Alueen unikeskukset keskittyvät sairauksien ja niihin liittyvien terveysriskien korjaamiseen | Daily Mail -ominaisuudet

Lepääminen voi olla kaikkea muuta kuin niille, jotka kokevat unihäiriöitä kuin satunnaisia ​​lievän unettomuuden kohtauksia.

Kanawha Valleyssa selvempiä unettomuus- ja muita häiriöitä hoidetaan Thomas Sleep and Neurodiagnostic Centerissä Thomas Memorial Hospitalissa South Charlestonissa, CAMC Sleep Centerissä Charlestonissa ja useissa muissa uniklinikoissa.

Unettomuuden syitä voivat olla levottomat jalat -oireyhtymä, lääkeriippuvuus ja ahdistus tai masennus. COVID-19-pandemian aiheuttamat sosiaaliset häiriöt voivat myös osoittautua myötävaikutteiseksi tekijäksi unihäiriöiden ilmaantumiseen tai pahenemiseen.

Muita yleisiä unihäiriöitä ovat liiallinen päiväaikainen uneliaisuus, uniapnea (hengitys pysähtyy ja alkaa nukkuessa) ja narkolepsia, krooninen neurologinen häiriö, joka häiritsee aivojen kykyä hallita uni-valveilujaksoja.

Thomas Sleepin ja Neurodiagnostiikkakeskuksen lääkäreiden mukaan sen aiheuttaman vaivan epämukavuuden ja levottomuuden lisäksi pitkittynyt säännöllisen, levollisen unen puute voi johtaa lisääntyneisiin terveysriskeihin, kuten verenpaineeseen, sydänsairauksiin ja masennukseen.

“Näemme potilaita toimistossa tai viemme heidät sairaalaan tai saamme lähetteitä muilta lääkäreiltä”, TSNC-keuhkolääkäri tohtori Asif Anwar sanoi. ”Haastattelemme heitä, neuvottelemme heidän kanssaan ja tilaamme asianmukaiset unitutkimukset. Ne voidaan hoitaa unilaboratoriossa täällä tai se voidaan tehdä kotona. Kun olemme lukeneet unitutkimukset ja saaneet diagnoosit, voimme auttaa heitä sopivilla CPAP-koneilla (Continuous Positive Airway Pressure) muita lääkkeitä varten, joita heidän skenaarioissaan voidaan tarvita.”

TSNC Sleep Labin johtaja ja uniasiantuntija tohtori Emad Kowatli sanoi, että 90 prosenttia Yhdysvaltojen unikeskuksista on keuhkolääkärien, kuten Anwarin ja hänen itsensä, hoitamia. “Se johtuu siitä, että pulmonologia liittyy hapen laskuun, joka tapahtuu, kun ihmisillä on uniapnea”, hän selitti.

Uniapnea, Kowatli sanoi, on erityisen yleinen unihäiriö Länsi-Virginian asukkaiden keskuudessa ja myötävaikuttava tekijä tai esiaste monille muille, heikentävimmille terveysolosuhteille.

“Länsi-Virginian asukkaat ovat kansakunnassa toisella sijalla sairaalloisessa liikalihavuudessa ja olemme valitettavasti toisella sijalla tupakankäytössä”, hän sanoi. “Ja meillä on paljon kaivostyöläisiä. Näiden yhdistelmä aiheuttaa ihmisille vaikeuksia levätä yöllä, erityisesti uniapneassa.

”Yhdeksänkymmentä prosenttia ajasta se johtuu liikalihavuudesta. Kun potilaalla on tupakointi tai kaivoshistoria, keuhkoahtaumatauti kehittyy samanaikaisesti.

“Meidän on muistettava, että tarvitsemme happea 24/7”, Kowatli sanoi. ”Meillä ei voi olla kahta tai kolmea tuntia alhaista happea unen aikana; joka voi aiheuttaa useita ongelmia. Viidelläkymmenellä prosentilla ihmisistä, joilla on uniapnea, on korkea verenpaine. Viidelläkymmenellä prosentilla aivohalvauksen saaneista ensiapuun saapuvista potilaista on uniapnea. 50 prosentilla sydänkohtauksen saaneista ensiapuun saapuvista ihmisistä on uniapnea.

Kowatli sanoi, että uniapnea voi myös edistää sairauksia, kuten diabetes mellitusta ja korkeaa kolesterolitasoa – ja riskejä jokapäiväisessä toiminnassa.

“Uniapnea voi aiheuttaa enemmän auto-onnettomuuksia”, hän sanoi. ”Se on noin seitsemän kertaa enemmän kuin tavallisilla ihmisillä. Se on kuin olisi rattijuoppo. Syy siihen, miksi auto-onnettomuudet ovat yleisiä varhain aamulla, johtuu siitä, että ihmiset eivät herää uniapneasta ja nukahtavat ratin takana.

“FAA ei anna lentäjän lentää lentokonetta ennen kuin käsittelemme hänen unensa täysin. Viidessä osavaltiossa – ei Länsi-Virginiassa – lääkäreiden on ilmoitettava potilas DMV:lle, jos heillä on uniapnea ja hän kieltäytyy hoidosta.

