Voiko empatia edistää kansanterveydellistä lähestymistapaa riippuvuuteen? | Terveimpien yhteisöjen terveysuutisia

Ensimmäinen liittovaltion haittojen vähentämisohjelma Päihteiden väärinkäytöstä ja mielenterveyspalveluista vastaavalta viranomaiselta 30 miljoonalla dollarilla merkitsee merkittävää vauhtia pyrkimyksille omaksua kansanterveyden lähestymistapa riippuvuuden hoitoon. Rahoituksella pyritään tuomaan laajemmin saataville palveluita, kuten ruiskujen vaihtoa ja yliannostuksen palautuslääkkeiden jakelua.

Tämä uusi ohjelma osoittaa kiireellisen tarpeen lähestyä kansallista riippuvuuskriisiä laajemmalla näkemyksellä, jota ympäröi empatia. Kaikkien tämän kansanterveyskriisin toimijoiden on tunnistettava, ymmärrettävä ja jopa jaettava paremmin vaarallisiin riippuvuuksiin joutuneiden muiden tunteita ja kokemuksia.

Lisensoituna kliinisenä sosiaalityöntekijänä ja yhteisön mielenterveysrekisteröitynä sairaanhoitajana Chicagossa palvelen henkilöitä, jotka kamppailevat useiden riippuvuuksien kanssa. Tutkimukseni ja kokemukseni ovat opettaneet minulle, että riippuvuuksia muokkaavat biologia, psykologia, elämänolosuhteet ja yhteiskunnalliset tekijät. Riippuvuuden vaikutukset vaihtelevat usein kulttuurisen ja poliittisen maiseman mukaan. Mutta vaikka jokaisessa riippuvuudessa on ainutlaatuisia elementtejä, on tärkeää ensin tarkastella yhteistä taustalla olevaa mekanismia: ihmisen aivot.

Ihmisen aivot on kytketty riippuvuuteen. Palkitsemispiirit toimivat oppimis- ja muistipiirien kanssa laukaistakseen dopamiinia vastauksena (ja ennakoiden) asioihin, jotka tuovat iloa. Vaikka tämä mekanismi on palvellut aiemmin tärkeitä selviytymistavoitteita, se voi joutua kaapatuksi ja luoda monimutkaisia ​​ja joskus vaarallisia suhteita meidän ja erilaisten aineiden ja käyttäytymismallien välille.

Toisin sanoen jokaisella ihmisellä on synnynnäinen mahdollisuus tulla riippuvaiseksi jostakin, ja monet ovat jo vaikuttaneet.

Vuoden 2020 kansallisen huumeidenkäyttö- ja terveyskyselyn mukaan arviolta 58,7 % yli 12-vuotiaista oli käyttänyt alkoholia, tupakkaa tai laittomia huumeita edellisen kuukauden aikana. Saman tutkimuksen mukaan 40,3 miljoonalla 12-vuotiaalla ja sitä vanhemmalla Yhdysvalloissa oli päihdehäiriö viimeisen vuoden aikana. Se on noin 12 prosenttia väestöstä.

Empatian kasvattamiseksi riippuvuudesta kamppailevia kohtaan on tärkeää muistaa, että joillakin riippuvuuksilla ei ole mitään tekemistä laittomien huumeiden kanssa. Riippuvuudet sellaisiin asioihin kuin sokeri, jalostetut elintarvikkeet, kofeiini, matkapuhelimet ja ostokset suvaitsevat kaikkialla, ja niitä rohkaistaan ​​usein voittoa tavoittelevissa kapitalistisissa talouksissa.

Edelleen riippuvuusspektrissä ovat alkoholi, nikotiinituotteet, marihuana ja uhkapelit. Nämä ovat laajalti laillisia ja saatavilla, mutta samalla alttiita poliittiselle ja ihmisten väliselle kiistalle.

Riippuvuuskirjon ääripäässä ovat aineet, jotka useimmiten kriminalisoidaan ja leimautuvat. Näitä ovat heroiini, kokaiini, crack ja muut huumeet, jotka on tuotettu joko laittomasti tai laillisesti ja joita käytetään virkistystarkoituksiin tai osana riippuvuutta aiheuttavaa mallia.

Silti jokainen edellä mainituista voi aiheuttaa vahinkoa keholle, mielelle, perheelle tai yhteisölle.

Ostosriippuvuus, joka tunnetaan myös nimellä pakko-osto, on sidottu velkaan, syyllisyyteen ja oikeudellisiin ongelmiin. Ja yhteiskunnallisella tasolla pakko-ostaminen – varsinkin halpojen tavaroiden – voi ruokkia ihmistyöntekijöiden hyväksikäyttöä.

Lopuksi monet asiantuntijat ymmärtävät tupakoinnin ja höyrystyksen erittäin haitalliset terveysvaikutukset.

