Native American veteraanit sisältävät joustavuutta, voittavat terveydenhuollon haasteet

Melodi Sernalle, 44, armeijassa palveleminen on perheen perinne. Hänen isoisoisänsä palveli ensimmäisessä maailmansodassa, hänen isotätinsä toisessa maailmansodassa, hänen isoisänsä Koreassa ja hänen isoisänsä Vietnamissa, hän sanoi.

“Sitten oli minun vuoroni”, sanoi Serna, joka on Pohjois-Dakotassa sijaitsevasta Chippewa-intiaanien Turtle Mountain Bandista ja Wisconsinin Oneida Nationista.

Hän ilmoittautui merivoimiin sairaalan mieheksi vuonna 1996 ja työskentelee nyt Chicagon American Indian Centerin toiminnanjohtajana, joka on kulttuuri- ja yhteisöresurssi, joka on palvellut kaupungin intiaaniyhteisöä vuodesta 1953.

Amerikan intiaaninaiset, kuten Serna, muodostivat suuremman osan veteraaniväestöstä muihin rotuihin verrattuna, mikä on suhteessa heidän väestöryhmän kokoon.

Naisia ​​on 11,3 % intiaanien veteraaniväestöstä, mikä on suurempi prosenttiosuus kuin muiden väestöryhmien naisia. Kaikissa muissa roduissa naiset muodostavat vain 9 prosenttia veteraaniväestöstä Veteraaniasioiden ministeriön vuoden 2020 raportin mukaan, jossa käytettiin vuonna 2017 kerättyjä tietoja.

Serna katsoi intiaanien osallistumisen armeijaan heidän roolinsa suojelijana.

“Luulen, että kun alat käsittämään perus- ja perinteisiä arvoja siitä, keitä olemme alkuperäiskansoina, olemme vesien suojelijoita, olemme maansuojelijoita”, Serna sanoi. “Suojelemme sitä, mikä on normaalisti ja mikä oli meidän, ja on aina ollut meidän.”

Angela Pratt, 46, Osagen Nation Congressin puhuja, mukaan monet intiaaninaiset liittyvät armeijaan “soturihenkensä” vuoksi.

“Luulen vain, että se palaa henkeemme ja vain siihen tunteeseen, että haluamme tehdä eron… koska sitä ihmiset opettavat meille, olemaan parempia ja tekemään paremmin”, sanoi Pratt, joka palveli armeijan asiantuntijana vuodesta 1996 1999.

Mutta monilla on haasteita saada terveydenhuoltoa armeijan lopettamisen jälkeen, mukaan lukien etäisyydet klinikoille ja klinikoista, perheiden hoitaminen, kulttuurisesti pätevä terveydenhuolto ja historiallinen epäluottamus terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan. Näistä esteistä huolimatta intiaanien naisveteraanit osoittavat joustavuutta ja jatkavat yhteisöjensä ja maansa palvelemista.

matkaa menossa

Armeijan erottuaan monet syntyperäiset naisveteraanit kamppailevat palataessaan takaisin siviilielämään, sanoi Sonya Tetnowski, armeijan veteraani, joka toimii nyt Santa Clara Valleyn intialaisen terveyskeskuksen toimitusjohtajana.

Yksi syntyperäisten naisveteraanien suurimmista haasteista on etäisyys, joka kestää päästäkseen VA:n tarjoamiin terveydenhuoltopalveluihin. Tämä pätee kaupunkialueilla asuviin alkuperäiskansoihin, mutta erityisesti varauksiin asuviin.

“Matkustusetäisyys on valtava asia koko Intian maassa, sekä miehille että naisille”, sanoi Mary Culley, 20-vuotias ilmavoimien veteraani, joka on Seminole and Creek ja joka on ilmoittautunut Oklahoman Seminole Nationiin. Culley työskentelee tällä hetkellä VA Office of Tribal Government Relationsissa.

Jos hoito vaatii erikoislääkärin hoitoa, työmatkat voivat kestää useita tunteja, koska monet VA-klinikat tarjoavat kiireellisiä hoitopalveluja, mutta eivät erikoishoitoja, sanoi Rose Mcfadden, armeijan veteraani ja Navajo/Diné-heimon jäsen.

Asuessaan Navajo-reservaatissa Arizonassa Mcfadden kertoi matkustaneensa säännöllisesti jopa kuusi tuntia yhteen suuntaan Phoenixiin saadakseen hoitoa palveluun liittyvään vammaan.