“Jos en hoita potilasta, jolla on uniapnea ja jolla on aivohalvaus”, hän sanoi, “todennäköisimmin kuuden kuukauden kuluttua, kyseisellä potilaalla on uusi aivohalvaus. Jos verenpainetautia ei saada hallintaan lääkkeillä, se voi olla uniapnea. Jos potilaalla on sydänkohtaus, laitamme stentin, ja jos emme hoitaneet uniapneaa, stentti tukossa kuudessa kuukaudessa.

”Peruslinja on: uni on aikaa, jolloin keho lepää. Jos en auta jotakuta lepäämään, kaikki muut ongelmat ilmaantuvat.

”Jos potilaat nukkuvat päivällä, heidän tuottavuutensa heikkenee. He eivät pysty keskittymään. Heidän muistinsa heikkenee. He voivat saada masennuksen, lihoa enemmän, joten se on huono kierto, Kowatli sanoi.

“Kutsumme sitä liialliseksi päiväsaikaan uneliaaksi”, Anwar sanoi. ”Silloin nukut koko päivän, et tunne olosi virkeäksi aamulla tai koko päivällä, jos nukahtaa helposti lounaan jälkeen ja mene heti siestalle. Tai jos tunnet olosi uniseksi ajaessasi. Lapsille se voi olla luokkahuoneessa nukahtamista. Nämä asiat ovat hyvin yleisiä.”

Samoin kuin pienet vihjeet unohduksesta, jota riittämätön uni saa aikaan, hän sanoi.

“Obstruktiivinen uniapnea liittyy enemmän ylipainoon tai korkeaan painoindeksiin”, Anwar sanoi. ”Se tapahtuu enemmän aikuisille kuin lapsille, mutta tietyillä geneettisillä komponenteilla voi olla merkitystä. On muita tekijöitä, joita voit muokata, ja joitain et voi, kuten jos olet syntynyt perheeseen, jonka jäsenillä on yleensä korkeampi BMI, jopa nuoresta iästä alkaen. Sitä voi esiintyä eri ikäryhmissä.”

Anwar sanoi, että muunneltava käyttäytyminen riskitekijöiden vähentämiseksi sisältää laadukkaat ruokailutottumukset ja liikunta.

”Liikalihavuus on yleisesti ottaen ollut suuri trendi, ja näemme suoran korrelaation ylipainoon tai korkeaan painoindeksiin. Se kasvaa eksponentiaalisesti kaikkialla maailmassa, mutta enemmän Yhdysvalloissa. Se voi olla maantieteellinen, jolla on jonkinlainen suhde valtion tuloihin henkeä kohti. Minulla ei ole tarkkoja lukuja, mutta näyttää siltä, ​​​​että se esiintyy enemmän alhaisella sosioekonomisella asemalla ja taipumus luottaa pikaruokaan ruokavaliossasi. Nämä asiat johtavat liikalihavuuteen ja useampaan uniapneaan”, Anwar sanoi.

“Painonpudotus on niin tärkeää. Joskus lähetämme potilaille laihdutusleikkauksen”, Kowatli lisäsi.

Mahdolliset varoitusmerkit ja herätyskutsut

Anwar sanoi, että jotkin nukkumiskäyttäytymiset voivat olla vireillä olevien sairauksien ennakkoedustajia. Yksi voi olla erityisen havaittavissa (ja nokkonen).

“Joillekin potilaille tai heidän puolisoilleen tai nukkuville kumppaneille se voi olla yhtä yksinkertaista kuin kuorsaus”, hän sanoi. “Se voisi olla sen alku – ei sillä, että kaikilla kuorsaavilla on uniapnea. Meidän pitäisi tarkastella sitä ensisijaisena tai alkuoireena.

“Kaikki kuorsaavat. Jos se on lievää kuorsausta, jota esiintyy yön aikana, sitä pidetään hyvänä ja hyväksyttävänä. Jos kuorsaus on riittävän kovaa kuuluakseen huoneen ulkopuolelle tai kumppani on häiriintynyt, se voi olla merkki uniapneasta.”

Uniapnean diagnoosi ja hoito edistyvät

Tohtori Lo’ay Al-Asadi on keuhkosairauden asiantuntija CAMC Sleep Centerissä ja Ohio Valley Sleep Diagnosticsin johtaja Ripleyssä. Hän on myös ylläpitänyt yksityistä unihäiriöiden hoitoa yli 20 vuoden ajan Kanawha Cityssä.

“Aluksi kliinikkona sinun täytyy epäillä uniapneaa”, hän sanoi ja huomautti, että potilaille tehdään kahdeksan kysymyksen kysely, ja jos he saavat vähintään 10 pistettä 24:stä pisteestä, on todennäköistä, että heillä on sairaus.

”Kysyilemme potilailta tai joskus puolisoista on vielä parempi kysyä. Joskus potilaat eivät tiedä, että he todella kuorsaavat tai heillä on uniapnea. Kun kumppani sanoo, että potilas lakkaa hengittämästä tai kuorsaa, etsit edelleen uniapneaa syynä”, Al-Asadi sanoi.

