Sotaa käyvät unohtavat ihmisyyden

Tänään “vahvistamme vakaumuksemme, että veljeys on kestävämpää kuin veljenmurha, että toivo on voimakkaampi kuin viha, että rauha on voimakkaampi kuin sota”. 5. maaliskuuta 2021 paavi Franciscus aloitti apostolisen matkansa Irakissa, matkasta, josta monet olivat varoittaneet turvallisuussyistä, kun taas toiset pelkäsivät “epäonnistumisen” riskiä ottaen huomioon Irakin yhteiskunnan sisäiset jakautumiset ja vuoropuhelun. maan eri uskontojen joukossa ei ole aina helppoa. Vierailu, jonka paavi halusi vilpittömästi tehdä huolimatta huolesta vigiliasta, joka oli menestys. Lisäksi se oli matkaviesti, joka korosti, että rauha on mahdollista, rinnakkaiselo on välttämätöntä ja että, kuten paavi sanoi Isisin tuhoamassa Mosulissa, kaikesta huolimatta veljeys on vahvempi kuin veljenmurha. Sanat, joita hän käytti vuosi sitten yhdellä maailman kiusatuimmista alueista, kuulostavat nykyään profeetallisilta, kuin varoituksena. Samaan aikaan Euroopan sydämessä käydään tuhoisaa sotaa, jonka syttyi Venäjän armeijan hyökkäys Ukrainaan.

Kärsimys on tuhoisa, tämän sodan vuoksi menetettyjen ihmishenkien velka on sietämätön. Asioiden järjestys on järkyttynyt, koska, kuten Herodotos katkerasti sanoi, “rauhassa pojat hautaavat isänsä, mutta sodassa isät hautaavat poikansa”.

Ihmiskunta ei koskaan pelkää sotilaallista kärjistymistä, joka voisi vaarallisesti levitä uudeksi maailmanlaajuiseksi konfliktiksi, paitsi ehkäpä vuoden 1962 Kuuban ohjuskriisiä lukuun ottamatta, kuten nykyään. Hulluutta, joka on järjelle vieras ja silti nyt pelätty niin paljon kuin mahdollista. Kuitenkin jo monta vuotta sitten, enimmäkseen ennenkuulumatonta, paavi oli varoittanut kolmannesta maailmansodasta, taistellut “palasittain”: Syyriasta Jemeniin, Afganistanista Irakiin, luettelo, johon traagisesti liittyy nyt myös Ukraina.

Näiden lähes yhdeksän paavin vuoden aikana paavi Franciscus on väsymättä korottanut ääntään sodan vitsauksen sorremien kansojen puolesta, erityisesti niiden, jotka unohdetaan, koska niitä vastaan ​​taistellaan kaukana vallan istuimesta tai median puutteen vuoksi. kiinnostuksen kohde. Kuinka monta kertaa paavi Franciscus on esittänyt vetoomuksia Jemenissä olevien lasten puolesta, jotka ovat julman sodan viattomia uhreja. Kuinka monta kertaa hän on muistanut Syyrian tragedian ja kuinka monta aloitetta hän on toteuttanut – rukouksen, humanitaarisen ja diplomaattisen – niiden ihmisten hyväksi, jotka eivät ole tunteneet rauhaa yli 10 vuoteen.

“Ne, jotka käyvät sotaa… unohtavat ihmisyyden”, paavi Franciscus sanoi Angelusissa 27. helmikuuta. Sotaa käyvät “eivät katso ihmisten todellista elämää”, vaan “luottavat aseiden pirulliseen ja kieroutuneeseen logiikkaan, joka on kauimpana Jumalan tahdosta”. Se on kauimpana myös veljeyden logiikasta, joka kärsivällisesti hyväksyy toiset sellaisina kuin he ovat, Jumalan lapsina.

Vieraillessaan syyskuussa 2014 Redipuglian sotilasmuistomerkillä ensimmäisen maailmansodan satavuotisjuhlapäivänä paavi oli tuominnut sodan järjettömyyden korostaen, että “sota on hulluutta”, koska “sen ainoa suunnitelma on tuoda tuhoa”. Ukrainasta tulee näinä päivinä kuvia juuri tästä tuhosta, joka ei säästä ketään. Ja päivä päivältä yhä ahdistavampi kysymys on: kuinka kauan vielä?

Alessandro Gisotti

.

Leave a Comment