Tarinoita ihmisyydestä ja syrjinnästä Ukrainan rajalla

Siviilien evakuoinnit jatkuvat Irpinissä tappavan pommituksen jälkeisenä päivänä

Chris McGrath / Getty Images

Yli 2 miljoonaa ihmistä on paennut pommeja ja luoteja, jotka ovat jo tappaneet satoja siviilejä, ja yli 2 miljoonaa ihmistä on ylittänyt Ukrainan rajat sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi alle kaksi viikkoa sitten, mikä luo yhden tämän vuosisadan suurimmista ja nopeimmin kasvavista pakolaislennoista.

“He ovat käyneet läpi helvetin”, sanoo Max Rantz-McDonald, Los Angelesissa asuva tapahtumaohjaaja ja seikkailumatkustaja, joka vieraili kaikilla viidellä rajanylityspaikalla Puolan kanssa, joka on imenyt suurimman osan pakolaisista kerätäkseen ja jakaakseen apua molemmille. rajan puolin.

“He ajoivat tavallisesti neljän tunnin ajomatkan – se kesti 28 tuntia. Heidän täytyi vain hylätä autonsa, koska kaikki tiellä olleet autot hylättiin tai niistä loppui bensa”, Rantz-McDonald kertoi äskettäin PEOPLE-lehdelle. pakolaisia, joita hän näki työnsä aikana. “Asemia ei täydennetä.”

Humanitaarisen järjestön People in Need hätätilanteiden johtaja Marek Stus, joka vieraili rajanylityspaikoilla Slovakiassa ja Unkarissa, sanoo, että ihmiset kävelivät siellä jopa seitsemän päivää pakenemaan Ukrainassa alkavaa väkivaltaa.

“He ovat kävelleet uskomattoman pitkän matkan”, hän sanoo.

Rantz-McDonald sanoo, että matkustajat saavuttavat rajan shokissa ja uupumuksessa, mutta sitten he joutuvat odottamaan jopa 30 tuntia alhaisissa pakkasen lämpötiloissa.

Puolet pakolaisista on lapsia, mikä tekee nykyisestä kriisistä “pimeän historiallisen ensimmäisen”. UNICEFin tiedottajan mukaanYhdistyneiden Kansakuntien lastenjärjestö.

* Lisätietoja Ukrainan syntyvästä pakolaiskriisistä ja siitä, kuinka presidentti Volodymyr Zelenskyyn elämä ja näyttelijänura muovasivat hänen odottamatonta hetkeään sodanaikaisena johtajana, tilaa PEOPLE-lehti nyt tai osta tämän viikon numero lehtikioskista perjantaina.

Ihmiset seisovat matkatavaroidensa kanssa odottaessaan siirtämistään väliaikaisesta pakolaissuojasta entisessä ostoskeskuksessa Ukrainan rajan ja Puolan Przemyslin kaupungin välillä Puolassa.

Ihmiset seisovat matkatavaroidensa kanssa odottaessaan siirtämistään väliaikaisesta pakolaissuojasta entisessä ostoskeskuksessa Ukrainan rajan ja Puolan Przemyslin kaupungin välillä Puolassa.

LOUISA GOULIAMAKI/AFP Getty Imagesin kautta

“Kaikki aikuiset eivät voineet lähteä, joten he huomaavat kuka tahansa – sukulaisen tai naapurin – ja antaisivat lapsensa tälle aikuiselle tuodakseen mukanaan”, Rantz-McDonald kertoo kohdatessaan enimmäkseen naisia ​​ja lapsia pakolaisissa. kauttakulkukeskuksia, jotka hänen mukaansa olivat muunnettuja kuntosaleja ja varastoja, joissa on tuhansia.

18–60-vuotiaat ukrainalaiset miehet eivät ole kuulemma saaneet poistua maasta mobilisaatiomääräyksen nojalla, jotta he voivat jäädä taistelemaan, mikä on pakottanut perheet eroamaan sydäntäsärkevien hyvästien jälkeen.

Rantz-McDonald puhui neljän lapsen naisesta, joka jätti vanhimman, 18-vuotiaan poikansa rajalle: “He eivät päästäneet häntä läpi, joten hänen täytyi matkustaa takaisin kohti [the capital] Kiovaan kaupunkiin nimeltä Sumy.”

Nuori mies on nyt “omillaan” ja “tuotettu armeijaan”, Rantz-McDonald sanoo.

Team Ukraine Loven avulla Rantz-McDonald on kerännyt yli 330 000 euroa auttaakseen Ukrainasta paenneita ihmisiä ja niitä, jotka jäivät taistelemaan sotaan Venäjän kanssa. Hän sanoo, että kuultuaan ihmisiltä suoraan heidän tarpeistaan, rahat käytetään kriittisten tuotteiden, kuten lääkkeiden ja makuupussien, ostamiseen ja jakeluun.

AIHEUTTAA: Antony Blinken vierailee Ukrainasta paenneiden pakolaisten luona: “Hyvin, hyvin liikuttava”

Lapsi, joka on kääritty huopaan, istuu matkatavaroiden päällä odottaessaan siirtämistään pakolaisten väliaikaisesta suojasta entisessä kauppakeskuksessa Ukrainan rajan ja Puolan Przemyslin kaupungin välillä Puolassa.

