Wearable Technology on tuottanut urheilubiometriikan puomin

Nyt enemmän kuin koskaan pääsy laadukkaisiin tietoihin merkitsee kaupallistamismahdollisuuksia, ja tämä pätee erityisesti korkeakoulu- ja ammattiurheilun maailmassa. Kahden viime vuosikymmenen aikana urheilijoiden terveyttä ja suorituskykyä mittaavat data-analyyttiset työkalut ovat edenneet pitkälle, ja nyt potentiaalisesti voittoa tavoittelevat muut kuin pelaajat tai joukkueet. Erityisesti puettavan teknologian tulo on tuonut urheilubiometristen tietojen buumin, josta voi pian tulla kultakuume pelaajille, joukkueille, yliopistoille ja yrityksille, jotka haluavat käyttää tai myydä biometrisiä tietoja.

Kuitenkin uudet mahdollisuudet tuovat mukanaan myös uusia riskejä, ja kaikkien osallistumisesta kiinnostuneiden on pysyttävä ajan tasalla sääntely-ympäristöstä, joka ei ole vielä täysin muotoutunut.

Kuinka tämä tapahtui

Merriam-Webster määrittelee biometriikan “ainutlaatuisten fyysisten tai käyttäytymiseen liittyvien ominaisuuksien (kuten sormenjälkien tai äänimallien) mittaamiseksi ja analysoimiseksi erityisesti keinona varmistaa henkilöllisyys.” Suuri osa biometriikkaa koskevasta lehdistötiedotuksesta koskee kasvojentunnistustekniikkaan liittyviä kysymyksiä, mutta puettavat laitteet keräävät myös valtavia määriä muuta fyysistä dataa päivittäin.

Puettavia tuotteita on kellojen, sormusten ja nyt jopa rintahihnan muodossa. Lisäksi puettavat laitteet eivät enää vain laske askeleitamme. Nykyään ne voivat mitata sykettämme, lämpötilaamme, hengitystämme, verenpainettamme ja jopa REM-unijaksojamme. Monet urheilijat – erityisesti urheilunsa korkeimmalla tasolla olevat – ovat ottaneet käyttöön puettavat vaatteet saadakseen lisätietoja kehostaan ​​sekä mitatakseen ja seuratakseen terveytensä. Esimerkiksi monilla baseball-pelaajilla on nyt mahdollisuus käyttää hihaa, joka mittaa kyynärpään rasitusta. Kun miljoonia dollareita riippuu syöttäjästä, joka välttää Tommy Johnin leikkauksen, ei ole yllätys, että pelaajat ja joukkueet haluavat käyttää tätä tekniikkaa.

Vaikka monet urheilijat alkoivat käyttää puettavia vaatteita omasta tahdostaan, monet joukkueet ja nyt jopa korkeakouluohjelmat ovat alkaneet rohkaista ja joskus jopa tarjota tällaisia ​​puettavia vaatteita urheilijoilleen. Pelaajat säilyttävät nykyään yleensä jonkin verran valinnanvapautta puettavien laitteiden käytössä, mutta tämä valinta saattaa kadota uusien työehtosopimusten tullessa esiin.

Itse asiassa jotkin työehtosopimukset antavat nyt liigoille mahdollisuuden kerätä pelaajatietoja puettavista laitteista, jotka mittaavat monia mittareita, kuten pelaajan kiihtyvyyttä, sykettä, veren happipitoisuutta ja jopa glukoositasoja. Lisäksi jotkin liigat voivat vaatia pelaajiaan käyttämään tällaisia ​​tietoja mittaavia antureita, mutta jotkut voivat myös käyttää näitä tietoja kaupallisesti.

Se on nyt isompi kuin vain pelaajat ja joukkueet

Lähtökohtana on, että useat ammattiliigat ovat nyt allekirjoittaneet sopimuksia puettavia vaatteita valmistavien yritysten kanssa. Mutta mikä vielä tärkeämpää, laillistettu vedonlyönti kaikkialla maassa on tuottanut sopimuksia suurten ammattiurheiluliigojen ja kolmansien osapuolien vedonlyöntiorganisaatioiden välillä, ja monet näistä kaupoista antavat urheiluvedonlyönnille mahdollisuuden luoda uusia vedonlyöntiluokkia käyttämällä kehittyneitä reaaliaikaisia ​​tietoja. Kun rahapelien laillistaminen osavaltioittain lisääntyy, jotkut arvioivat, että urheiluvedonlyöntimarkkinoiden koko Yhdysvalloissa kasvaa yli 15 miljardin dollarin vuosituloiksi vuoteen 2025 mennessä.

