Paavi avaa Vatikaanin oikeusvuoden: “Nyt on kriittistä aikaa ihmiskunnalle”

Paavi Franciscus avaa Vatikaanivaltion tuomioistuimen 93. oikeusvuoden ja osoittaa kunnioitusta tuomareille ja tuomareille heidän omistautumisestaan ​​ja palveluksestaan ​​oikeuden hallinnossa erityisesti tänä ihmiskunnalle kriittisenä hetkenä.

Vatican Newsin henkilökunnan toimittaja

Vatikaanin tuomioistuimen oikeusvuoden avausta pohdittaessa paavi Franciscus keskittyi ensin kirkossa meneillään olevaan synodaaliseen prosessiin, joka kattaa myös oikeusalan, koska kaikki oikeusprosessin osapuolet matkaavat yhdessä saavuttaakseen totuuden.

Kuten synodaaliprosessissa, myös oikeustoimi edellyttää toistensa kuuntelemista, ja tuomareita kehotetaan kuuntelemaan tarkasti eri osapuolten esittämiä väitteitä ilman ennakkoluuloja tai ennakkokäsityksiä, jotka vaikuttavat heidän näkemykseensä.

Tämä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, totesi paavi, ja tämä avoimuus muiden kuuntelemiseen auttaa heitä pääsemään huolellisesti harkittuun ja yhteiseen tuomioon.

kärsivällinen erottelukyky

Paavi Franciscus sanoi, että syvällinen ja kärsivällinen erottelutyö on välttämätöntä oikeudenmukaisen tuomion saavuttamiseksi, jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi asianosaisten hyväksi ja yhteiskunnallisen harmonian palauttaminen, tulevaisuuteen katsominen ja uudelleen auttaminen.

Oikeudenmukaisuuden vaatimukset edellyttävät kantojen ja vastakkaisten intressien vertailevaa tarkastelua ja niiden sovittamista yhteen, paavi huomautti. Rikosoikeudenkäynneissä oikeudenmukaisuus on kytkettävä mahdollisuuksiin armon saavuttamiseen, jotka lopulta vaativat kääntymystä ja anteeksiantoa.

Hän totesi, että tällä alueella on löydettävä tasapaino, kun tiedetään, että armo ilman oikeutta voi aiheuttaa yhteiskuntajärjestyksen hajoamisen, mutta “armo on oikeudenmukaisuuden täyteys ja Jumalan totuuden säteilevin ilmentymä”.amoris laetitia311)

Uudistusten kausi

Viitaten työtuomareiden tänään tekemiin päivityksiin ja uudistuksiin paavi pani merkille kansainvälisen yhteisön kehittämiä vastaavat talous- ja rahoitussektorin oikeusalan päivitykset sekä kirkon omat uudistukset rakenteidensa mukauttamiseksi. yhä evankelikaalisempaan tyyliin.

Ensimmäinen muutosalue on hänen mukaansa menojen hillitseminen, erityisesti pandemian aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien vuoksi, sekä julkisen talouden hallinnan läpinäkyvyyden vahvistaminen, jonka tulee aina olla esimerkillistä ja moitteetonta.

Toinen alue liittyy oikeudenmukaisuuteen ja normatiivisen kehyksen päivittämiseen, paavi sanoi ja kutsui sitä osaksi oikeudenmukaisuuden tavoittelua, joka vaatii rakenteellisia uudistuksia.

Hän korosti oikeusjärjestelmään tehtyä muutosta, jolla perustetaan oikeuden edistäjän virka ja tapa, jolla se harjoittaa rooliaan kolmen tuomion tasolla osoittaakseen kaikkien kirkon jäsenten tasa-arvon sekä heidän tasavertaisen arvonsa ja asemansa.

Paavi lisäsi, että Vatikaanin lainsäädännön päivittämisessä tarvitaan lisätyötä, erityisesti rikosprosessin ja kansainvälisen yhteistyön saralla, mitä voitaisiin käsitellä mahdollisilla kohdistetuilla uudistuksilla, joita parhaillaan tutkitaan.

Hän sanoi, että koettelemusten dynamiikan tulee mahdollistaa rikkoutuneen järjestyksen palauttaminen ja oikeudenmukaisuuden tie, joka johtaa yhä täydellisempään ja tehokkaampaan veljeyteen, jossa kaikki ovat suojattuja, erityisesti heikoimpia ja hauraimpia.

Lopuksi paavi Franciscus muistutti, että lain ja tuomioiden tulee aina palvella totuutta ja oikeutta sekä evankelista rakkauden hyvettä.

.

Leave a Comment