Ukrainassa ilmaantuu uusia terveyskriisejä taistelujen jatkuessa

10. maaliskuuta 2022 – Hypotermia, paleltumat, hengityselinten sairaudet, mielenterveysongelmat sekä sydänsairauksien ja syövän hoidon puute ovat tällä hetkellä Ukrainan kansan suurimmat terveysongelmat, Maailman terveysjärjestö sanoo.

WHO tarkkailee myös tartuntatautiepidemiaa, jotka ovat todennäköisiä Ukrainan sisällä, missä ihmiset ovat pakostakin töissä metroasemilla, tukikohdissa ja muissa suojissa.

“Epäilemättä” COVID-19 tulee lisääntymään Ukrainan väestössä, sanoi Michael Ryan, MD, WHO:n terveyshätäohjelman toiminnanjohtaja. Testien ja rokotusten keskeytyminen, hoitoon pääsyn puute ja noin 35 prosentin rokotusaste ennen konfliktia lisäävät riskiä.

Se ei ole vain COVID-19. WHO myös seuraa Ukrainaa parhaalla mahdollisella tavalla tuhkarokko-, rokoteperäisen polion ja koleran lisääntymisen varalta.

“Todellisuus on, että olosuhteet, joita näemme Ukrainassa, ovat pahimmat mahdolliset ainesosat tartuntatautien lisääntymiselle tai leviämiselle”, Ryan sanoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa Ukrainasta, COVID-19:stä ja muista maailmanlaajuisista terveyskysymyksistä.

Pakolaiset kantavat mukanaan henkilökohtaisia ​​tavaroita, eivät sairauksia

Jos naapurimaiden ihmiset pelkäävät, että pakolaiset laukaisevat tartuntatautiepidemia, he ovat väärässä, Ryan sanoi.

“Olkaamme hyvin varovaisia ​​retoriikkamme kanssa”, hän sanoi. “Tämä tulee aina esille, että jollain tavalla sodan kauhuja pakenevat ihmiset tulevat tuomaan tavaraa mukanaan. Mutta he eivät ole.”

Pakolaisten ei odoteta lisäävän COVID-19-määriä esimerkiksi Euroopassa.

“Euroopassa on paljon COVIDia sellaisenaan. Ukrainan pakolaiset eivät aio muuttaa kellotaulua”, Ryan sanoi.

Tärkeänä puolustuslinjana naapurimaat tarjoavat terveystarkastuksia, rokotuksia, mielenterveystukea ja muuta terveydenhuoltoa tulopisteissä. Terveysviranomaiset keskittyvät myös lasten ja naisten tarpeisiin, koska he ovat olleet suurin osa 2 miljoonasta pakolaisesta tähän mennessä, WHO:n johtajat sanoivat.

Pakolaisiakin haavoittuvampia voivat olla ihmiset, jotka joutuvat jäämään taakse. Ihmiset, jotka eivät pysty evakuoimaan konfliktin vuoksi, mukaan lukien vanhukset ja kroonisista sairauksista kärsivät, jotka eivät pääse lääkkeisiinsä tai säännölliseen hoitoon, ovat edelleen suuressa riskissä, WHO totesi.

Terveydenhuolto hyökkäyksen alaisena

WHO on vahvistanut 18 hyökkäystä terveydenhuoltolaitoksiin Ukrainassa, mukaan lukien sairaalat, klinikat ja ambulanssit. Nämä johtivat 10 kuolemaan ja 16 loukkaantumiseen terveydenhuollon työntekijöiden keskuudessa.

Raportit sairaaloiden pommituksista vielä torstaina ovat muun muassa Mariupolissa sijaitseva lastensairaala ja synnytyssairaala.

Joko etulinjassa tai 10 kilometrin säteellä etulinjoista on noin 1000 erikokoista terveyskeskusta – sairaaloita, klinikoita ja muita terveydenhuollon toimipisteitä.

Sairaaloiden tarvitsemien tarvikkeiden saaminen on välttämätöntä, mutta sairaalat tarvitsevat myös sähköä, puhdasta vettä ja polttoainetta generaattoreihin, Ryan sanoi.

“Kaikki tämä infrastruktuuri ja tekninen tuki tarvitaan pitämään keskimääräinen sairaalasi toiminnassa normaalissa tilanteessa. Ammuntasodan keskellä se on melkein mahdotonta”, hän sanoi.

“Joten itse asiassa terveydenhuoltojärjestelmä on joutumassa tähän konfliktiin ja tämän kriisin piiriin”, Ryan sanoi. “Olemme nyt nähneet, että viranomaiset hylkäävät joitakin sairaaloita, koska ne eivät yksinkertaisesti voi toimia, ja sairaalalaitteita yritetään siirtää ja lääkäreitä ja sairaanhoitajia.”

Päivystysryhmiä tarvitaan helpottamaan ylityöllistettyjä, uupuneita lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita palveluntarjoajia.

“He eivät saa vapaata, he eivät mene kotiin illalla tai viikonloppuisin, he eivät ole menossa piknikille”, Ryan sanoi.

Nämä työntekijät työskentelevät 24/7, hän sanoi. Siksi “kun puhumme hyökkäyksistä terveydenhuoltoon, emme puhu vain hyökkäyksistä infrastruktuuria vastaan. Tämä on myös… hyökkäys niitä terveydenhuollon työntekijöitä vastaan, koska he eivät voi jatkaa tätä työtä kovin pitkään.”

“Olemme hämmästyneitä ja inspiroituneita heidän ponnisteluistaan”, Ryan sanoi. “Mutta se ei voi jatkua ikuisesti.”

Säteilyaltistuksen pelko

Toimittaja kysyi, olisiko Ukrainan ihmisten aika hankkia jodia, kun otetaan huomioon ydinreaktorien herkän tilan aiheuttama säteilyaltistuksen uhka.

WHO on Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) hätävalmius- ja reagointiverkoston jäsen.

“Olemme työskennelleet varmistaaksemme ja valvoaksemme mahdollisia hyökkäyksiä tai vaurioita kemikaalilaitoksiin sekä ydinlaitoksiin”, Ryan sanoi. Hän lisäsi, että mailla on ollut valmiussuunnitelmia Tšernobylin onnettomuudesta vuonna 1986 lähtien.

“Olen varma, että he tarkastelevat näitä suunnitelmia uudelleen”, hän sanoi.

Ryan uskoo, että ihmisten ei ole aika varastoida jodia suojatakseen säteilysairautta. Mutta hallituksia on “hyvästi neuvottu varmistamaan, että valmiussuunnitelmat ja niiden toimitusketjut ovat kunnossa, jos tällainen kauhistuttava mahdollisuus tapahtuu”.

Ei terveyttä ilman rauhaa

Huolimatta WHO:n ponnisteluista useilla rintamilla “ainoa todellinen tilanne ratkaisuun on rauha. WHO kehottaa edelleen Venäjän federaatiota sitoutumaan tämän kriisin rauhanomaiseen ratkaisuun”, sanoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus, PhD.

Ukrainan terveysnäkymät vain pahenevat “ellei meillä ole tulitaukoa”, Ryan myönsi. “Tämä on siteiden laittamista kuolevaisille haavoille juuri nyt.”

.

Leave a Comment