustaa sitä, mikä on oikein.”

Puristan hänen kättään ja toivotan hänelle onnea. Hän kysyy minulta rajaa lähimmän rautatieaseman nimeä. Kirjoitan sen paperille ja kirjoitan sen kahdesti väärin, Przemyśl.

Tämä historiallinen rajakaupunki perustettiin 700-luvulla, ja se on yksi Puolan vanhimmista siirtokunnista. Sen nimi on myös puolalainen verbi “ajattelemaan”. Joen jakama vesi oli Valtakunnan ja Punaisen rajana toisen maailmansodan aikana. Se on nyt vilkkain ukrainalaisten pakolaisten ylityspaikka Euroopan unioniin.

Venäjän hyökkäys on syrjäyttänyt miljoona ihmistä viikossa. Yli 500 000 heistä on saapunut Puolaan, ja Medykan maaristeys ja läheinen Przemyślin rautatieasema ovat yleisimmät sisääntulokohdat. Kaaoksen keskellä junat kulkevat edelleen toiseen suuntaan matkustajien kyydissä – matkalla sotaan.

§

Lähestyessään rajaa taivas piirretään pyöreillä suodilla, jotka kiertyvät leveämmiksi ja kiertävät pilvet. Lentotutka näyttää jamboreen, jossa Naton lentokoneet, Puolan ja USA:n ilmavoimat, hollantilaiset, belgialaiset partioivat taivaalla.

On valoisa, talvinen päivä. Kylmää auringossa, pakkasta varjossa. Valo niin kirkkaasti, että tiemerkinnät polttavat kaistat verkkokalvollesi.

Maa on maalaismainen, metsäinen. Koivua, pyökkiä, ikivihreitä. Jäätyneitä lätäköitä, mutta järvet vielä nestemäisiä.

Huoltoasemilla on vähemmän polttoainetta mitä lähemmäs rajaa, kunnes se lopulta loppuu.

Tämä on Puolan köyhin alue Ukrainan vieressä. Sen talous perustuu suurelta osin maatalouteen. Inflaatio on korkeimmillaan kahteen vuosikymmeneen. Elintarvikkeet ovat halvempia Pariisissa kuin Varsovassa. Ero on siinä, että Puolan keskipalkka on 1/5 ranskalaisen palkasta. Maata piinaa piilotyöttömyys. Virallisten tilastojen mukaan luku on lähes 5 prosenttia, mikä on alle EU:n 6,8 prosentin keskiarvon. Miten se on mahdollista Covid-19:n jälkeen?

Pari Blackhawkia lentää ohi. Tämä on Naton itäraja.

Kroscienkon rajanylityspaikalla yksi vartija kertoo, että eilen “se oli kuin helvettiä”. Mutta he ovat järjestäneet bussit nyt.

§

Näiden risteysten lähellä oleva kerros on vinkki. Fag päät, kahvikupit, vedenkeitin, renkaat, loputtomat renkaat. Autonpalat, kokonaiset autot, takeaway-laatikot, aidat. Lapset – heidän maallinen omaisuutensa vähennettynä siihen, mitä he voivat kantaa. Lelut, suklaapatukkakääreet. Rugbypalloja isommat korpit nokkivat roskaa.

Teini-ikäiset matkustavat yksin, heidän vanhempansa ovat luettelossa tai kadonneet. Matka kestää päiviä, sekoitus junamatkaa, pysähdyksiä ilmaiskujen välttämiseksi ja kävelyä. Suurin osa ihmisistä on kulkenut vähintään 20 km jalan, jotkut paljon enemmän. Sumi ei ole nukkunut 72 tuntiin. Hänen silmissään ei ole valkoista, kaikki on punaista. Hän osasi nukkua tai kävellä, molempia on vaikea tehdä, hän valitsi jälkimmäisen.

“Sri Lanka on isänmaani, mutta Ukraina on kotini.” Hän toivoo palaavansa lähiviikkoina. He kaikki tekevät.

Puhumme Przemyślissä entisessä ostoskeskuksessa, nyt pakolaissuojana. Kauppayksiköiden välistä avointa käytävää reunustavat ilmapatjat, peitot ja naiset. Yksikään ukrainalainen mies ei pääse näin pitkälle, heidät asennetaan toisella puolella olevista jonoista.

Medykasta lähtevät bussit pysähtyvät parkkipaikalla ja matkustajat laskeutuvat ulos ja myötätunnon aallokkoon. Paikalliset puolalaiset pitävät käsissään kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettuja pahvikylttejä, jotka tarjoavat kotinsa tai ajomatkansa, usein ympäri Eurooppaa. Oliver Conig, pitkä, viisikymppinen mies, on tullut Frankfurtista. “Suurin toiveeni on majoittua kotiini pakolaisperhe”, hän sanoo.

Siellä on ilmaista ruokaa, vaatteita, lapset valitsevat lahjoitetut lelut, eivät useimmat niitä tarvitse. Jokainen vanhempi on täyttänyt matkalaukkunsa vaipoilla, suosikkinalleilla, peitoilla omien vaatteiden kustannuksella.

Tässä vaiheessa he ymmärtävät olevansa turvassa, matka on ohi, he voivat nukkua, he ovat yksin, he eivät puhu puolaa, he eivät ehkä koskaan näe miestään enää. He saapuvat Puolaan ja pysähtyvät lopulta. Lopeta juokseminen, lopeta piiloutuminen ja ala ajattelemaan. Kaikki ovat eksyksissä unessa.

