Turvapaikan ihmisoikeuden kieltäminen pilaa koko ihmisyytemme

“En pyydä Yhdysvalloista mitään, vain päästäkseni sisään. Tarvitsemme vain olla turvassa. Haluamme vain pitää elämämme turvassa.”

Nämä ovat 34-vuotiaan ukrainalaisen kolmen lapsen (14-, 12- ja 6-vuotiaiden) äidin sanat sen jälkeen, kun Yhdysvaltain rajaviranomaiset estivät perheeltä mahdollisuuden hakea turvapaikkaa. Naista, joka pyysi tulla tunnistetuksi Sofiaksi, lainasi tällä viikolla San Diego Union-Tribune.

Epätoivoiset vanhemmat ovat sanoneet saman asian kuin Sofia lukemattomia kertoja samalla rajalla Tijuanan ja San Diegon välillä. Usein nuo sanat puhuvat ihmiset Guatemalasta, Hondurasista, El Salvadorista ja monista muista paikoista, joissa kauhea totuus on, että lähteminen on turvallisempaa kuin jääminen. Heidätkin on käännetty pois tarpeessaan.

Tämä traaginen skenaario herättää seuraavan kysymyksen: Ketä Yhdysvallat pitää suojelun arvoisena ja miten amerikkalaiset ovat saavuttaneet tämän otsikon?

Tämä on ollut upea ja kauhistuttava kuukausi Ukrainan kansalle, kun Venäjän hyökkäys on järkyttänyt muun maailman toimiin ja luonut dominoefektin, joka jatkuu pitkälle tulevaisuuteen. Yhdysvallat on lähes 6 000 mailin päässä Ukrainasta, mutta vaikutukset ovat jo nyt laajat ja monitahoiset, poliittisesta henkilökohtaiseen.

Solidaarisuus

Viime viikolla kirjoitin joistakin ukrainalaisista, jotka asuvat täällä ja protestoivat sotaa ja solidaarisuutta vastaan. Yhdysvaltain poliittinen reaktio Putinin hyökkäykseen heijastaa myös solidaarisuutta Ukrainan kansaa kohtaan. Toistaiseksi Yhdysvallat on liittynyt Euroopan kanssa asettamalla laajempia ja syvempiä pakotteita kuin koskaan ennen, mukaan lukien Venäjän keskuspankin varojen jäädyttäminen, ihmisten ja yritysten toiminnan kieltäminen keskuspankin kanssa sekä useiden venäläisten pankkien poistaminen kansainvälisestä Swift-rahoitusviestinnästä. järjestelmä.

Presidentti Joe Biden kielsi tiistaina Venäjän öljyn, kaasun ja hiilen tuonnin ja totesi: “Jos emme vastaa Putinin hyökkäykseen maailmanlaajuista rauhaa ja vakautta vastaan ​​tänään, vapauden ja amerikkalaisten kustannukset ovat huomenna vielä suuremmat. ”

Keskiviikkona Yhdysvaltain lainsäätäjät viimeistelivät lain 13,6 miljardin dollarin (12,4 miljardin euron) hätäavun lähettämisestä Ukrainalle. New York Times “Laskulla lähetettäisiin 6,5 miljardia dollaria Pentagonille kattamaan kustannukset, jotka aiheutuvat amerikkalaisten joukkojen lähettämisestä itäpuolen liittolaisille ja Ukrainan joukkojen tiedustelutuen antamiseen, sekä aseiden täyttämiseen, jotka Yhdysvallat on jo lähettänyt hallitukselle vuonna Kiova.”

Joka päivä näyttää siltä, ​​että toinen yhdysvaltalainen yritys lopettaa liiketoimintansa Venäjällä, mukaan lukien McDonald’sin, Coca-Colan, Pepsi-Co:n ja Starbucksin kaltaiset huijarit. Jopa yhdysvaltalaiset treffisovellukset, kuten Bumble, joilla on huomattava läsnäolo koko alueella, ovat keskeyttäneet palvelunsa Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Kremlin tiedottaja syytti Yhdysvaltoja “taloudellisen sodan” julistamisesta Venäjää vastaan, mutta on olemassa paljon tappavampi sodan muoto, jota Yhdysvallat varmasti yrittää välttää – ydinsota.

Huolimatta Ukrainan hallituksen toistuvista vetoomuksista lentokieltoalueen perustamiseksi maansa ylle, Yhdysvallat on kieltäytynyt. Ulkoministeri Antony Blinken kertoi NBC:lle Tapaa lehdistö sunnuntaina: “Kaikesta mitä teemme Ukrainan hyväksi, presidentillä on myös vastuu, ettei meitä joudu suoraan konfliktiin, suoraan sotaan Venäjän kanssa, ydinvoiman kanssa, ja vaarana sodan, joka ulottuu jopa Ukrainan ulkopuolelle Eurooppaan. . Se ei selvästikään ole meidän etumme. Yritämme lopettaa tämän Ukrainan sodan, emme aloittaa suurempaa.”