Tämä tarkoittaa, että jokainen, joka lukee tämän – edellyttäen, että asut jossakin lähes 30 osavaltiosta, jotka ovat nyt laillistaneet uhkapelit – voi todennäköisesti pian luottaa pelaajien biometrisiin tietoihin vedonlyöntipäätöksiä tehdessään. Muutaman vuoden kuluttua ei ole mahdotonta kuvitella, että vedonlyöjät tai vedonlyöjät voisivat tarkastella pelaajan verenpainetta tai happisaturaatiota koskevia biometrisiä tietoja ennustaakseen, onko avainpelaaja saanut sairauden, joka syrjäyttää hänet ottelusta. Tai ehkä koripalloilijat voivat käyttää “älykkäitä” hihoja, jotka seuraavat ammuntamekaniikkaa ja voivat siten auttaa ennustamaan huonoa ampumisiltaa. Lisäksi pelin sisäiset vedot saattavat jopa antaa vedonlyöjien lyödä vetoa suoraan biometrisista tiedoista. Kuka tahansa voi esimerkiksi pystyä lyömään vetoa suoraan pelaajan sykkeestä vapaaheittoja ampuessaan.

Oikeudelliset näkökohdat

Urheilubiometristen tietojen kaupallistaminen herättää useita oikeudellisia kysymyksiä.

Kuka omistaa nämä tiedot?

Oletettavasti yksittäiset pelaajat omistavat biometriset tiedot, jotka on tallennettu henkilökohtaisiin puettaviin vaatteisiinsa. Mutta nämä oikeudet voidaan allekirjoittaa osana liigan työehtosopimusta tai pelaajan sopimuksessa hänen joukkueensa kanssa. Vaihtoehtoisesti, jos joukkue lainaa puettavia vaatteita pelaajilleen, joukkueet voivat mahdollisesti vaatia omistusoikeuden dataan. Toinen tapa, jolla pelaajat voivat menettää tietojensa omistusoikeuden, on kuitenkin, jos he myyvät sen kolmannelle osapuolelle. Jos pelaaja kuitenkin myy tietonsa tietäen, että se voi johtaa vedonlyöntimarkkinoihin vaikuttavaan epäsymmetriseen tietoon, tällaisten tietojen jakaminen voidaan mahdollisesti tulkita luvatta uhkapelaamisen helpottamiseksi, ja se voi siten olla pelaajan liigasääntöjen vastaista.

Mitä velvollisuuksia liittyy toisen biometristen tietojen käyttämiseen tai hankkimiseen?

Jos joukkueet tai yliopistot saavat omistukseensa pelaajien biometriset tiedot, on epäselvää, mitä vastuita ne ottavat. Jotkut esimerkiksi väittävät, että biometrisiä tietoja ei säännellä sairausvakuutuksen siirrettävyyslaki (tai HIPAA), kun taas toiset väittävät, että niin ja että ryhmien lääkintähenkilöstön on ehkä noudatettava HIPAA:n tietosuoja- ja turvallisuussääntöjä. Lisäksi pääsy pelaajan biometrisiin tietoihin saattaa asettaa laillisia velvoitteita ilmoittaa pelaajalle tiedoista, jotka viittaavat terveyteen.

Ryhmät saattavat myös joutua seuraamaan tarkasti ja joskus palauttamaan tai tuhoamaan biometrisiä tietoja. Esimerkiksi Washingtonin osavaltiossa “henkilön, jolla on tietoisesti hallussaan kaupallista tarkoitusta varten rekisteröidyn henkilön biometrinen tunniste… (a) on huolehdittava kohtuullisesta huolellisuudesta suojautuakseen luvattomalta pääsyltä ja hankkimasta biometrisiä tunnisteita, jotka ovat henkilön hallussa tai hallinnassa; ja (b) voivat säilyttää biometristä tunnistetta vain pidempään kuin on kohtuudella tarpeen.” RCW 19.375.020(4).

Lisäkysymyksiä herää, jos liiga myy pelaajien biometrisiä tietoja uhkapelioperaattorille, mutta silloin puettava laite tuottaa virheellisiä tietoja, jotka muuttavat vedon tulosta. Vaikka loukkaantuneilla vedonlyöjillä ei olisi vahvaa perustetta, he voivat silti aloittaa ryhmäkannehaasteen puettavaa yritystä, liigaa ja/tai rahapelioperaattoria vastaan.

Päteekö julkisuusoikeus?

Monilla osavaltioilla on oikeus mainostaa säädöksiä, jotka kieltävät hahmon kuvan käytön kaupallisessa yhteydessä ilman lupaa. Esimerkiksi Kalifornian siviililain pykälä 3344 asettaa vastuun “jokaiselle henkilölle, joka tietoisesti käyttää toisen nimeä, ääntä, allekirjoitusta, valokuvaa tai kuvasta” kaupallisen hyödyn saamiseksi ilman lupaa. § 3344(a). Jos biometriset tiedot voivat paljastaa pelaajan tunnusomaisia ​​piirteitä tai tapoja, julkisuusoikeus saattaa suojella pelaajaa tällaisen pelaajan kaltaisen kuvan luvattomalta kaupalliselta käytöltä.

