Yli miljoona tyttöä Yhdistyneessä kuningaskunnassa menettää kiinnostuksensa urheiluun teini-iässä | koulun urheilu

Uuteen tutkimukseen perustuvien arvioiden mukaan yli miljoona tyttöä, jotka pitivät itseään urheilullisena ala-asteella, menettää kiinnostuksensa liikuntaa kohtaan teini-iässä.

Women in Sportin tekemässä tutkimuksessa todettiin, että tuomitsemisen pelko ja itseluottamuksen puute olivat tärkeimmät syyt teini-ikäisten tyttöjen urheilun hiipumiseen. Sen yli 4 000 teini-ikäisen kyselyssä todettiin, että 43 prosenttia tytöistä tunsi olevansa urheilullinen ala-asteella, mutta ei enää nähnyt itseään sellaiseksi. Tämä vastaisi 1,3 miljoonaa tyttöä kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, tutkimus huomautti.

Näistä tytöistä 68 % sanoi, että pelko tulla tuomituksi esti heitä osallistumasta, kun taas 61 % sanoi, että heillä ei ollut luottamusta. Hieman alle puolet (47 %) sanoi olevansa liian kiireinen koulutöiden kanssa jatkaakseen urheilua.

Ja teini-ikäiset tytöt sanoivat paljon todennäköisemmin, että he olivat ennen urheilullisia, mutta eivät enää innostuneet liikunnasta kuin pojat (24 %). Havainnoista tehdyssä raportissa todettiin, että tytöt saattavat tarvita enemmän tukea urheilun harrastamiseen murrosiässä.

Lähes kahdeksan kymmenestä (78 %) tytöistä, jotka sanoivat olevansa urheilullisia, myönsi välttäneensä urheilua kuukautisten aikana – enemmän kuin ne, jotka eivät olleet koskaan olleet urheilullisia (69 %) ja ne, jotka olivat edelleen intohimoisesti mukana urheilussa. (64 %).

Kaiken kaikkiaan seitsemän tytöstä kymmenestä kertoi välttävänsä urheilua kuukautisten aikana kivun, väsymyksen ja itsetietoisuuden vuoksi.

Kyselyssä todettiin myös, että pandemia oli vaikuttanut teini-ikäisten tyttöjen ulkonäköongelmiin sekä mielenterveysongelmiin enemmän kuin poikia. Se havaitsi, että he ovat vähemmän fyysisesti aktiivisia kuin pojat yleensä ja osallistuvat paljon harvemmin joukkuelajeihin.

“Huolestuttavaa on, että tytöt menettävät rakkautensa urheiluun ja liikuntaan teini-iässä, ja tämä muodostaa merkittävän psykologisen esteen koko elämän ajan”, raportissa sanotaan.

Tutkimuksen mukaan 11–16-vuotiaista vastaajista vain 37 prosenttia tytöistä nautti liikunnasta ja 54 prosenttia pojista. 17–18-vuotiaana vain kolme kymmenestä tytöstä kuvailee itseään urheilulliseksi, kun taas kuusi pojasta 10:stä.

Itseluottamukseen ja kehonkuvaan liittyvien huolenaiheiden havaittiin olevan ongelmia, joiden kanssa kaikki tytöt kamppailivat, mutta tämä koski erityisesti tyttöjä, jotka olivat lopettaneet urheilun ja liikunnan vanhetessaan.

Aiemmin ”urheilullisista” tytöistä 73 % sanoi, että heidän vastenmielisyytensä sitä kohtaan, että muut katsovat heitä, oli este heidän harjoitteluun osallistumiselle.

Women in Sport sanoi olevansa “syvästi huolissaan niiden tyttöjen määrästä, jotka lopettavat urheilun ja harjoituksen peruskoulun jälkeen”. Se lisäsi, että kihlautuminen havaittiin edelleen 17–18-vuotiaiden iässä, kun kouluurheilu ei enää ollut pakollista.

Raportti osoitti, että useimmat tytöt ymmärsivät aktiivisuuden edut ja että he halusivat lisätä fyysistä aktiivisuuttaan, mutta vain 47 % sanoi, että heidän oli helppo motivoida itseään.

Naiset urheilussa -järjestön toimitusjohtaja Stephanie Hilborne sanoi: “On ehdotonta travestiaa, että teinityttöjä syrjäytetään urheilusta niin laajasti.” Hän lisäsi, että urheilun menettäminen tässä elämänvaiheessa merkitsi “ilon ja hyvän elinikäisen terveyden menettämistä”.

“On hyvin dokumentoitua, että fyysiseen toimintaan osallistumisella voi olla syvällinen ja positiivinen vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja se tarjoaa monia keskeisiä elämäntaitoja, kuten joustavuutta, ryhmätyötä ja kommunikaatiota”, hän lisäsi.

”Meidän on murrettava myytti, että teini-ikäiset tytöt jättävät urheilun kesken vain siksi, että heidän prioriteettinsa muuttuvat. Tutkimuksemme on osoittanut, että 59 % teini-ikäisistä tytöistä, jotka olivat aiemmin urheilullisia, pitävät kilpaurheilusta, mutta he ovat epäonnistuneet varhaisvuosien stereotypioiden, riittämättömien mahdollisuuksien ja naisten murrosiän hallintaa koskevien tietojen puutteen vuoksi.

”Teini-ikäiset tytöt eivät poistu urheilusta vapaaehtoisesti, vaan heidät syrjäytetään syvälle juurtuneiden sukupuolistereotypioiden seurauksena. Meidän kaikkien on tehtävä enemmän kääntääksemme tämän suuntauksen, emmekä hyväksy sitä väistämättömänä.”

Hyväntekeväisyysjärjestö vaatii urheilu-, vapaa-ajan- ja koulutussektoreita pitämään tytöt urheilun parissa, erityisesti siirtymävaiheessa peruskoulusta lukioon ja murrosiässä.

Leave a Comment