COVID oli “herääminen” TT:n terveyseroihin. Mitä on tehty ongelmien korjaamiseksi?

Tohtori Jaime Imitola sanoi uskovansa, että COVIDin “ruokkivat” ihmiset, jotka “elävät köyhyyden rajalla”.

Imitola, neurotieteilijä, neurologi ja immunologi, on Connecticutin yliopiston multippeliskleroosin ja translaationeuroimmunologian osaston johtaja. Köyhyydessä elävät ihmiset ovat suuremmassa vaarassa sairastua rinnakkaisiin sairauksiin, jotka tekevät COVID-viruksesta edelleen tappavan, vaikka tautien määrä vähenee koko osavaltiossa, hän sanoi.

Hän sanoi, että köyhyyteen liittyy suurempi liikalihavuuden, verenpainetaudin ja autoimmuunisairauksien, kuten astman, riski. Köyhillä on epätodennäköisempää saada laadukasta sairaanhoitoa tai hyvää sairausvakuutusta, hän huomautti.

“Tämä on historiallinen asia”, Imitola sanoi. “Jokainen pandemia on aina köyhyyden läpäisemä.”

Imitola uskoo, että köyhemmissä yhteisöissä, joilla on huonompi pääsy terveydenhuoltoon ja korkeampi liitännäissairauksien määrä, tulee jatkossakin näkemään korkeampia kuolemia ja sairaalahoitoja, kuten pandemian alusta lähtien.

Tutkijat ja kansanterveysasiantuntijat alkoivat kommentoida epäoikeudenmukaisia ​​seurauksia sekä köyhemmissä yhteisöissä että rotu- ja etnisten vähemmistöjen keskuudessa pandemian alkaessa.

Nyt kaksi vuotta sen jälkeen, kun COVID ilmestyi ensimmäisen kerran Connecticutissa, mitä on tehty näiden terveyserojen korjaamiseksi?

Vastaus on monimutkainen, ja Tiffany Donelson, Connecticut Health Foundationin presidentti ja toimitusjohtaja, sanoi, että on ensiksi tärkeää ymmärtää ero tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden välillä.

”Tasa-arvo on sitä, että kaikkia kohdellaan samalla tavalla; tasapuolisuus vastaa ihmisten erilaisiin tarpeisiin”, hän sanoi.

Donelson sanoi, että ero näiden kahden välillä paljastettiin koko pandemian ajan.

“Tasa-arvoinen lähestymistapa olisi avata rokoteklinikan aikoja verkossa kaikille samaan aikaan”, hän sanoi. “Tasapuolinen lähestymistapa olisi tarjota rokotteita paikoissa, joista tiedätte, että ihmiset voivat käyttää niitä riippumatta siitä, onko heillä autoa vai ei, ja jotka eivät vaadi online-varausta, ja jotka on suunniteltu poistamaan ihmisten kohtaamat esteet.”

“Pandemia osoitti todella, miksi oikeudenmukaisuuteen, ei vain tasa-arvoon, keskittyvä lähestymistapa on niin tärkeä”, hän sanoi.

“Sosiaaliset tekijät”

Mark Masselli, Community Health Center Inc:n presidentti ja toimitusjohtaja, sanoi, että pääsy terveydenhuoltoon ja sairausvakuutukseen ovat seurausta suuremmista ongelmista, joita hän kutsui “terveyden sosiaalisiksi tekijöiksi”.

Esimerkiksi ruokaturva, asumisen epävarmuus, koulutus ja liikenne ovat tärkeitä tekijöitä potilaan terveydenhuoltoprofiilissa.

“En tiedä, onko sille suunnitelmaa. Mutta uskon, että useammat ihmiset ymmärtävät tämän”, Masselli sanoi. “Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä on perustettu käsittelemään kaikkia ongelmia, jotka olemme luoneet jättämällä huomiotta vaikuttaviin tekijöihin. Kysymys kuuluu, voimmeko itse asiassa kääntyä siitä, missä olemme, ottaa oppimamme ja mennä eteenpäin?

Yhteisön terveyskeskusyhdistyksen hallitussuhteista ja yleisestä politiikasta vastaavan LeMasterin mukaan pandemia on nostanut kirkkaamman valokeilan aiheisiin, jotka ovat johtaneet terveyseroihin, jotka ovat olleet pitkään huomiotta.

“Ainakin Connecticutissa on keskitytty intensiivisemmin terveyden ja terveyserojen sosiaalisiin tekijöihin”, hän sanoi. “Uskon, että yksi kamppailu meille on ollut se, että terveyskeskukset ovat tehneet sitä työtä pitkään.”

Community Health Center Associationin toimitusjohtaja Ken Lalime kutsui sitä “heräämiseksi”.

“Yhtäkkiä on vähän heräämistä, että taustalla olevat ongelmat, joissa mustat ja ruskeat yhteisöt eivät pääse samaan palvelutasoon kuin muut, on asia, jota on jatkuvasti työstettävä”, hän sanoi.

Tulevaisuus

Avain, Lalime sanoi, on teknologian parempi hyödyntäminen sekä paremman terveydenhuollon saatavuuden takaamiseksi että myös terveyteen vaikuttavien sosiaalisten tekijöiden seuraamiseksi potilaskohtaisesti, yhteisöltä yhteisöltä.

“Terveydenhuolto on 20 prosenttia terveydestä”, hän sanoi. ”Suurin osa terveyttä on käyttäytymiseen liittyvää, se on sosiaalista. Siellä asut, missä hengität.”