Kysyminen “Puhutko englantia” voi saada ihmiset ulos transsista ja laukaista turtuneita tunteita. Yksi iäkäs nainen vastasi myöntävästi. Yksinäinen kyynel valui hänen kasvoilleen. Hän ei sanonut mitään.

§

Kolme mustaa miestä kiiruhtaa tien yli kohti mellakkapakettiautojen turvallisuutta nuorten huligaanien vainajana.

Viisi päivää Putinin hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan ja jotkut puolalaiset ovat jo saaneet tarpeekseen siirtolaisista.

Noin 100 “jalkapallofania”, lähinnä puolalainen EDL:n tai Football Lads’ Alliancen vastine, kerääntyi Przemyślin kaduille sen jälkeen, kun video levisi viruksen leviämisen jälkeen. Videon väitetään näyttävän mustan pakolaisen ryöstävän kauppaa ja hyökkäävän raskaana olevan naisen kimppuun veitsellä CCTV:ssä.

Mutta se ei ollut totta. Paikallinen poliisilaitos julkaisi sinä iltana lausunnon, jossa viitattiin sosiaalisen median viesteihin, sanoen, ettei tällaisista rikoksista ollut raportoitu tai todisteita niiden tapahtumisesta.

Siihen mennessä vahinko oli jo tehty. Fanit, joiden epäillään kuuluvan ONR:ään, äärioikeistolaiseen ryhmään, jonka Puolan korkein oikeus on luokitellut virallisesti fasistiksi, jahtasivat värikkäitä ihmisiä kaduilla, huutaen heille samalla kun he elehtivät tavalla, joka flirttaili Sieg Heilin kanssa. Mellakkapoliisi sulki ne nopeasti.

Ohikulkevan auton stereoääni soi Disco Polo, tyylilaji, jossa on iloa hardcoresta ja bassolinjasta. Sanoitukset ovat ilmeinen metafora “valkoisesta kotkasta” – Puolan tunnistetuimmasta kansallisesta symbolista.

Muutamat ohikulkijat ilmaisevat hyväksyvänsä fasisteille. Moderni vertaus online-salaliitosta ja sen seurauksista todellisessa maailmassa.

Sadan metrin päässä rasismista, värisuojan pakolaiset Przemyślin rautatieasemalla. Joko tietämätön ulkoisista tapahtumista tai päättää olla välittämättä. Zabi Ulla tuli Afganistanista, Ukrainasta, Puolaan. “Rakastan Puolaa. Kävelin 40 km päästäkseni tänne. He tarjosivat minulle ruokaa, vettä. Rakastan puolalaisia.” Hän on kääritty kermanväriseen karvaiseen peittoon, jota koristavat sinisillä tähdillä, istuen salin lattialla. Hän sanoo haluavansa palata Ukrainaan, mutta jää toistaiseksi Puolaan ja asettuu Isoon-Britanniaan tai Saksaan. Hän vaatii antamaan minulle kahvia.

Lina, 30-vuotias musta nainen, kertoo minulle, että hänet oli erotettu rodullisesti rajalla ja hänet pakotettiin katsomaan valkoisten ukrainalaisten kulkevan turvaan bussin kuorman mukana, kun hän seisoi pakkasessa kaksi päivää. Hän on hämmästynyt siitä ystävällisyydestä, jota häntä kohtaan on osoitettu tänne saapumisensa jälkeen.

Puolassa liberaalimmat puolalaiset pitävät valtion mediaa nationalistisena propagandana. Seuraavana aamuna sen toimittajat Przemyślissä eivät mainitse viime yön onnettomuudesta. He lähettävät suoraa lähetystä avustusasemilta kiittäen maanmiestensä anteliaisuutta. He eivät näytä tuoreita natsien graffiteja pääkadulla.

§

Paikallinen lukio on muutettu turvakodiksi. Partiopoika seisoo oven lähellä ja tarjoaa apua, ennen kuin tulet kuntosalille, joka on nyt täynnä sänkyjä. Oppilaat tekevät vapaaehtoistyötä, heidän vanhempansa lahjoittavat, opettajat järjestävät. Se tuntuu melkein kodikkaalta. He pakottavat minut penkille, sellaiselle, jolla en ole istunut vuoden 6 jälkeen. Lautasliinat laitetaan pöydälle, kahvi seuraa. Nenämme alla pidetyt nyytit. En voi syödä pakolaisen illallista. He vaativat. Kakku seuraa.

§

Maailmassa on jäljellä 5 000 eurooppalaista biisonia, joista puolet on metsässä, joka kulkee Ukrainan rajalla. Se on kuuluisa matkailukohde. Samoin Hotel Arlamow. Siinä on laskettelurinne, ja nuorten vanhempien ohjaamien taaperoiden välillä kutoo nyt maailman media. Rautaesiripun alla täällä ei ollut vieraita, vain vankeja, poliittisia rikollisia. Tämä on Bieszczady – vuorijono, joka ulottuu Ukrainan ja Slovakian rajoihin asti. Se on puolalaisen kollektiivisen tietoisuuden Neverland, jonne tulet pakenemaan kaupunkien rappeutumista. Se häämöttää suurkaupunkityyppien mielessä pandemian jälkeen. Kuten Cornwallissa.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat tulleet uneen. Painajaiset keskeyttävät kääntäjämme. Puhuin ääneen keskellä yötä “Näin sen omin silmin”. Aivan näiden laaksojen takana on peuroja, on susia. On kärsimystä. Maailma jatkuu.

Kaikki kuvat: Getty/Richard Pencott

.

Leave a Comment