Lapsi, joka on kääritty huopaan, istuu matkatavaroiden päällä odottaessaan siirtämistään pakolaisten väliaikaisesta suojasta entisessä kauppakeskuksessa Ukrainan rajan ja Puolan Przemyslin kaupungin välillä Puolassa.

LOUISA GOULIAMAKI/AFP Getty Imagesin kautta

Hän ei ole ainoa, joka on laittanut henkensä pitoon auttaakseen. Rantz-McDonald ylisti vapaaehtoisia Puolan raja-alueella ja sanoi, että heidän ystävällisyytensä oli pelastus sodan kauhujen todistamisen jälkeen.

“On aivan esimerkillistä, mitä he tekevät ruohonjuuritasolta paikallisiin vapaaehtoisiin, jotka jättävät päivätyönsä vain pysyäkseen rajalla koko päivän ja yön toivottaakseen tervetulleeksi nämä maahan tulleet pakolaisperheet”, hän sanoo. “Jokainen alle 3-vuotias lapsi on niin tietämätön tilanteessa, että kun he ylittävät rajan ja joukko vapaaehtoisia lähestyy heitä… tikkareiden ja karkkien kanssa, he tanssivat ympäriinsä, ovat iloisia, he ovat. juovat kuumaa keittoa ja he ovat hyvällä tuulella.”

AIHEUTTAA: Tapoja auttaa Ukrainan kansaa Venäjän käynnistäessä sodan

Vanhemmat ja huoltajat ovat kuitenkin “täysin järkyttyneitä”, hän sanoo. “He lähtivät vaatteet selässään. Heillä on laukkuja, joita he melkein raahaavat takanaan. Kohtaus ei valitettavasti ole todella kaunis. Ja sitten jotkut joutuivat evakuoimaan niin nopeasti, että heillä ei ollut juuri mitään mukanaan. .”

Nigerialainen lääketieteen opiskelija Jessica Orakpo, 23, on yksi evakuoiduista.

Hän on asunut Ternopilissa Ukrainassa vuodesta 2016, hän kertoo, mutta lähti helmikuussa. 26 sen jälkeen, kun pommit alkoivat pudota. “Minulla oli reppu ja pieni laukku, jossa oli vettä, mehua ja makeisia”, hän kertoi PEOPLE over Zoomille maanantaina. “Emme tienneet mitä odottaa.”

Nigerialainen lääketieteen opiskelija Jessica Orakpo

Nigerialainen lääketieteen opiskelija Jessica Orakpo

Jessica Orakpo

Orakpo lähti sambialaisen ystävänsä Nataizya Nanyangwen kanssa taksilla länteen kohti Medykaa Puolan rajalla, hän kertoo. Kun he joutuivat liikenteeseen – vielä kaukana määränpäästään – heidän kuljettajansa sanoi, ettei hän voinut mennä pidemmälle, joten he nousivat ulos ja alkoivat kävellä.

Yli 10 tuntia myöhemmin “Olin superväsynyt ja tarvitsin vain nukkua, koska ajattelin jopa nukkua tien varrella, koska minulla oli viltti”, Orakpo kertoo. “Me olimme kirjaimellisesti ontumassa.”

Liikennevartija tarjosi matkaseurueille kyydin turvakotiin, jossa he jäivät yöksi, Orakpo kertoo.

Seuraavana päivänä Mostyskassa, Ukrainassa, lähellä rajaa, bussit kuljettivat ihmisiä aiottuun määränpäähänsä – mutta pariskuntaa ei päästetty kyytiin, koska Orakpon mukaan asematyöntekijät asettivat etusijalle valkoiset ukrainalaiset.

“Hän ei edes katsoisi sinua, jos olisit musta”, hän sanoo toistaen muiden paenneiden ei-ukrainalaisten ja ei-valkoisten ihmisten kertomuksia. “He arvostelivat ihonvärin perusteella.”

Pakolaisia ​​Ukrainasta

Pakolaisia ​​Ukrainasta

Jessica Orakpon luvalla

AIHEUTTAA: 11-vuotiaasta ukrainalaisesta pojasta tulee “yön sankari” matkattuaan yksin Slovakiaan

Pakolaisia ​​Ukrainasta

Pakolaisia ​​Ukrainasta

Jessica Orakpon luvalla

Orakpo kertoo, että yli 20 afrikkalaisen ryhmä jäi jumissa asemalle, vaikka hän pyysi ukrainaksi päästäkseen koneeseen.

“Se oli niin epäinhimillistä. Tuntui kuin olisimme menettäneet toivon”, hän sanoo. “Ihmiset murtuivat itkemään. Jotkut muut afrikkalaiset huusivat “Miksi, miksi vain valkoisia ihmisiä? Miksei mekin?” “

Lukuisista syrjintäkertomuksista huolimatta Ukrainan rajavartiolaitoksen tiedottaja kiisti, että virkamiehet olisivat harjoittaneet politiikkaa värillisiä ihmisiä vastaan, jotka yrittävät lähteä maasta.