Toisaalta pelaajan hahmon käyttöä voidaan pitää “uutisarvoisena” ja suojattua ensimmäisen muutoksen perusteella. Sisään Daniels v. FanDuel, Inc., 109 NE3d 390, 398 (Ind. 2018), Indianan korkein oikeus – tulkitseen Indianan julkisuuslakia – katsoi, että uhkapelisivustojen urheilijatilastojen käyttö fantasiaurheilutarjouksissaan oli suojattu ensimmäisen lisäyksen “uutisarvoisilla” syillä. Kuitenkin toisin kuin perinteiset tilastot, joita mikä tahansa kolmas osapuoli voisi tarkkailla (esim. lyöntikeskiarvo), biometriset tiedot voivat paljastaa tietoja ja kuvioita, jotka ovat piilossa kenelle tahansa kolmannen osapuolen tarkkailijalle pelaajan suorituksesta (esim. matala syke ampuessaan vapaaheittoja neljännellä neljänneksellä ). Vaikka pelaaja, jonka järkyttävän alhainen syke keskeisinä hetkinä voidaan pitää uutisarvoisena, nämä tiedot ovat saatavilla vain, jos pelaaja paljastaa ne julkisesti tai muuten myy tiedot jollekin, joka tekee sen.

Entä biometriset tietosuojalait?

Aivan kuten liittovaltion terveydenhuollon tietosuojalait – joidenkin lakiasiantuntijoiden mukaan – eivät ehkä hallitse useimpien urheilijoiden biometristen tietojen keräämistä, osavaltioiden biometrisiä lakeja ei ehkä myöskään sovelleta urheilun yhteydessä. Nykyään osavaltioissa, kuten Texasissa, Illinoisissa ja muissa osavaltioissa on voimassa biometrisiä säädöksiä, jotka rajoittavat biometristen tietojen määritelmän “verkkokalvon tai iiriksen skannaukseen, sormenjälki-, puhe- tai käden tai kasvojen geometrian skannaukseen”, eivätkä nämä määritelmät välttämättä kata urheilijoiden ja joukkueiden tällä hetkellä keräämät biometriset tiedot.

Jotkut osavaltion lait alkavat kuitenkin laajentaa “biometriikan” määritelmää. Esimerkiksi Washingtonin osavaltion biometrialaki määrittelee biometriset tiedot “tietoiksi, jotka on tuotettu automaattisesti mittaamalla yksilön biologisia ominaisuuksia, kuten sormenjälki, äänijälki, silmän verkkokalvot, iirikset, tai muita ainutlaatuisia biologisia malleja tai ominaisuuksia jota käytetään tietyn henkilön tunnistamiseen.” RCW 19.375.010 (kursivointi lisätty). Kalifornian kuluttajatietosuojalain mukaan “biometriset tiedot” kattavat muun muassa yksilön “kävelymallit tai rytmit sekä uni-, terveys- tai harjoitustiedot, jotka sisältävät tunnistetietoja”. CA Civil Code § 1798.140(b).

Koska biometristen tietojen laaja käyttö urheilussa on vasta nyt alkamassa saada enemmän ymmärrystä, on mahdollista, että tulevat säädökset jatkavat laajentamista tai kenties jopa nimenomaisesti sisältävät urheilussa yleisiä biometrisiä tietoja.

Muistutukset eteenpäin

Laki on edelleen kuromassa kiinni biometriikan kaupallistamiseen urheilussa, mutta urheilijoiden, joukkueiden ja yritysten, jotka haluavat ansaita rahaa näiden tietojen kaupallistamisesta, tulee muistaa, että nämä mahdollisuudet eivät ole vaarattomia. Vaikka edellä mainittuja oikeudellisia kysymyksiä on lukuisia, ne eivät todellakaan ole tyhjentäviä, ja jää nähtäväksi, kuinka tuomioistuimet soveltavat uusia tai nykyisin voimassa olevia lakeja tässä erityisessä yhteydessä. Tällä välin jokaisen, jonka tietoja voidaan käyttää, tai jokaisen, joka haluaa käyttää tällaisia ​​tietoja, tulee etsiä oikeudellista neuvontaa, koska jokainen ainutlaatuinen tilanne saattaa edellyttää mukautettua lähestymistapaa.

Tekijänoikeus © 2022, Sheppard Mullin Richter & Hampton LLP.National Law Review, osa XII, numero 69

Leave a Comment