2 vuotta myöhemmin: Missä COVID-19-pandemia seisoo? | Terveysuutisia

On kulunut kaksi vuotta siitä, kun Maailman terveysjärjestö soitti koronaviruksesta hälytystä ja julisti, että virus, jonka amerikkalaiset olivat kaukaa katsoneet, kun se nousi esiin Kiinasta, nousi esiin Euroopassa ja iski päättäväisesti länsirannikolle, oli itse asiassa maailmanlaajuinen pandemia. .

“Olemme soittaneet hälytyskelloa kovaa ja selkeää”, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi tiedotustilaisuudessa maaliskuussa 2020.

Tuolloin harva olisi voinut kuvitella, kuinka maailma muuttuisi. Nyt, muutosten aikakauden jälkeen, jolloin liike-elämä, koulutus, talous ja matkustaminen pysähtyivät käsittämättömästi, kun viranomaiset asettivat ulkonaliikkumiskiellot, rajoitukset ja hygieniastandardit, maailma kamppailee päästäkseen eteenpäin pandemiasta – jonka seuraukset ovat osoittautuneet kestävä ja voidaan ehkä parhaiten mitata menetyksellä: ihmishenkien menetyksellä, tulojen menetyksellä ja luottamuksen menetyksellä.

“Tänä perjantaina tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun sanoimme, että COVID-19:n maailmanlaajuista leviämistä voidaan luonnehtia pandemiaksi”, Tedros sanoi tällä viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa ja lisäsi raitistavan arvion siitä, kuinka pitkälle maailma on päässyt. ”Muistutuksena, teimme arvioinnin kuusi viikkoa sen jälkeen, kun julistimme COVID-19:n maailmanlaajuiseksi terveyshätätilanteeksi – kun Kiinan ulkopuolella oli alle 100 tapausta eikä yhtään kuolemantapausta. Kaksi vuotta myöhemmin yli 6 miljoonaa ihmistä on kuollut.”

Yhdysvalloissa kuolonuhrien määrä lähestyy miljoonaa. Päämäärä tutkimusta osoittaa, että todellinen maailmanlaajuinen kuolonuhrien määrä voi olla yli kolme kertaa suurempi kuin viralliset luvut dataa koskevien kysymysten ja rajoitetun testauksen vuoksi.

Presidentti Joe Biden yritti hahmotella pandemian jälkeistä Amerikkaa ja kehotti äskettäin amerikkalaisia palata toimistoonsa heikosti verhotussa pyrkimyksessä auttaa taloutta, mikä oli kuningas pandemian myötä ja on nyt ravistettuna sodan kautta Ukrainassa.

“Amerikan on aika palata töihin ja täyttää upeat keskustamme jälleen ihmisillä”, Biden sanoi puheessaan. “Kotoa työskentelevät ihmiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja palata toimistoonsa.”

Hän vaati myös koulujen sulkemisen lopettamista, mikä sai vanhemmat ryhtymään etäopetukseen useissa kohdissa pandemian aikana.

“Koulumme ovat avoinna”, Biden sanoi. “Pidetään se sellaisena.”

Optimismi otettiin hyvin vastaan ​​Yhdysvalloissa, joka ei vain kärsi raportoiduista tapauksista ja kuolemantapauksista, vaan myös seurasi, kun virus jakoi kulttuuriaan niiden välillä, jotka noudattavat (joskus muuttuvia) tieteellisiä ohjeita, ja niiden välillä, jotka suhtautuivat virukseen skeptisesti. tuhoisia vaikutuksia. Ihmiset tulivat katsomaan osavaltioita, yrityksiä, julkkiksia, poliitikkoja, urheilijoita ja jopa naapureita eri tavalla riippuen siitä, hyväksyvätkö he vai hylkäsivät asiat, kuten lukitukset, naamarit ja rokotteet.

Sarjakuvia koronaviruksesta

Nyt koronavirustartunnat ja -kuolemat ovat laskussa sekä Yhdysvalloissa että maailmanlaajuisesti aaltojen jälkeen, joissa tappava deltavariantti valtasi terveydenhuoltojärjestelmän ja erittäin tarttuvan taudin. omikronia variantti lähetti tapauksia enemmän kuin koskaan tallennettu. Ja monet hallitukset ovat innokkaita lieventämään lieventäviä toimia. Yhdysvalloissa yli 90 % väestöstä asuu alueilla, joilla he voivat lopettaa maskin käytön sisätiloissa. opastusta tautien torjunta- ja ehkäisykeskuksista.

