Hän testasi kylmien suihkujen terveyshyötyjä. Tässä on mitä tapahtui.

Silti kuulin jatkuvasti hyvinvointiasiantuntijoiden kehuvan “kylmäkylmäsyistä”. He saivat sen kuulostamaan melko yksinkertaiselta. Poistut todella kylmään järveen, jääkylpyyn tai suihkuun; oleskella siellä pidemmän aikaa; ilmaantua uudelleen, vapina ja sinertävä; ja saada maagisesti monia oletettuja terveyshyötyjä, kuten enemmän energiaa, parempi aineenvaihduntaterveys ja onnellisempi mieliala. Kylmät suihkut vaikuttivat hieman paremmalta kuin itseni jäähän upottaminen, ja konsepti oli kiehtova, ellei aivan houkutteleva.

Mutta innostuin kokeilemaan sitä enemmän viime talvena. Olin alkanut tuntea oloni hämäräksi masentuneeksi, kun aurinko ei ollut taivaalla, pandemia marssi eteenpäin kuin ilkeä Energizer Bunny, ja ajoittain masentuneeni uudelle urapolulle – kaikki samalla kun yritin vähentää kahviriippuvuuttani. Tarvitsin vauhtia.

Ennen kuin yritin voittaa pelkoni kylmästä vedestä, puhuin asiantuntijoiden kanssa nähdäkseni, oliko se sen arvoista. Yksi heistä oli David Sinclair, Harvardin biologi ja johtava pitkäikäisyyden tutkija, jonka “metabolisen talven” hypoteesi selittäisi, miksi kylmäkylmäupotus tukee pitkäaikaista terveyttä. Hänen hypoteesinsa perustuu hänen mukaansa siihen tosiasiaan, että kymmenien tuhansien vuosien ajan “status quo oli kylmä”. Tämä johtui siitä, että esi-isämme asuivat ulkona vuodenaikojen kylmissä lämpötiloissa, kestivät jääkauden ja muuttivat kylmempään ilmastoon. Siksi ihmisen aineenvaihdunta suunniteltiin sopeutumaan epämukavaan säähän (kuumilla lämpötiloilla saattoi olla sama vaikutus). Mutta nykyään elämme lähes kokonaan ilmastoohjatussa ylellisyydessä. Uusi status quo suistaa terveytemme, koska se eliminoi biologiset haasteet, joihin kehomme oli sopeutunut.

Sinclairin hypoteesi perustuu biologien hyvin hyväksymään periaatteeseen, jota kutsutaan hormesikseksi: Tietty määrä kipua on hyväksi meille. Kylmäveteen upotuksen lisäksi muita esimerkkejä hormesisista ovat liikunta ja ruokavalion paasto.

Toinen asiantuntija, jonka kanssa puhuin, Anna Lembke, Stanfordin professori ja psykiatri, määrää joillekin riippuvuksista kärsiville potilailleen erilaisia ​​hormesiamuotoja, mukaan lukien kylmävesiupotus pillereiden sijaan. “Se auttaa heitä sietämään vetäytymistä”, hän kertoi minulle. “Keho reagoi kylmään veteen säätelemällä hyvän olon molekyylejä, kuten dopamiinia, serotoniinia ja norepinefriiniä, kompensoimaan.”

Nämä teoriat kuulostivat uskottavalta. Kaipasin tavallista kofeiinikuhmuani ja tunsin oloni erityisen letargiseksi yhtenä pilvisenä iltapäivänä, käänsin suihkukahvani kylmimpään asentoon, hengitin syvään ja astuin sisään.

minä huokaisin. Sitten huusin ja astuin nopeasti ulos.

“Oletko kunnossa?” 6-vuotias kysyi käytävältä.

“En tiedä”, sanoin ennen kuin vakuutin hänelle – ja itselleni – että se oli vain kylmää vettä.

Otetaan kaksi: käänsin kahvan terveempään, kutsuvampaan lämpötilaan ja menin takaisin suihkuun. Noin kuuden minuutin ajan toi kipua vähitellen kääntämällä kahvaa askelin, jolloin kehoni sopeutui. Eli kunnes kahva ei enää kääntynyt ja suihkupää päästi syvimmän kylmänsä. Huusin uudelleen ja kurkottelin kahvaa kuin hukkuva mies, joka tarttuu köyteen ja sulkee veden.

ei koskaan uudestaan, meni kuoro päässäni. Mutta kun pukeuduin, nostin taloni lämpöä ja seisoi lämmittimeni vieressä, syvä helpotus levisi läpi minuun, rebound-ilmiö, joka kesti useita tunteja.

Siitä huolimatta pysyin skeptisenä. Olin juuri lukenut “Suggestible You”, Erik Vancen kirjan lumevaikutuksesta. Mitä tieteelliset kokeet todellisuudessa paljastivat kylmän veden hyödyistä teoreettisten selitysten ja oman subjektiivisen näkemykseni lisäksi?