Näiden aineiden kriminalisointi hajottaa perheitä ja sortaa edelleen värillisiä ihmisiä suhteettoman suuren vankeusasteen vuoksi. Kun opioidiepidemia vaikutti voimakkaasti valkoisiin ja varakkaisiin perheisiin, asenteet ja politiikat alkoivat muuttua, mutta sympatiaa tai vastaavia resursseja ei ohjattu väriyhteisöihin. Vuonna 2020 kohtalokas yliannostus mustien keskuudessa Yhdysvalloissa ohitti valkoisten osuuden ensimmäistä kertaa vuoden 1999 jälkeen.

Opioidiepidemian raivotessa Yhdysvaltojen synteettisten opioidikaupan torjuntatoimikunta on korostanut, että on tärkeää katkaista toimitusketjuja, jotka mahdollistavat fentanyylin kaltaisten aineiden laittoman valmistuksen ja pyrkivät hillitsemään kysyntää. Samaan aikaan lääkeyhtiöitä aletaan joutua oikeudellisesti vastuuseen roolistaan ​​erittäin riippuvuutta aiheuttavien kipulääkkeiden leviämisessä, joka sytytti opioidiepidemian alkuvuosina.

Esimerkiksi intiaaniheimot pääsivät 590 miljoonan dollarin sovintoon Johnson & Johnsonin ja kolmen huumejakelijan kanssa. Samanlainen 26 miljardin dollarin sovintosuunnitelma, johon osallistui neljä yritystä sekä osavaltio- ja paikallishallintoa kaikkialla Yhdysvalloissa, valmistui äskettäin.

Mutta kun asutusrahat ja muut ponnistelut maan huumeepidemian torjumiseksi kasvavat, on tärkeää muistaa: olla riippuvainen on olla ihminen.

Tämän lausunnon hyväksyminen voi johtaa myötätuntoisiin ja luoviin ratkaisuihin riippuvuuteen, erityisesti niille, jotka kärsivät vaarallisimmista ja tappavimmista.

Useita strategioita kannattaa kokeilla tai laajentaa. Esimerkiksi haittojen vähentäminen on todisteisiin perustuva lähestymistapa, jolla pyritään minimoimaan huumeiden käytön negatiiviset vaikutukset ilman epärealistista raittiutta vaativaa. Tasoittaa tietä tämän lähestymistavan uudelle aikakaudelle Yhdysvalloissa, ja New York Citystä tuli äskettäin ensimmäinen kaupunki maassa, joka avasi valtuutetut turvalliset kulutuspaikat, joissa ihmiset voivat mennä käyttämään aiemmin hankittuja lääkkeitä tukiympäristössä.

Puhtaita neuloja ja muita tarvikkeita on saatavilla tällaisissa paikoissa, ja naloksonia on valmiina korjaamaan yliannostus ja estämään kuolema. Tapausten hallinta ja muut toipumiseen tähtäävät palvelut voivat olla osa turvallista kulutusta koskevia ohjelmia, ja tällaisia ​​aloitteita halutaan ottaa käyttöön muissa osavaltioissa, kuten Illinoisissa.

Huumeiden dekriminalisointi on toinen strategia, joka voi vähentää riippuvuuteen liittyviä haittoja. Vuonna 2001 Portugali – jossa 1 % väestöstä oli riippuvainen heroiinista – dekriminalisoi kaikki huumeet ja pyrki käsittelemään huumeiden käyttöä enemmän lääketieteellisenä ongelmana rikoksen sijaan.

Ohjelma on erittäin suosittu, ja maassa – jossa haittojen vähentäminen on myös ollut osa lähestymistapaa – on ollut sekä stigman että injektioihin liittyvien HIV-tartuntojen laskua. Portugalin mallia oppaana käyttäen Oregon on samalla tavalla siirtynyt kohti dekriminalisointia, vaikka osavaltio onkin huolissaan siitä, että se tarvitsee tehokkaamman hoitojärjestelmän.

Laillistaminen on myös uudistusväline. Osavaltioissa, joissa se on laillistettu, marihuanan myynti edistää merkittävästi verodollareita talouteen. Ja vaikka määräykset vaihtelevat osavaltioittain, kontaminanttien testaus on yleensä osa sääntelyprosessia, jolla varmistetaan, että lääke on turvallisempi kuin jokin kadulta ostettu. COVID-19-pandemian aikana kannabiksen vähittäismyyjiä pidettiin usein välttämättöminä yrityksinä, kuten ruokakaupat ja apteekit.

Koska me kaikki pyrimme hillitsemään riippuvuutta ja sen haitallisia vaikutuksia, on tärkeää taistella leimautumista vastaan ​​ja hylätä arvostelu empatian hyväksi. Toipuminen ei tapahdu yhdessä yössä, ja kansanterveydellisen lähestymistavan omaksuminen hoitoon on monimutkaista ja vie aikaa.

Aloittamisen aika on nyt.

.

Leave a Comment