Huolimatta väestöstä, joka haluaa pohtia tulevaisuutta koronaviruksen ulkopuolella, jotkut sanovat, että maailman on liian aikaista luopua lieventämistoimista – ja katsoa ohi viruksen, joka tappaa edelleen keskimäärin yli 7 000 ihmistä tiettynä päivänä.

“Vaikka raportoidut tapaukset ja kuolemat vähenevät maailmanlaajuisesti ja useat maat ovat poistaneet rajoituksia, pandemia ei ole kaukana ohi – eikä se ole ohi missään, ennen kuin se on ohi kaikkialla”, Tedros sanoi.

Vaikka Yhdysvaltain viranomaiset mainitsevat “laajalle levinneen väestön immuniteetin” lieventämistoimenpiteiden höllentämisen yhteydessä, asiantuntijat huomauttavat nopeasti, että immuniteetti sekä rokotuksia että infektioita vastaan ​​heikkenee ja toimenpiteitä saattaa olla tarpeen toteuttaa uudelleen tulevaisuudessa. Ja aina on olemassa jatkuva pelko, että mitä kauemmin virus leviää, sitä suurempi on mahdollisuus uuteen ja vielä tappavampaan muunnelmaan.

Johns Hopkins Bloomberg School of Public Healthin epidemiologi Keri Althoff sanoo, että amerikkalaisten tulisi olla tietoisia siitä, että saattaa tulla aika, jolloin laajaa naamiointia tarvitaan jälleen – jopa seuraavan vuoden aikana.

“Emme todellakaan ole vielä poissa metsästä. Ja mielestäni meidän on pysyttävä valppaina muutaman seuraavan vuoden ajan ja oltava joustavia, jotta voimme rakentaa tälle väestölle riittävän immuniteetin hillitsemään virusta ja pääsemään paikkaan, jossa yhteiskunta on samaa mieltä siitä, että hallitsemme sitä. vähemmän päivittäisiä häiriöitä elämäämme”, Althoff sanoo.

Althoff sanoo, että yksi viimeisten kahden vuoden opetus on väärän tiedon rooli ihmisten uskomusten muovaamisessa. Kehitys heikentää vakavasti luottamusta kansanterveysviranomaisiin, hän lisää.

“Väärininformaatio on niin voimakasta, ja se leviää niin nopeasti”, Althoff sanoo. “Voi sanoa, että tiedemiesten luottamus ja kansanterveys ovat heikentyneet – paljon väärää tietoa on aiheuttanut vahinkoa – on luultavasti aliarviointia. Uskon, että luottamuksen uudelleen rakentaminen ja ihmisten auttaminen ymmärtämään ja ajattelemaan kriittisesti kaiken tämän datan edessä on todella tärkeää, kun jatkamme eteenpäin.

Kun koronavirusrokotteita kehitettiin ja otettiin käyttöön ennätysajassa, monet tutkijat jäivät epäröiväksi. Jo nyt vain 65 % Yhdysvaltojen koko väestöstä on täysin rokotettuja, ja huomattavasti harvemmat ovat saaneet tehosterokotteen laajasta rokotteen saatavuudesta huolimatta.

Viimeisimmän Kaiser Family Foundationin mukaan tiedotnoin 16 % amerikkalaisista sanoo, että he “ehkä” eivät saa aikaan – luku, joka on pysynyt enimmäkseen vakaana useiden viime kuukausien aikana.

“Meidän on selvitettävä, kuinka käsitellä tätä epäröintiä ja kuinka kommunikoida onnistuneemmin”, Althoff sanoo.

Ja on tärkeää muistaa, että kaikilla ei ole vielä pääsyä laukauksiin. Yhdysvalloissa alle 5-vuotiaille lapsille annetut laukaukset ovat kohdanneet useita takaiskujalykkäävät valtuutusta, jonka monet vanhemmat toivoivat saaneen kuukausia sitten.

“Ne lapset ja heidän perheensä ovat kantaneet valtavan taakan tässä pandemiassa”, Althoff sanoo. “Se on ollut paljon, ja nuo ihmiset odottavat edelleen rokotetta.”

Myös rokotusmäärät ja saatavuus vaihtelevat suuresti maailmanlaajuisesti.

Yhden mukaan vain 14 prosenttia pienituloisten maiden ihmisistä on saanut ensimmäisen rokotuksensa arvio.

“Meidän on muistettava, että maailmaamme ei ole vielä rokotettu”, Althoff sanoo ja lisää, että viruksen leviäminen antaa sille mahdollisuuden mutatoitua ja luoda uusia variantteja.

.

Leave a Comment