Viulut kertovat ihmiskunnan voitosta vihasta – Orange County Register

Yksi kerrallaan he saapuivat Tel Avivin viulunvalmistajan studioon: rikki, naarmuuntuneena ja naarmuuntuneena, yhtä vaurioituneena kuin heidän entiset omistajansa, mutta myös vaalia ennen kuin holokaustin tragedia muutti tai päätti peruuttamattomasti näiden omistajien elämän.

Ne myytiin tai annettiin studiolle säilytettäväksi, mutta usein myös muusikot tai heidän sukulaisensa, jotka eivät enää kestäneet niitä, hylkäsivät ne muistutuksena heidän henkilökohtaisista tragedioistaan, jotka liittyivät syrjäytymiseen, karkotukseen, läheisten menettämiseen ja murhaan.

Ja kuitenkin, se, mitä viuluntekijät Amnon Weinstein, joka menetti 400 sukulaistaan, ja hänen poikansa Avshalom (Avshi) näkivät, oli enemmän kuin heidän kansansa kollektiivinen tragedia. He kuulivat musiikkia, heidän henkistä ja luovaa toimeentuloaan, mukavuutta ja toisinaan selviytymistä.

He eivät voineet kääntyä pois haavoittuneista puisista selviytyneistä, vaan he ryhtyivät palauttamaan soittimia entiseen loistoonsa.

Viimeisimmän raportoitujen laskelmien mukaan he olivat restauroineet noin 75 viulua. Nämä ovat nyt matkustaneet useisiin maihin, mukaan lukien Yhdysvaltoihin, uudella tarkoituksella – toivon viuluina.

Violins of Hope -esityksen isännöi Laguna Woods Shalom Club sunnuntaina 6. maaliskuuta Clubhouse 1:ssä.

Monille viuluille annettiin nimet heidän tarinoidensa tai omistajiensa tarinoiden perusteella, jotka eloonjääneet tai heidän jälkeläisensä ovat perineet.

Ranskan Lyonista kotoisin oleva junaviulu on saanut nimensä, koska eräässä pahamaineisessa karjavaunussa itään suuntautuva mies päätti, ettei hän enää tarvitsisi soitinta minne hän oli menossa. Kun juna pysähtyi tien lähellä Ranskassa, mies heitti viulun junasta ja se laskeutui kiskoille. Työntekijä nosti sen, ja se päätyi ullakolle. Kun työntekijä kuoli, hänen lapsensa löysivät soittimen ja myivät sen paikalliselle viulunvalmistajalle. Kun tämä viulunvalmistaja kuuli sen tarinan, hän välitti sen Violins of Hopelle ja antoi sille uuden elämän.

Storch Violin muutti Yhdysvaltoihin Ruth Katzensteinin kanssa, joka 11-vuotiaana vuonna 1939 lähetettiin Alankomaihin Kindertransportilla (lastenkuljetus) turvallisuuden vuoksi. Viulu on Daniel Storchin ainoa muisto isoäidistään Elsasta ja äidistään Ruthista.

Sitten on Auschwitzin viulu, jonka ensimmäisenä omisti pahamaineisen keskitysleirin selviytyjä, joka tragi-ironisesti järjesti myös musiikkiesityksiä. Sodan jälkeen joku osti viulun 50 dollarilla toivoen hänen poikansa soittavan sitä jonakin päivänä. Poika lahjoitti myöhemmin täysin kunnostetun instrumentin Violins of Hopelle, ja sitä on kuulemma soittanut tunnetut muusikot ympäri maailmaa.

Haftel-viululla on erilainen tarina: se kuului Zvi Haftelille, Palestiinan orkesterin ensimmäiselle konserttimestarille, joka nimettiin Israel Philharmonic Orchestraksi vuonna 1948. Vuonna 1936 puolalais-juutalaisviulisti Bronislav Hubermanilla oli visio luoda kaikki- Juutalainen orkesteri Palestiinassa, ja tätä tarkoitusta varten hän toi noin 100 muusikkoa eri puolilta Eurooppaa Palestiinaan pelastaen näin heidän ja heidän perheidensä hengen. Hänen kerrotaan pelastaneen yli 1000 henkeä.

Lopuksi on järisyttävä kuva viulusta, sen vaaleat puiset sisäosat ovat hakaristin arpeutettuja ja allekirjoitus “Heil Hitler”. Se jäi hämärään, eikä sitä koskaan soitettu uudelleen, mutta sen tarina ansaitsee maininnan: juutalainen viulisti, jolla ei ollut erityistä eroa, vei viulunsa korjattavaksi – hänen tietämättään – natsi. Korjaaja tuhosi instrumentin ennen kuin sulki sen ja luovutti sen pahaa aavistamattomalle omistajalle. Kun Weinsteinit alkoivat kunnostaa sitä, ilkivalta paljastui.