“Kun sinulla on kliininen epäilys”, hän sanoi, “katso heidän sairaushistoriaansa nähdäksesi, tukeeko mikään sitä. Tarkistamme heidän kurkkunsa ja katsomme, onko heillä muita sairauksia, erityisesti korkeaa verenpainetta tai sydän- ja verisuonitauteja.”

Tämän analyysin jälkeen Al-Asadi sanoi, että vahvistustestit tehdään joko kotona tehdyllä unitutkimuksella tai uneen osallistuvalla havainnointitutkimuksella paikan päällä olevassa laboratoriossa.

Kun uniapneadiagnoosi on tehty, “CPAP on ensimmäinen hoitolinja riippumatta uniapnean vaikeusasteesta”, hän sanoi. “Muissa tilanteissa on muitakin hoitoja. Henkilölle, jolla on lievä uniapnea, pääasiassa silloin, kun hän nukkuu selällään tai jos hän ei halua käyttää CPAP:ia, voi olla asentoterapiaa ja ehdottomasti painonpudotusleikkaus on hyödyllinen.”

Al-Asadi pitää uniklinikat elintärkeitä hoidon ja pitkäaikaisen menestyksen kannalta. ”On tärkeää nähdä ne jälkeenpäin; se on krooninen sairaus, jota meidän on seurattava”, hän selitti. ”Minulla on ollut potilaita, joita olen nähnyt yli 20 vuoden ajan. Emme välttämättä tee unitutkimuksia joka vuosi, mutta näemme, kuinka he pärjäävät CPAP-malleissaan.

Hän sanoi, että joitakin uusia menetelmiä harkitaan myös CPAP-laitteiden käytön lisäksi.

“Potilaille, jotka eivät aio sietää CPAP:tä, on hammaslaitteita, ja uusi kirurginen lähestymistapa tulee vaihtoehdoksi.

“Jotkut potilaat lähetetään hammaslääkärin tai suukirurgin luo, joka asentaa heille hammaslaitteen tai tarkastelee leukaansa ja katsoa, ​​voiko jokin leikkaus auttaa heitä. Ja viimeisten neljän tai viiden vuoden aikana on ilmestynyt uusi leikkaus nimeltä Inspire Surgery.

Al-Asadi sanoi, että Inspire Surgery ei ole vielä saatavilla Länsi-Virginiassa, mutta hän työskentelee yrityksen kanssa tarjotakseen sen potilailleen. ”Se on kuin sydämentahdistin, joka laitetaan ihon alle rintaan. Se voi tunnistaa, kun pallea liikkuu ja yrittää laajentaa lihaksia. Sen pitäisi kiteytyä muutaman seuraavan kuukauden aikana, ja olemme erittäin innoissamme sen saapumisesta Länsi-Virginiaan.

Inspire Surgeryn avulla sisään asennettu anturi lähettää lievää stimulaatiota hypoglossaalihermoon estääkseen kieltä tukkimasta hengitysteitä unen aikana.

Parempi unihygienia

“Unihygienia” on termi, joka kuvaa terveellisiä nukkumistottumuksia, jotka voivat parantaa kykyäsi nukahtaa ja pysyä unessa. Sleepeducation.org-sivuston elokuussa 2020 julkaiseman raportin mukaan seuraavat tekniikat voivat auttaa kehittämään ja ylläpitämään terveellisiä nukkumistottumuksia:

 • Pidä yhtenäinen uniaikataulu. Nouse samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin tai lomien aikana.
 • Aseta nukkumaanmenoaika, joka on riittävän aikainen, jotta voit nukkua vähintään 7–8 tuntia.
 • Älä mene nukkumaan, ellet ole uninen.
 • Jos et nukahda 20 minuutin kuluttua, nouse sängystä. Suorita hiljaista toimintaa ilman paljon valoa. Erityisen tärkeää on olla käyttämättä elektroniikkaa.
 • Luo rentouttava nukkumaanmenorutiini.
 • Käytä sänkyäsi vain nukkumiseen ja seksiin.
 • Tee makuuhuoneesta hiljainen ja rentouttava. Pidä huone mukavassa, viileässä lämpötilassa.
 • Rajoita altistumista kirkkaalle valolle iltaisin.
 • Sammuta elektroniset laitteet vähintään 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.
 • Älä syö suurta ateriaa ennen nukkumaanmenoa. Jos olet nälkäinen yöllä, syö kevyt, terveellinen välipala.
 • Harjoittele säännöllisesti ja noudata terveellistä ruokavaliota.
 • Vältä kofeiinin nauttimista iltapäivällä tai illalla.
 • Vältä alkoholin käyttöä ennen nukkumaanmenoa.
 • Vähennä nesteen saantia ennen nukkumaanmenoa.
 • Jos univaikeudet jatkuvat, ota yhteys lääkäriisi tai alueen American Academy of Sleep Medicinen akkreditoituun unikeskukseen.

.

Leave a Comment