Ukraina: Miljoonat vaarassa, koska terveysongelmat pahentavat haavoittuvuuksia – Ukraina

Budapest/Geneve, 10. maaliskuuta 2022 – Ukrainan konfliktin jatkuessa ja kylmän rintaman laskeutuessa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) varoittaa miljoonien ihmisten vakavasta terveydestä – mukaan lukien COVID-19:n leviämisestä – ja mielenterveysvaikutuksista. ja maan ulkopuolella.

Taistelut Ukrainassa ovat jatkuneet kaksi viikkoa, eikä kukaan ole jäänyt vahingoittumatta. Arviolta 18 miljoonaa ihmistä – kolmasosa maan väestöstä – tarvitsee humanitaarista apua, ja yli 2,3 miljoonaa ihmistä on paennut naapurimaihin. Samalla kun miljoonien ihmisten elämä on kaatunut, on olemassa todellinen huoli sairauksien leviämisestä, olemassa olevien terveystilojen pahenemisesta ja mielenterveysongelmien lisääntymisestä.

“Monet kärsineistä ihmisistä olivat haavoittuvia jo ennen konfliktia, ja nyt heidän tilanteensa on entistä ankarampi, koska he menettävät kotinsa ja toimeentulonsa, joutuvat etsimään suojaa missä vain voivat tai pakenemaan kotimaastaan ​​turvaa etsimään. He tarvitsevat kiireellisesti ruokaa, vettä ja suojaa, mutta myös ensiapua, suojatoimenpiteitä ja psykososiaalista tukea välttääkseen vielä suuremman humanitaarisen katastrofin. sanoi Birgitte Bischoff Ebbesen, IFRC:n Euroopan aluejohtaja.

Przemyślin rautatieasemalla Puolassa nainen itki, ja Puolan Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijä lohdutti häntä. Kysyttäessä, mitä oli tapahtunut, hän vastasi, että hän oli odottanut koko yön ja päivän Ukrainasta tulevaa junaa, joka toisi hänen tyttärensä turvaan. Juna oli vihdoin saapunut, mutta hänen tyttärensä ei.

Konflikteja pakenevat ihmiset kokevat usein erittäin ahdistavia tilanteita, menetyksiä ja traumoja, jotka voivat vaikuttaa heidän mielenterveyteensä ja selviytymiskykyynsä. Psykososiaalista tukea tarvitaan tulevina päivinä, viikkoina ja kuukausina.

Konfliktitilanteessa kansanterveystoimenpiteet tautien leviämisen estämiseksi ovat erittäin haastavia. Ihmiset pakotetaan turvautumaan ahtaisiin paikkoihin, joissa on rajoitetut hygieniaolosuhteet tai pääsy perusterveyspalveluihin, mikä lisää tartuntatautiepidemioiden, kuten tuberkuloosin ja ripulitautien, riskiä. COVID-19:n leviäminen on erityisen huolestuttava, sillä Ukrainan rokotusaste on Euroopan alhaisimpia, sillä vain kolmasosa väestöstä on saanut ensimmäisen annoksen. Ukrainassa on myös yksi maailman korkeimmista monilääkeresistenssin tuberkuloosin määrästä.

Jo ennestään epätoivoisen tilanteen lisäksi lämpötilat putoavat pakkasen puolelle. Lämpimiä vaatteita ja riittävää suojaa tarvitaan kiireesti suojellakseen tilapäisillä paikoilla olevia ihmisiä ja rajoilla jonottavia elementtejä vastaan, joista suurin osa on naisia, lapsia ja vanhuksia.

”Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun tiimimme Ukrainassa ja naapurimaissa tekevät kaikkensa tukeakseen kaikkia apua tarvitsevia, erityisesti niitä, jotka ovat suurimmassa vaarassa, mukaan lukien ilman huoltajaa saapuvat alaikäiset, yksinhuoltajataloudet, vanhukset ja vammaiset. Heillä on IFRC:n ja maailmanlaajuisen verkostomme täysi tuki, mutta lisää rahoitusta tarvitaan kipeästi, koska miljoonia ihmishenkiä on vaakalaudalla. Vaikka aseellinen konflikti päättyisi huomenna, sen humanitaariset seuraukset tuntuvat vielä vuosia. sanoi Bischoff Ebbesen.