“Suurimman osan ajasta korkeamman tason hoito joutuu olemaan jossakin VA-tiloista, ja suurin osa niistä on suuremmissa kaupungeissa”, hän sanoi.

Mcfadden toimii myös Native American Women Warriors -järjestön varapuheenjohtajana. Ryhmä on keskittynyt lisäämään tietoisuutta naisveteraanien kohtaamista ongelmista.

Mcfadden ja Pratt huomauttivat monien naisten tasapainottamisesta kotona. Lastenhoidon ja työn väliltä terveydenhuolto työnnetään usein sivuun.

“Paljon aikaa naiset eivät varaa itselleen aikaa edes käydä säännöllisesti lääkärissä”, Pratt sanoi.

Historiallinen epäluottamus ja esteet hoidon saamiselle

Monet vanhemmat syntyperäiset veteraanit eivät välttämättä halua saada palveluja VA:lta, koska lääketieteellistä järjestelmää kohtaan on historiallinen luottamuksen puute, Tetnowski sanoi ja lisäsi: “Siellä on edelleen vaikeuksia ja luottamusta.”

Kautta Yhdysvaltojen historian monet syntyperäiset potilaat ovat olleet syrjivien lääketieteellisten käytäntöjen ja laitoksen, joka asettaa rakenteellisesti etusijalle perinteisen länsimaisen lääketieteen.

Hallituksen tilivelvollisuusviraston raportin mukaan vuosina 1973-1976 Intian terveyspalvelun tiedot osoittavat, että yli 3 000 syntyperäistä naista steriloitiin ilman heidän suostumustaan.

Tämä luottamuksen puute on saanut monet syntyperäiset veteraanit hakemaan hoitoa, joka yhdistää heidän kulttuurinsa ja perinteisen länsimaisen lääketieteen ja tarjoaa heille “kulttuurillisesti pätevää hoitoa”.

Alkuperäinen yhteisö ei ole monoliitti, eivätkä heidän perinteiset parantamismenetelmänsä ole samat eri heimojen ja kansojen välillä. Kuitenkin kulttuurisesti pätevän hoidon löytäminen on edelleen monien alkuperäiskansojen prioriteetti.

Tehtävässään VA:lla Culley pohtii usein, mitä palveluita voidaan parantaa alkuperäiskansojen naisveteraanien kannalta, ja kysyy: “Mitä emme tee, mitä meidän on tehtävä? Mitä meidän pitää tuoda sinulle pöytään?”

Hän lisäsi: “On mielenkiintoista, että monille naiseläinlääkäreille… se on kulttuurista.”

VA aikoo laajentaa vuonna 2020 perustettua aloitetta – Rural Native Veteran Health Care Navigator Program -ohjelmaa, joka yhdistää alkuperäiset veteraanit ikätovereihinsa heidän yhteisöissään auttaakseen heitä löytämään kulttuurisesti pätevää hoitoa.

Vaikka veteraanit käyttävät usein VA:ta erikoislääketieteellisiin palveluihin, Tetnowski sanoi “päivittäisiin… säännöllisiin lääketieteellisiin tarpeisiin”. Alkuperäisveteraanit suosivat yleensä paikallista Native-klinikkaa, jossa he tuntevat vahvan yhteisöllisyyden tunteen.

Tetnowski, joka on Santa Clara Valleyn intialaisen terveyskeskuksen toimitusjohtaja, sanoi, että hänen klinikalla on veteraanien neuvoa-antava komitea, joka on omistettu syntyperäisten veteraanien tarpeisiin.

Kulttuurisesti pätevän hoidon löytäminen on erityisen tärkeää veteraaneille, jotka hakevat apua mielenterveysongelmiin, mukaan lukien PTSD ja erilaiset traumat.

Culley viittasi työhön, jota hän harjoittaa Oklahomassa, jossa hän yhdistää VA-psykologit heimojen mielenterveyteen yhdistääkseen syntyperäisten naisveteraanien hoidon.

“He ovat mukana tässä, nyt on vain saada kaikki avainpelaajat yhteen selvittämään, kuinka aiomme kartoittaa sen”, Culley selitti.

Huolimatta monista esteistä, joita yhteisön jäsenet kohtaavat hakeessaan terveydenhuoltoa, alkuperäiset naisveteraanit sanovat jatkavansa sinnikkyyttä.

”Olemme selviytyneet monista asioista useiden sukupolvien aikana. Olemme selviytyneet sisäoppilaitoksista, erosta lapsistamme, ja yhteisöjemme joustavuus on nimenomaan selviytymisen ympärillä”, Tetnowski sanoi.

.

Leave a Comment