Poikkeuksellinen ja edelleen hyvin kehittyvä tarina, joka tulee tästä kauheasta sodasta, on siirtymästä. YK:n pakolaisasioiden korkea komissaari Filippo Grandi kutsui tätä nopeimmin kasvavaksi pakolaiskriisiksi Euroopassa sitten toisen maailmansodan. YK:n mukaan yli 2 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Tilanne muuttuu päivä, jopa tunti mukaan, mutta miljoonat muut ukrainalaiset joutuvat todennäköisesti siirtymään kotimaassaan tai joutuvat lähtemään. Ukrainan rajamaissa pakolaiset on otettu vastaan ​​avosylin. Puolan ja Slovakian kaltaiset maat, jotka ovat käyttäneet useita vuosia ja miljoonia euroja vastustaakseen turvapaikanhakijoiden yrityksiä, ovat kääntäneet suunnan riittävän nopeasti antaakseen sinulle piiskansa.

Selityksiä kohtelun eroista on runsaasti, mutta huolimatta eufemismeistä, kuten “naapurit” ja “veljet”, uskon, että ero eurooppalaisten reaktioissa mustiin ja ruskeisiin pakolaisiin ja potentiaalisesti valkoisiin ukrainalaisiin pakolaisiin johtuu valkoisten ylivallasta ja uskomuksesta, että valkoisten ihmisten elämä merkitystä enemmän kuin muilla.

Entä Yhdysvalloissa? Sofian kaltainen tapaus voi toki toistua, mutta jää nähtäväksi, miten Yhdysvallat reagoisi, jos suuri määrä ukrainalaisia ​​pakolaisia ​​tulisi tänne.

Ukrainalaisilla on jo muutaman vuoden ollut tie turvapaikkaan Yhdysvaltoihin, ei puhjenneen sodan vuoksi, vaan erityisesti entisen Neuvostoliiton muodostaneiden maiden kansalaisia ​​koskevien säännösten vuoksi.

Lautenberg-ohjelma on vuosikymmeniä vanha perheenyhdistämisohjelma, jonka avulla Yhdysvalloissa jo laillisesti oleskelevat ukrainalaiset voivat tuoda perheenjäseniään maahan Yhdysvaltain pakolaisten pääsyohjelman kautta. Tähän ohjelmaan liittyy myös pienempi todistustaakka uskonnollisesta vainosta kuin muille pakolaisille, mikä tasoittaa tietä monille ukrainalaisille protestanteille väittää, että heitä syrjitään ja että he ansaitsevat turvapaikan.

Teetä washingtonin posti raportoi, että vuonna 2019, Trumpin hallinnon viimeisenä vuonna 2019, joka oli pahamaineinen rasistisesta pakolaisten määrän leikkaamisesta: “Ukrainalaiset ylittivät Syyrian pakolaisten määrä Yhdysvaltoihin 8:1. Heidän määränsä ylitti afgaanit lähes 4:1, sudanilaiset 12:1 ja somalit 19-1.”

Myös USA:ssa on uusia suojauksia ukrainalaisille. Ne, jotka saapuivat 1. maaliskuuta 2022 tai sitä ennen, voivat hakea väliaikaista suojattua asemaa (TPS), jonka Bidenin hallinto tarjoaa uskomattoman nopeasti.

“Venäjän harkittu ja provosoimaton hyökkäys Ukrainaa vastaan ​​on johtanut jatkuvaan sotaan, järjettömään väkivaltaan ja ukrainalaisten pakko etsiä turvaa muista maista”, sisäturvallisuusministeri Alejandro Mayorkas sanoi lausunnossaan.

“Näinä poikkeuksellisina aikoina jatkamme tukemme ja suojelumme tarjoamista Ukrainan kansalaisille Yhdysvalloissa.”

TPS-status antaa heille mahdollisuuden asua ja työskennellä laillisesti Yhdysvalloissa seuraavat 18 kuukautta, ja sitä voidaan jatkaa, jos he eivät voi turvallisesti asua kotonaan Ukrainassa. TPS:ää tarjotaan tyypillisesti luonnonkatastrofeista tai aseellisista konflikteista kärsivien maiden kansalaisille, ja Ukraina liittyy Haitin, Syyrian ja Somalian kaltaisiin valtioihin.

Tietenkin se on surullinen lista, mutta se tarjoaa näiden maiden kansalaisille jonkin verran turvallisuutta ja suojaa Yhdysvalloissa.

Kuten Sofia ja hänen lapsensa oppivat tällä viikolla, Yhdysvallat on harvoin turvallinen satama niitä tarvitseville. Se on linnoitus, jota ihmiset ja politiikat vartioivat ja valitsevat ketä suojella ja kuka jättää kohtalonsa varaan sen muurien ulkopuolelle. Se, miten muut ukrainalaiset pärjäävät, voi olla erilaista ja itse asiassa sen täytyy olla heille ja kaikille turvaa etsiville. Turvapaikka on ihmisoikeus riippumatta siitä, mistä maasta olet kotoisin. Tuon oikeuden kieltäminen keneltä tahansa meistä tuhoaa koko ihmiskuntamme.

.

Leave a Comment