Huomautuksia toimittajille

Sisään Ukraina, Punaisen Ristin tiimit tarjoavat ensiapu- ja ensiapukoulutusta, auttavat vastaanottokeskuksissa ja kuljettavat ihmisiä turvaan sekä jakavat avustustarvikkeita, mukaan lukien lämpimiä vaatteita. Huolimatta kuolemanvaarasta, jonka he itse ovat, 3000 uutta paikallista vapaaehtoista on astunut tukemaan naapureitaan.

Sisään Unkari, Punaisen Ristin ryhmillä on kolme terveyspalvelupistettä rajalla. Heillä on myös vastaanotto- ja keräyskeskuksia, joissa he toivottavat tervetulleiksi Ukrainasta saapuvia ihmisiä ja jakavat avustustuotteita.

Sisään Puolajonne 60 prosenttia (yli miljoona) Ukrainan ihmisistä pakenee, Puolan Punainen Risti on aktivoinut yli 20 pelastusryhmää, mukaan lukien noin 450 lääkäreitä, jotka tarjoavat ympärivuorokautista terveydenhuoltoa ja psykososiaalista tukea kello viisi. kahdeksasta rajapaikasta sekä suurissa kaupungeissa.

Sisään Moldova, Moldovan Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja henkilökunta ovat tukeneet noin 200 000 ihmistä, jotka ovat tulleet Ukrainasta. He tarjoavat kaikilla rajanylityspaikoilla kuumaa teetä, lämmintä ruokaa, vaippoja ja henkilökohtaisia ​​suojavarusteita, kuten kasvonaamioita ja desinfiointiaineita. Vapaaehtoiset ovat myös auttamassa vastaanottokeskuksissa, auttamassa ruoanvalmistuksessa ja leikkimässä lasten kanssa.

Sisään VenäjäPunaisen Ristin tiimit ovat toimittaneet 187 tonnia apua, mukaan lukien vaatteita, hygieniatarvikkeita, vauvantuotteita ja taloustavaroita. He tarjoavat psykososiaalista tukea, ovat avanneet mielenterveystuen vihjelinjan ja ovat antaneet tähän mennessä 756 konsultaatiota. Perhelinkkien palauttamisen vihjelinjaan on tullut yli 160 puhelua.

Sisään Romania, paikallisen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja henkilökunta ovat eri rajanylityspaikoilla jakamassa ruokaa, vettä, perustarpeita, hygieniatuotteita ja tuhansia SIM-kortteja apua tarvitseville ihmisille. Punainen Risti auttaa paikallisia viranomaisia ​​varustamaan vastaanottokeskuksia teltoilla, vuodevaatteilla, ruoalla, hygienia- ja vauvatarvikkeilla. Vapaaehtoiset vierailevat myös sijoituskeskuksissa, leikkivät lasten kanssa ja auttavat paikallista henkilökuntaa ruoanlaittoon ja muuhun tarpeelliseen tukeen.

Sisään Slovakia Punainen Risti on maan kaikissa kolmessa rajanylityspaikassa, joissa ryhmät tarjoavat palveluita, kuten lämmityssuojat, lähetteet välttämättömiin palveluihin ja ensiapua. Ihmisten liikkuessa nopeasti eteenpäin raja-alueelta, Punainen Risti lisää nopeasti tukea reiteillä. Tämä tuki sisältää psykososiaalisen tuen ja lapsiystävällisten tilojen tarjoamisen; sosiaalipalvelut, erityisesti lähetteet sellaisiin palveluihin kuin koulutus, terveydenhuolto ja laillisen aseman rekisteröinti; antaa ensiapua, terveysarvioita, lähetteitä kliiniseen hoitoon ja COVID-19-testaukseen.

Lisätietoja tai haastattelun järjestämiseksi ota yhteyttä:

Sisään Budapest: Kathy Mueller, rrcommsco.budapest@ifrc.org, +1 226 376 4013

Sisään Budapest: Nora Peter, nora.peter@ifrc.org, +36 70 953 7709

Sisään Geneve: Caroline Haga, +358 50 598 0500, caroline.haga@ifrc.org

Lue lisää IFRC:n kiireellisestä vetoomuksesta Ukrainalle ja maille, joita se koskee.

Leave a Comment