“Tulevatpa ihmiset autolla tai kävellen, heitä kohdellaan samalla tavalla. Jokainen rajalle saapuva joutuu jonoon ja heidät päästetään rajan läpi tiukasti sen jonon mukaan, saapumisjärjestyksessä, eikä mistään muusta syystä. ollenkaan”, Andriy Demchenko kertoo PEOPLE:lle.

“Ei todellakaan ole totta, että ukrainalaisille annetaan etusija”, hän painottaa. “Ainoa prioriteettimme on naisille ja lapsille. … Se on ainoa poikkeus.”

Nigerialainen lääketieteen opiskelija Jessica Orakpon ystävä ja matkakumppani Nataizya Nanyangwe Sambiasta lepää tien vieressä

Nigerialaisen lääketieteen opiskelijan Jessica Orakpon ystävä ja matkakumppani Nataizya Nanyangwe Sambiasta lepää tien vieressä

Jessica Orakpon luvalla

Demtšenko ehdottaa, että rajan rasismin kertomukset voisivat olla osa informaatiosotaa. “Emme sulje pois sitä, että Venäjä levittää tätä disinformaatiota”, hän sanoi.

Mutta YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun edustaja Chris Boian sanoo, että hänen virastonsa on tietoinen siitä, että muut kuin ukrainalaiset pakolaiset ovat kohdanneet ennakkoluuloja matkallaan turvaan.

“Olemme saaneet vakuutuksia naapurimaiden hallituksilta, etteivät nämä tapaukset heijasta virallisia kantoja”, Boian kertoo PEOPLE:lle. “Rajoilla ei ole sijaa Ukrainasta pakenevien ihmisten syrjinnälle. Kaikki pakenevat ihmiset ovat ihmisiä, ja sen pitäisi olla kriteerit.”

MUUT: Tuhannet saksalaiset Berliinissä tarjoavat asuntoja ukrainalaisille pakolaisille Venäjän hyökkäyksen aikana

People in Need -apuryhmän virkamies Marek Stus myönsi “systeemisen rasismin kaikissa Itä-Euroopan maissa, ja sanoisin, että tämä ei kriisitilanteesta huolimatta katoa nopeasti”. Hän lisää: “Ei voida sulkea pois sitä, että se on nähty joissakin rajavartijoissa.”

Silti Stus sanoo, että kokemuksensa mukaan “Olen käynyt kaikilla Slovakian ja Unkarin rajanylityspaikoilla. Lähi-idän, Pohjois-Afrikan, intialaisten, muiden Afrikan maiden ja muiden maiden rajanylityspaikkoja tulee yhä enemmän. Olen nähnyt heidän ylittäneen normaalisti.”

Muut uhat ovat tietysti olemassa.

Stus sanoo, että eräs sudanilainen opiskelija “poistui asuntolastaan ​​Harkovassa, kun siihen osui raketti. Näin uskomattoman tunteellisia tapaamisia Romanian rajalla muiden opiskelijoiden kanssa, jotka olivat päässeet asuntolasta.”

Siirretyt ukrainalaiset odottavat Przemyslin rautatieasemalla

Siirretyt ukrainalaiset odottavat Przemyslin rautatieasemalla

Nick Paleologos / Bloomberg Getty Imagesin kautta

AIHEEN LIITTYVÄ VIDEO: Orvot keskellä adoptiota juuttuneet Ukrainaan, ja yksi yhdysvaltalainen perhe taistelee tuodakseen lapsensa kotiin

Ehkä herkkä uutisraporteille ei-valkoisten ihmisten kertomista vaikeuksista, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba jakoi ulkomaalaisten opiskelijoiden auttamiseksi perustettu vihjepuhelin Ukrainassa, jotka haluavat lähteä.

“Työskentelemme intensiivisesti varmistaaksemme heidän turvallisuutensa ja nopeuttaaksemme heidän kulkemistaan”, hän kirjoitti Twitterissä viime viikolla. “Venäjän on lopetettava aggressionsa, joka vaikuttaa meihin kaikkiin.”

Orakpo onnistui lopulta pakenemaan: Hän palasi Ternopiliin ennen kuin teki toisen matkan Ukrainasta, tällä kertaa Debreceniin, Unkariin, paikkaan, jossa hän ei ole koskaan käynyt.

“Olen asunnossa, jonka organisaatio oli varannut viikoksi”, hän kertoi PEOPLE-lehdelle maanantaina. “Huomenna maksu on suoritettu, ja minun pitäisi löytää muu paikka, jossa yöpyisin.”

Kun kesäkuun valmistuminen on epävarmaa, Orakpo toivoo nyt löytävänsä koulun, jossa hän voi suorittaa opinnot ja suorittaa tutkinnon, jotta hän voi muuttaa Yhdysvaltoihin jatkaakseen lääketieteen uraa.

Hän on myös valmis menemään takaisin Ukrainaan, “jos sota loppuisi”, hän sanoo. “Tunnen todella Ukrainaa. Todellakin. Se on ollut kotini. Haluan todella mennä takaisin.”

* JULIET BUTLERin raportoinnista

Leave a Comment