9/11 Epäilty palautettiin Saudi-Arabiaan mielenterveyshuoltoon

GUANTÁNAMO BAY, Kuuba – Bidenin hallinto palautti maanantaina Saudi-Arabiaan mielenterveyshuoltoa varten vangin, jota yhdysvaltalaiset kuulustelut kiduttivat niin pahasti, että hänet tuomittiin oikeuteen epäiltynä 20. syyskuun 11. päivän iskujen kaappaajana.

Vanki Mohammed al-Qahtani on toinen, joka on siirretty hallinnon alaisuudessa olevasta sodanaikaisesta vankilasta. Hallituksen paneeli suositteli lopulta, että 40-vuotias ja 20 vuotta Guantánamo Bayssa viettänyt Qahtani vapautetaan sen jälkeen, kun merivoimien lääkäri ilmoitti, että hän oli liian vammainen aiheuttamaan tulevaa uhkaa – varsinkin jos hänet lähetettäisiin mielisairaalaan. hoito. Lääkäri oli viime vuonna vahvistanut riippumattoman psykiatrin havainnon, jonka mukaan Mr. Qahtani kärsi skitsofreniasta ja posttraumaattisesta stressihäiriöstä, eikä hän voinut saada asianmukaista hoitoa Yhdysvaltain sotilasvankilassa.

Hänen pitkäaikainen asianajajansa Shayana Kadidal perustuslaillisten oikeuksien keskuksesta sanoi, että siirto oli kauan myöhässä.

“14 vuoden ajan olen istunut Mohammedia vastapäätä, kun hän puhuu olemattomille ihmisille huoneessa ja ottaa katsekontaktin seiniin – mikä on ollut jatkuva osa hänen elämäänsä teini-iästä lähtien”, Mr. Kadidal sanoi. “On poikkeuksellinen helpotus, että seuraavan kerran, kun äänet hänen päässään käskevät häntä nielemään suupalan rikkoutunutta lasia, hän on psykiatrisessa laitoksessa, ei vankilassa.”

Luotto…Ramzi Kassemin kautta

Mr. Qahtanin tapaus oli kiistanalainen loppuun asti. Kolme republikaanien senaattoria pyysi presidenttiä viime viikolla kirjeessään keskeyttämään kaikki siirrot Guantánamosta ja erityisesti pitämään Qahtania vankilassa. “Olemme huolissamme siitä, että hän saattaa yrittää aloittaa uudelleen terroristitoimintaa, kun hänet on vapautettu Yhdysvaltain pidätyksestä”, kirjoittivat senaattorit James M. Inhofe Oklahomasta, Jim Risch Idahosta ja Marco Rubio Floridasta.

Yhdysvaltain armeija kuljetti herra Qahtanin syrjäisestä Guantánamosta sunnuntaina, pian sen jälkeen, kun kello loppui 30 päivän varoitusajalla, kongressi vaatii vankien siirtoa. Epätavallisella liikkeellä Saudi-Arabian hallitus ei lähettänyt omaa lentokonetta hakemaan häntä, mikä viivästytti hänen vapauttamisestaan ​​ilmoittamista, kunnes Yhdysvaltain armeijan siirtooperaatio oli valmis.

Mr. Qahtanin kuuluisuus liittyy hänen yritykseensä päästä Yhdysvaltoihin elokuussa. 4, 2001, kun maahanmuuttotarkastaja lentokentällä Orlandossa, Fla., käänsi hänet pois. Myöhemmin Yhdysvaltain viranomaiset havaitsivat, että Mohamed Atta, joka oli 19 kaappaajan suorittamien hyökkäysten johtaja, joka tappoi lähes 3 000 ihmistä neljässä lähes samanaikaisessa kaappauksessa seuraavan kuukauden aikana, otti hänet vastaan.

Hän löysi tiensä Afganistaniin, ja hänet vangittiin Pakistanin rajalla vuoden 2001 lopulla. Guantánamossa Yhdysvaltain armeija eristi hänet alaston, sekaisin ja unen puutteessa puisessa mökissä Camp X-Rayssa vuoden 2002 lopulla ja vuoden 2003 alussa. kysyi häneltä raa’asti ja hitaasti. Bushin hallinnon korkea virkamies totesi myöhemmin, että kidutuksen vuoksi hän ei ollut kelvollinen syytteeseen. Myöhemmin hänen asianajajansa paljastivat, että hän oli kärsinyt traumaattisen aivovamman nuorena Saudi-Arabiassa ja sitten hänellä diagnosoitiin skitsofrenia, mikä olisi voinut tehdä hänestä myös oikeudenkäynnin kelpaamattoman.

Siirto seurasi marokkolaisen miehen Abdul Latif Nasserin kotiuttamista heinäkuussa. Hänen vapauttamisestaan ​​pääosin sovittiin Obaman hallinnon hiipuvana aikana, mutta Trumpin hallinto ei koskaan ryhtynyt toimiin.

“Kahden vuosikymmenen määrittelemättömän pidätyksen jälkeen herra Qahtanilla on vihdoin mahdollisuus parantua kärsimästään kidutuksesta, saada mielenterveyshoitoa, jota Guantánamo ei voi tarjota ja toivottavasti jonain päivänä saada elämänsä takaisin”, sanoi Scott Roehm, Washingtonin johtaja. Kidutuksen vastaisten uhrien keskus. “Hänen siirtonsa on tervetullut askel askeleelta, mutta Bidenin hallinnon on toimittava paljon nopeammin ja kattavammin Guantánamon sulkemiseksi kuin se on tähän mennessä tehnyt.”

Siirron myötä Guantánamoon jää 38 vankia, joista puolet hyväksyttiin vapauttamiseen, jos ulkoministeriö voi tehdä turvallisuussopimuksia vastaanottavien maiden kanssa. Lopuista 12:ta on syytetty sotarikoksista, joista kaksi on tuomittu.

Loput seitsemää pidetään “sotalain” vankeina, ja he ovat pääasiassa vangittuina määräämättömäksi ajaksi, koska Yhdysvallat pitää heitä liian vaarallisina vapauttaakseen. Yhdysvaltain hallituksen paneeli tarkastelee heidän tapauksiaan säännöllisesti, ja se voi suositella siirtoa tietyin turvatoimin, mukaan lukien matkustusrajoitukset tai säilöönotto ulkomaisissa vankiloissa.

Leave a Comment