Puhuin Heather Masseyn kanssa, joka on fysiologi Extreme Environments Research Groupissa Portsmouthin yliopistossa Hampshiressa, Englannissa. Kylmäupotustutkimus on “nouseva ala”, hän sanoi. “Tarvitaan kipeästi lisää tutkimuksia” ja rahoitusta niiden tekemiseen.

Muutamat tutkimukset osoittavat yhteyden kylmäaltistuksen ja hyvinvointiin liittyvien aivokemikaalien nousun välillä. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa havaittiin, että upottaminen kylmään veteen – tarkalleen ottaen 57 astetta – nosti ihmisten veren välittäjäaineiden noradrenaliinin (530 prosentilla) ja dopamiinin (250 prosentilla) tasoja.

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että noradrenaliini auttaa torjumaan ahdistusta ja masennusta, ja dopamiinilla on keskeinen rooli motivaation ja palkitsemisen tunteessa. Muut tutkimukset osoittavat, että korkeammat noradrenaliinitasot voivat vähentää tulehdusta.

Sinclair mainitsi minulle, että kylmän lämpötilan kestäminen voi myös lisätä niin kutsuttua “ruskeaa rasvaa”, mikä liittyy alhaisempaan kehon rasvaprosenttiin. Erityisesti tämä tutkimus koski kylmää ilmaa, ei vettä. Muut tutkimukset viittaavat siihen, että kylmään veteen upottaminen voi puskuroida immuunijärjestelmää.

Anekdoottiset todisteet ovat kuitenkin riittäneet joillekin tiedemiehille ryhtyäkseen askeleeseen itse. Massey ui ulkona kylminä kuukausina. Ennen pandemiaa Sinclair uppoutui säännöllisesti 39-asteiseen veteen viideksi minuutiksi kuntosalillaan. Kenneth Kishida, Wake Forestin neurotieteilijä ja dopamiinitutkija, kertoi minulle, että hän pitää mielellään karuista leirintämatkoista valtion puistoissa ja altistaa itsensä kylmille suihkuille ja muille hormeettisille stressitekijöille. Hän palaa näiltä matkoilta korkeammalla tuulella.

Wendy Suzuki, NYU:n neurotieteilijä, käy kylmässä suihkussa joka aamu. “Tunnen eron, kun unohdan tehdä sen”, hän kertoi minulle. “Se vain yleensä aktivoituu. Tunnen olevani elossa.”

Olen päässyt rytmiin käymään kylmässä suihkussa kaksi tai kolme kertaa viikossa, yleensä lounaan jälkeen. Aluksi en kestänyt kylmimmän lämpötilan – lämpömittarini mukaan 48 asteen – aiheuttamaa shokkia pidempään kuin muutaman sekunnin ajan. Kun näitä suihkuja on enemmän, kestävyyteni on kuitenkin parantunut; Voin nyt kestää pahimman kivun läpi useita minuutteja.

“Se liittyy tutkimukseen”, Massey kertoi minulle. “Kylmäshokki” on kehon luonnollinen reaktio ihon äkilliseen jäähtymiseen, johon liittyy nopeampi hengitys ja sydämenlyönti, hän sanoi. Mutta kun paljastat itsesi enemmän, nämä puolustusmekanismit alkavat rentoutua, tutkimus ehdottaa. “Voit pidentää aikaasi vedessä, koska sinulla on paljon vähemmän epämukavuutta”, sanoi Massey.

Viime aikoina ajatukseni ovat jopa ajautuneet satunnaisiin aiheisiin, kuten he tekevät lämpimien suihkujen aikana, eivätkä kivun pakkomielle. Mutta kestän pisimpään, kun keskityn myöhemmin saamaani tehostukseen – strategiaan, jota tukee tutkimus. Lisäksi pidempi kylmäaltistus näyttää tehostavan etuja.

Kysyin vaimoltani, onko hän huomannut mielialaani muutoksia viime aikoina. “Mahdollisesti”, hän vastasi hyvin diplomaattisesti. Toivoen tarkempaa vastausta kysyin 6-vuotiaaltani saman kysymyksen. “Ei oikeastaan”, hän sanoi. Mutta sitten hän lisäsi: “Olen huomannut, että kun katson sinua, joskus hymyilet minulle.”

Minun ei pitäisi tarvita kylmiä suihkuja, jotta se tapahtuisi. Mutta jos he tekevät tempun, kipu on sen arvoista.

Matt Fuchs asuu Silver Springissä, Md. Terveydestä ja teknologiasta kirjoittamisen lisäksi hän toimii lehden päätoimittajana Leaps.org, journalistinen alusta, joka kattaa terveysinnovaatiot. Seuraa häntä Viserrys.

Leave a Comment