Neurologin mukaan kesäaika aiheuttaa monia terveysongelmia

Kun ihmiset Yhdysvalloissa valmistautuvat kääntämään kellojaan tunti eteenpäin maaliskuun puolivälissä, huomaan valmistautuvani vuosittaiseen mediatarinoiden rituaaliin päivittäisten rutiinien häiriöistä, jotka johtuvat siirtymisestä normaaliajasta kesäaikaan.

Noin kolmasosa amerikkalaisista sanoo, että he eivät odota näitä kahdesti vuodessa tapahtuvia ajanmuutoksia. Ylivoimainen 63–16 % enemmistö haluaisi poistaa ne kokonaan.

Mutta vaikutukset ylittävät pelkän haitan. Tutkijat ovat havainneet, että jokaisen maaliskuun “keväällä eteenpäin” liittyy vakavia kielteisiä terveysvaikutuksia.

Olen neurologian ja pediatrian professori Vanderbilt University Medical Centerissä Nashvillessä, Tennesseessä, ja uniosastomme johtaja. Vuoden 2020 kommentissa JAMA Neurology -lehden kommentissa kirjoittajani ja minä tarkastelimme todisteita, jotka yhdistävät vuotuisen kesäaikaan siirtymisen lisääntyneeseen aivohalvaukseen, sydänkohtauksiin ja teini-ikäisten unen puutteeseen.

Laajan tutkimuksen perusteella kollegani ja minä uskomme, että tiede, joka vahvistaa nämä yhteydet, on vahva ja että todisteet antavat hyvät perusteet pysyvän normaaliajan käyttöönotolle valtakunnallisesti – kuten testasin hiljattain kongressin kuulemisessa.

Unen puute, huonompi terveys

“Palautuminen” – siirtyminen kesäajasta normaaliaikaan joka marraskuussa kääntämällä kelloja tunti taaksepäin – on suhteellisen suotuisaa. Vaikka jotkut ihmiset saattavat tuntea itsensä pois tasapainosta ja tarvitsevat muutaman viikon toipuakseen, tutkimus ei ole yhdistänyt sitä vakaviin terveysvaikutuksiin.

Eteenpäin jousto on kuitenkin vaikeampaa keholle. Tämä johtuu siitä, että kellomme on siirretty tuntia myöhemmäksi; toisin sanoen kello tuntuu seitsemältä, vaikka kellomme näyttävät olevan 8, joten se on pysyvä siirtymä myöhempään aamuvaloon lähes kahdeksaksi kuukaudeksi – ei vain muutospäiväksi tai muutamaksi viikkoksi sen jälkeen. Tämä on erityisen huomionarvoista, koska aamuvalo on arvokasta auttamaan kehon luonnollisen rytmin asettamisessa: Se herättää meidät ja parantaa vireyttä.

Vaikka tarkkoja syitä ei vielä tiedetä, tämä voi johtua valon vaikutuksista kortisolin, stressireaktiota moduloivan hormonin, nousuun tai valon vaikutuksesta amygdalaan, tunteisiin osallistuvaan aivojen osaan.

Sitä vastoin valolle altistuminen myöhemmin illalla hidastaa aivojen melatoniinin, uneliaisuutta edistävän hormonin, vapautumista. Tämä voi häiritä unta ja saada meidät nukahtamaan vähemmän, ja vaikutus voi kestää jopa sen jälkeen, kun useimmat ihmiset ovat tottuneet menettämään tunnin unen kesäajan alkaessa.

Koska murrosikä aiheuttaa myös melatoniinin vapautumista myöhemmin yöllä, mikä tarkoittaa, että teini-ikäiset viivästyvät nukahtamaan auttavassa luonnollisessa signaalissa, teini-ikäiset ovat erityisen herkkiä unihäiriöille, jotka johtuvat pitkästä iltavalosta ja kesäajasta. Tämä melatoniinin muutos murrosiän aikana kestää 20-vuotiaaksi asti.

Nuoret voivat myös kärsiä kroonisesta unen puutteesta koulun, urheilun ja sosiaalisen toiminnan aikataulujen vuoksi. Esimerkiksi monet lapset aloittavat koulun noin klo 8 tai aikaisemmin. Tämä tarkoittaa, että kesäaikana monet nuoret nousevat ylös ja matkustavat kouluun pilkkopimeässä.