Näiden suurten ja pitkäaikaisten ongelmien käsitteleminen “alkaa tekniikasta”, Lalime sanoi.

“Se alkaa itse asiassa määrittelemällä, mistä terveyden sosiaalisista tekijöistä puhumme, mistä ongelmista puhumme, ja etsimällä tapa tunnistaa nämä ongelmat”, hän sanoi. Sitten on mahdollista “löytää tapa saada nämä ongelmat tekniikan näkökulmasta sähköiseen sairauskertomukseen, jotta voit alkaa tutkia näiden potilaiden kodifiointia.”

Sitten asianajajat voivat kysyä: “Millaisia ​​palveluita meidän on tarjottava tietyille potilasryhmille, jotka ovat sitä tarvitsevia ja jotka voivat muuttaa heidän terveydentilaansa eniten”, Lalime sanoi.

Julkinen laki 21-35, allekirjoitettu laki viime vuonna, aloitti tämän prosessin, Donelson sanoi. Hän sanoi, että se “sisältää useita säännöksiä, jotka keskittyvät tasapuolisuuden edistämiseen”, mukaan lukien rasismia ja kansanterveyttä käsittelevän komission perustaminen.

“Public Act 21-35 edellyttää, että terveydenhuollon tarjoajat keräävät potilailta rotuun, etniseen alkuperään ja kieleen liittyviä tietoja – heidän on ilmoitettava siitä itse (tai jättäytymättä pois), sen sijaan, että he arvaisivat tai jättäisivät keräämättä”, hän sanoi. “Näiden tietojen ansiosta osavaltioiden johtajat näkivät, kuka sai COVID-taudin ja kuka rokotettiin – ja ei -, ja pystyivät paremmin keskittymään niiden tavoittamiseen, jotka jäivät jälkeen.”

Esteiden poistaminen

Iän mukaan mustat ja latinalaisamerikkalaiset potilaat saivat paljon todennäköisemmin COVIDin kesäkuussa 2020, jolloin pandemia oli uusi, ja tapausten määrä oli kolme kertaa suurempi kuin valkoisten asukkaiden keskuudessa.

Vaikka tapausten määrä on sittemmin tasaantunut, mustat ja latinalaisamerikkalaiset Connecticutissa ovat silti paljon todennäköisemmin saaneet COVIDin kuin valkoiset naapurit.

Tämä ero on vieläkin suurempi, kun tarkastellaan COVID-kuolleisuuslukuja. Osavaltion terveysministeriön tiedot viittaavat siihen, että mustat ihmiset kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin COVIDiin kuin valkoiset Connecticutin asukkaat.

Iän perusteella COVID-kuolleisuus on Connecticutissa 180 jokaista 100 000 valkoista asukasta kohti, kun se Connecticutissa on 313 jokaista 100 000 espanjalaista ja 359 jokaista 100 000 mustaa asukasta kohden.

Myös rokotusasteet ovat jääneet jälkeen osavaltion värikkäiden yhteisöjen kesken.

Osavaltion ylläpitämien tietojen mukaan vain 57,77 prosenttia Connecticutin asukkaista, jotka tunnistavat olevansa mustia, on täysin rokotettuja. Vertailun vuoksi 66,31 prosenttia osavaltion latinalaisamerikkalaisista asukkaista ja 73,04 prosenttia valkoisiksi tunnistavista on täysin rokotettuja.

Donelsonin mukaan on toteutettu joitain konkreettisia toimenpiteitä tulosten parantamiseksi riskiryhmissä, kuten Public Act 21-35.

On myös tärkeää, Donelson sanoi, tavata ihmisiä siellä, missä he asuvat ja työskentelevät, “tarjoaapa se sitten testaus- ja rokoteklinikoiden tarjoamista yhteisöissä, joissa ihmiset asuvat, tai ovelta ovelle aikoja tarjotakseen rokoteklinikoille ja tietoa COVIDista.”

“Oppimme lähestymään pääsyä equity-linssillä”, hän sanoi. “Terveysjärjestelmät ja muut palveluntarjoajat voivat oppia tästä jatkossa.”

Masselli sanoi, että erot rokotuksissa ja COVID-testauksessa Connecticutin etnisten ryhmien välillä osoittivat, että “meillä ei ollut kansanterveysrakennetta”.

“Ymmärsimme ja jäimme silti puutteellisiksi, että jos poistat hoidon taloudelliset ja rakenteelliset esteet, voit keskittyä työhön siellä, missä ihmiset asuvat, työskentelevät, leikkivät ja rukoilevat”, hän sanoi.

Tämä on merkinnyt sekä fyysisiä muutoksia – siirtymistä massarokotuspaikoista pienempiin, yhteisökeskeisiin lähestymistapoihin – että digitaalisia ponnisteluja.

LeMaster sanoi, että pandemian alussa kaikkien terveyskeskuksen potilaiden oli tavattava palveluntarjoajaa henkilökohtaisesti. “Etäterveyden avulla olemme voineet tavoittaa paljon enemmän potilaita, mutta ne ovat edelleen teknologia- ja pääsyongelmia.”

“Se ei ole täydellinen asia”, hän sanoi. “Mutta uskon, että se on auttanut paljon useampia ihmisiä pääsemään edelleen hoitoon, vaikka he eivät ole siihen aikaisemmin saaneet.”

Leave a Comment