Arvostelu: “After Yang” tutkii ihmiskuntaa

Yang, humanoidirobotti, on pienen tytön uskollinen kumppani ennen traagista toimintahäiriötä ohjaaja Kogonadan uusimmassa elokuvassa. (Kuva: A24)

”After Yang” vie yleisön paikkaan, joka tuntuu sekä ennen meidän aikaamme että sen jälkeen.

Voimakas tuotantoyhtiö A24, eteläkorealaisen elokuvantekijän Kogonadan toinen pitkä elokuva “After Yang”, julkaistiin 4. maaliskuuta pääosissa Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Justin H. Min, Malea Emma Tjandrawidjaja ja Haley Lu Richardson. Alexander Weinsteinin novelli “Saying Goodbye to Yang” mukautettu elokuva saattaa olla vuoden paras sci-fi-leffa.

Kogonadan kirjoittama, ohjaama ja editoima elokuva seuraa Jakea (Farrell) ja Kyraa (Turner-Smith) sekä heidän poikaansa ja Yang-nimistä ihmisandroidia, jonka he ostivat auttaakseen tyttäreään Mikaa (Tjandrawidjaja) pysymään yhteydessä kiinalaisiin sukujuuriinsa. Adoption, kuolevaisuuden ja yksinäisyyden teemojen koskettama elokuva tutkii myös tekoälyä ja käsitettä ihminen vs. kone.

Kun Yangin toimintahäiriö tulee ja sammuu, hänen korjaaminen osoittautuu tylsäksi matkaksi – ei niin yksinkertaiseksi kuin paikalliseen Best Buyiin meneminen – koska paljastetaan, että hän on kunnostettu, käytetty malli ja kauppa, josta hänet ostettiin, Second Siblings. , on lopettanut toimintansa. Vaikka androidien olemassaolo on futuristista perheen tarpeiden perusteella ihmisauttajina, elokuva keskittyy nykyajan käsityksiin surusta, menetyksestä ja epävarmuudesta ja pohtii, mitä ihmisyys tarkoittaa.

Dialogissa on lukutaitoa miettiviä kysymyksiä, kuten “Mikä tekee ihmisestä aasialaisen?” ja “Onko elämä jotain, jota seuraa ei mikään?” Yksi Kogonadan vahvuuksista on se, että hän korostaa arkipäiväistä keskustelua, joka saattaa tuntua tarpeettomalta kuvata, mutta tämä yhdistettynä syviin hetkiin, joita tällaisten häiritsevien kysymysten esittäminen synnyttää, tekee dynaamisen ja taiteellisen kokemuksen.

Tanssijakso, joka ilmaantuu teokset rullattaessa alussa, on odottamaton elementti elokuvassa, mutta lisää jännittävän tekstuurin, joka saa katsojan mukaansa eteenpäin aina Mikan ihastuttavaan lauluesitykseen finaalissa. Tällaiset hetket, jotka lisäävät elokuvaan mielenkiintoisen, mutta sopivan tekstuurin, ovat monimutkaisesti muotoiltuja.

Jos etsit scifi-elokuvaa, joka on täynnä nopeita toimintakohtauksia ja hävittäjälentäjiä, tämä ei ole sinua varten. Tahti on hidasta, mutta ota aikaa istuaksesi tarinan läpi, niin sinut palkitaan lapsuuden muistojen läheiseltä kuiskaukselta, joka on taitettu upeaksi elokuvaksi ja visuaalisesti mukaansatempaavaksi väripaletiksi. Täydellinen yhdistelmä tasaisia, hyvin kehystettyjä lähikuvia edustamaan nykyaikaista videopuhelua ja kietoutunut vapaalla kädellä, vapiseviin kohtauksiin metsässä. elokuva.

Vaikka mukana on CGI, se ei tunnu häiritsevän erilliseltä elokuvan maalauksellisesta estetiikasta. Kuvaamisen lisäksi orgaanisten tekstuurien ja teknologian sekoituksista sekä viileistä sävyistä, joissa on aavistus lämpöä, tuotantosuunnittelu ja puvut erottuvat äärimmäisen monimutkaisena. Elokuvan jokainen elementti on tehty huolella, ja tämä tekee sen hitaamman tahdistuksen edelleen mukaansatempaavaa, ei tylsää tai yksitoikkoista. Näyttelijöiden välillä voisi varmasti olla enemmän kemiaa, mutta Farrell vahvistaa itseään monitahoiseksi näyttelijäksi, kun hän purjehtii poikansa menettämisen aiheuttamaa surua ja yksinäisyyttä, joka liittyy siihen, ettei hän pysty korjaamaan häntä tai siirtymään eteenpäin.

Katso “After Yang”, yksi A24:n tähän mennessä parhaista elokuvista, nyt Showtimessa tai teattereissa. Se on ylevä oodi menetykselle ja takaisinperinnölle, mitä tarkoittaa olla aasialainen, mitä tarkoittaa olla ihminen, vanhemmuuden ylittäminen sekä muistin ja yhteyden mysteereistä.

Leave a Comment