Susanne Reyto, Violins of Hopen Los Angeles -osaston puheenjohtaja, esittelee joitakin viuluja ja kertoo heidän koskettavia tarinoitaan sunnuntaina Clubhouse 1:ssä. Hänen esityksensä seuraa 45 minuutin viulu- ja pianokonsertti Bethany Gracen ja Michaelin esittämänä. Bogomoiny.

Reyto sai tietää Violins of Hopesta ensin ystävältään, joka oli nähnyt esityksen Louisvillessä, Kentuckyssa. Reyto otti myöhemmin yhteyttä viulunvalmistajiin Amnon ja Avshi Weinstein Tel Avivissa neljä ja puoli vuotta sitten, hän kertoi. Sittemmin hän on käynyt Israelissa viisi kertaa, ja kerran hän on ottanut tyttärentytärtään mukaan Bat Mitzvahin.

Reyto kuvaa itseään holokaustista selviytyneeksi lapseksi; hän syntyi vain kuusi päivää ennen kuin natsit hyökkäsivät hänen kotimaahansa Unkariin vuonna 1944. Kuukausia myöhemmin hänen isoäitinsä, äitinsä ja kaksi tätiä haettiin karkotettaviksi, mutta hänen äitinsä pakeni ihmeen kaupalla kiertokulkua ystävällisen vieraan avulla.

“Se oli äitini hengenpelastushetki, ja sen ansiosta hän palasi luokseni”, Reyto muisteli.

Hänen isoäitinsä ja kaksi tätiä eivät olleet yhtä onnekkaita: heidät vietiin Bergen-Belsenin keskitysleirille Pohjois-Saksaan, Reyto sanoi. “Luojan kiitos, olemme täällä”, hän lisäsi.

Lopulta Reyto lähti Unkarista Australiaan, missä häntä sponsoroivat täti ja setä. Siellä koulun päätyttyä hän lähti Englantiin, mutta tapasi miehensä Yhdysvalloissa ja jäi, hän kertoi.

“Se on pitkä tarina, joka on kirjoissani “Pursuit of Freedom” ja “Destination Freedom”, hän sanoi ja lisäsi, että jälkimmäinen kirja on tarkoitettu lapsille.

Reyto on ottanut tehtäväkseen kouluttaa nuorempia sukupolvia holokaustista, varsinkin kun sen kokeneiden määrä on hupenemassa.

“Toivon viulut olivat juuri sitä, mitä lääkäri määräsi, mahdollisuus opettaa historiaa ja holokaustia musiikin avulla”, Reyto sanoi.

Hän vierailee kouluissa viulujen kanssa ja tuo mukanaan muusikon soittamaan niitä tai jos viulistiopiskelija on yleisössä, hän pääsee soittamaan niitä.

Hän on myös pitänyt esityksiä Los Angelesin Holocaust-museossa, jonka nykyinen nimi on Holocaust Museum LA.

Mitä tulee nykyiseen antisemitismin nousuun Yhdysvalloissa, Reyto sanoi, että se on osa kasvavaa vihan tulvaa ympäri maailmaa.

“Haluan sanoa, että viulut ja musiikki ovat tulevaisuuden tarinankertoja”, hän sanoi. “Ne opettavat nuoria voittamaan, hankkimaan tietoa, jota voidaan käyttää vihaa vastaan.”

Violins of Hope -sivustolla – violinsofhopelosangeles.org – on lisää tarinoita viuluista sekä Weinsteinin viulunvalmistajista kertovat tiedot.

Kiinnostavia kirjoja ovat James A. Grymesin “Toivon viulut: Holocaustin viulut – Toivon ja vapautumisen instrumentit ihmiskunnan pimeimmällä hetkellä”; ja Kellie D. Brownin “The Sound of Hope: Musiikki lohdutuksena, vastarintana ja pelastuksena holokaustin ja toisen maailmansodan aikana”.

Siellä on myös PBS-esitys “Violins of Hope: Strings of the Holocaust”, kertojana näyttelijä Adrien Brody.

”Toivon viulut” esittelee Shalom Club sunnuntaina 6. maaliskuuta klo 15 Klubitalo 1:ssä. Ovet aukeavat klo 14.30 Kaikki ovat tervetulleita. Klubin jäsenille ilmainen, ei-jäsenille 5 dollaria. Maskit vaaditaan. Lisätietoja saat soittamalla Paula Krugerille numeroon 510-917-1486 tai lähettämällä sähköpostia paulakruger99@gmail.com.

Leave a Comment