“Länsireuna” -efekti

Maantiede voi myös vaikuttaa siihen, miten kesäaika vaikuttaa ihmisiin. Eräs tutkimus osoitti, että aikavyöhykkeen länsireunalla asuvat ihmiset, jotka saavat valoa myöhemmin aamulla ja myöhemmin illalla, nukkuivat vähemmän kuin aikavyöhykkeen itäreunalla asuvat kollegansa.

Tässä tutkimuksessa havaittiin, että länsireunan asukkailla oli korkeampi liikalihavuus, diabetes, sydänsairaus ja rintasyöpä sekä pienemmät tulot henkeä kohti ja korkeammat terveydenhuoltokustannukset. Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että tiettyjen muiden syöpien määrä on korkeampi aikavyöhykkeen länsireunalla.

Tiedemiehet uskovat, että nämä terveysongelmat voivat johtua kroonisen unen puutteen ja “vuorokausivaihtelun” yhdistelmästä. Vuorokausivika tarkoittaa biologisten rytmiemme ja ulkomaailman välisen ajoituksen epäsuhtaisuutta. Toisin sanoen päivittäisen työn, koulun tai unen ajoitus perustuu kelloon eikä auringon nousuun ja laskuun.

Lyhyt historia kesäajan

Kongressi otti käyttöön kesäajan ensimmäisen maailmansodan aikana ja toisen maailmansodan aikana sekä jälleen 1970-luvun alun energiakriisin aikana. Ajatuksena oli, että lisävalo myöhemmin iltapäivällä säästäisi energiaa vähentämällä sähkövalaistuksen tarvetta. Tämä ajatus on sittemmin osoittautunut suurelta osin virheelliseksi, sillä talvella lämmitystarve voi kasvaa aamuisin, kun taas ilmastointitarve voi kasvaa myös myöhään iltapäivällä kesällä.

Toinen kesäaikaa kannattava argumentti on ollut se, että rikollisuus laskee päivän päätteeksi valon lisääntyessä. Vaikka tämä on todistettu todeksi, muutos on hyvin pieni, ja terveysvaikutukset näyttävät olevan suurempia kuin rikollisuuden alhaisempi määrä.

Toisen maailmansodan jälkeen osavaltioiden hallitusten tehtävänä oli asettaa kesäajan alkamis- ja päättymispäivämäärä. Koska tämä aiheutti monia rautateiden aikataulu- ja turvallisuusongelmia, kongressi kuitenkin hyväksyi yhtenäisen aikalain vuonna 1966. Tämä laki asetti valtakunnalliset kesäajan päivämäärät huhtikuun viimeisestä sunnuntaista lokakuun viimeiseen sunnuntaihin.

Vuonna 2007 kongressi muutti Uniform Time Act -lakia laajentaakseen kesäaikaa maaliskuun toisesta sunnuntaista marraskuun ensimmäiseen sunnuntaihin, päivämäärät, jotka ovat voimassa tänään.

Lain mukaan osavaltiot ja alueet voivat kuitenkin jättää kesäajan ulkopuolelle. Arizona ja Havaiji ovat pysyvällä normaaliajalla, samoin kuin Puerto Rico, Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Pohjois-Mariaanit, Guam ja Amerikan Samoa. Nyt monet muut osavaltiot harkitsevat, pitäisikö lopettaa putoaminen ja hyppääminen eteenpäin.

Sitten kysymys kuuluu: pitäisikö heidän valita pysyvä kesäaika vai pysyvä normaaliaika?

Vahva peruste pysyvälle standardiajalle

Amerikkalaiset ovat eri mieltä siitä, pitävätkö he pysyvästä kesäajasta vai pysyvästä normaaliajasta. Kuitenkin kollegani ja minä uskomme, että terveyteen liittyvä tiede pysyvän standardiajan määrittämiseksi on vahvaa.

Normaaliaika on lähinnä luonnonvaloa, kun aurinko paistaa suoraan yläpuolella puolenpäivän aikaan tai lähellä sitä. Sitä vastoin kesäaikana maaliskuusta marraskuuhun luonnonvalo siirtyy luonnottomalla tavalla tuntia myöhemmin.

Koska on olemassa runsaasti todisteita siitä, että kesäaika on luonnotonta ja epäterveellistä, uskon, että meidän pitäisi poistaa kesäaika ja ottaa käyttöön pysyvä standardiaika.

Tämä artikkeli on julkaistu uudelleen The Conversationista Creative Commons -lisenssillä. Lue alkuperäinen artikkeli.

Leave a Comment