Exclusive: WHO sanoo neuvoneensa Ukrainaa tuhoamaan patogeenit terveyslaboratorioissa taudin leviämisen estämiseksi

Logo on kuvassa Maailman terveysjärjestön (WHO) rakennuksessa Genevessä, Sveitsissä, 2. helmikuuta 2020. Kuva otettu 2. helmikuuta 2020. REUTERS/Denis Balibouse

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamaton pääsy Reuters.com-sivustolle

10. maaliskuuta (Reuters) – Maailman terveysjärjestö neuvoi Ukrainaa tuhoamaan maan kansanterveyslaboratorioissa olevat erittäin uhkaavat taudinaiheuttajat estääkseen “mahdolliset vuodot”, jotka levittäisivät tauteja väestön keskuudessa, virasto kertoi Reutersille torstaina.

Bioturvallisuusasiantuntijat sanovat, että Venäjän joukkojen siirto Ukrainaan ja sen kaupunkien pommitukset ovat lisänneet sairauksia aiheuttavien patogeenien karkaamisen riskiä, ​​jos jokin näistä tiloista vaurioituu.

Kuten monissa muissa maissa, myös Ukrainassa on kansanterveyslaboratorioita, jotka tutkivat, miten voidaan lieventää sekä eläimiin että ihmisiin vaikuttavien vaarallisten sairauksien, mukaan lukien viimeksi COVID-19, uhkia. Sen laboratoriot ovat saaneet tukea Yhdysvalloista, Euroopan unionilta ja WHO:lta.

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamaton pääsy Reuters.com-sivustolle

Vastauksena Reutersin kysymyksiin sen työskentelystä Ukrainan kanssa ennen Venäjän hyökkäystä ja sen aikana, WHO sanoi sähköpostissa, että se on tehnyt yhteistyötä Ukrainan kansanterveyslaboratorioiden kanssa useiden vuosien ajan edistääkseen turvakäytäntöjä, jotka auttavat estämään “patogeenien tahatonta tai tahallista leviämistä. .”

“Osana tätä työtä WHO on voimakkaasti suositellut Ukrainan terveysministeriölle ja muille vastuullisille elimille erittäin uhkaavien patogeenien tuhoamista mahdollisten vuotojen estämiseksi”, WHO, YK:n virasto, sanoi.

WHO ei kertonut, milloin se oli antanut suosituksen, eikä se antanut tarkempia tietoja Ukrainan laboratorioissa säilytettävistä taudinaiheuttajista tai toksiineista. Virasto ei myöskään vastannut kysymyksiin, noudatettiinko sen suosituksia.

Ukrainan viranomaiset Kiovassa ja heidän Washingtonin-lähetystönsä eivät vastanneet kommenttipyyntöihin.

Ukrainan laboratoriokapasiteetti on kasvavan informaatiosodan keskipisteessä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti joukkojen siirtämisen Ukrainaan kaksi viikkoa sitten.

Keskiviikkona Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova toisti pitkäaikaisen väitteen, jonka mukaan Yhdysvalloilla on biosodankäyntilaboratorio Ukrainassa, syytöksen, jonka Washington ja Kiova ovat toistuvasti kiistäneet.

Zakharova sanoi, että Venäjän joukkojen Ukrainasta löytämät asiakirjat osoittivat “hätäyritystä poistaa todisteet sotilasbiologisista ohjelmista” tuhoamalla laboratorionäytteitä.

Reuters ei pystynyt itsenäisesti vahvistamaan hänen tietojaan. Lue lisää

Vastauksena Ukrainan presidentin tiedottaja sanoi: “Ukraina kiistää jyrkästi tällaiset syytökset.” Myös Yhdysvaltain hallituksen tiedottajat kiistivät jyrkästi Zakharovan syytökset sanoen, että Venäjä saattaa käyttää väitteitään verukkeena omien kemiallisten tai biologisten aseidensa käyttöön.

WHO:n lausunnossa ei viitattu biologiseen sodankäyntiin. Virasto sanoi, että se rohkaisee kaikkia osapuolia yhteistyöhön “kaikkien kohtaamiensa taudinaiheuttajien turvallisessa ja varmassa hävittämisessä ja ottamaan tarvittaessa yhteyttä tekniseen tukeen”. Se tarjoutui auttamaan aina kun mahdollista teknisessä ohjauksessa ja koordinoinnissa.

YK:n turvallisuusneuvosto suostuu perjantaina Venäjän pyynnöstä keskustelemaan Moskovan ilman todisteita esittämistä väitteistä Yhdysvaltain biologisesta toiminnasta Ukrainassa.

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamaton pääsy Reuters.com-sivustolle

Raportoivat Jennifer Rigby ja Jonathan Landay; Leikkaus Michele Gershberg ja Howard Goller

Standardimme: Thomson Reutersin luottamusperiaatteet.

.

Leave a Comment