Verikokeet osoittavat “pohjoismaisen ruokavalion” parantaa tärkeimpiä terveysmerkkejä – jopa ilman painonpudotusta

Uusi tutkimus tukee ajatusta, että parempien ruokien syömisestä on hyötyä myös ilman painonpudotusta – pohjoismainen ruokavalio vähentää verensokeria ja kolesterolia, vaikka painoa ei olisi pudonnutkaan.

“Se on yllättävää, koska useimmat ihmiset uskovat, että positiiviset vaikutukset verensokeriin ja kolesteroliin johtuvat yksinomaan painonpudotuksesta”, Kööpenhaminan yliopiston ravitsemusasiantuntija Lars Ove Dragsted sanoi. “Tässä olemme havainneet, ettei näin ole. Myös muut mekanismit ovat pelissä.”

Vaikka tunnetuin ja perusteellisesti tutkittu Välimeren ruokavalio on erittäin suositeltavaa hyvän terveyden kannalta, sitä ei aina ole käytännöllistä muiden alueiden ihmisille syödä paikallisesti kasvavien rajoitusten tai kulttuuristen haasteiden vuoksi.

Joten pohjoismaisen ruokavalion tapaan terveellisen alueellisen ruokavalion käsitettä on kehitetty käyttämällä vastaavia, paikallisesti helposti saatavilla olevia ja alueella perinteisesti syötäviä ruokia.

Pohjoismaisella ruokavaliolla on monia yhtäläisyyksiä Välimeren ruokavalioon, jossa painotetaan kasviperäisiä ruokia, kohtuullisia määriä kalaa ja kananmunia sekä pieni määrä maitotuotteita.

Molemmat rajoittavat prosessoituja elintarvikkeita, makeisia ja lihaa, mutta pohjoismainen ruokavalio suosii rypsiöljyä oliivin sijaan, sillä siinä on joitain terveellisiä omega-3-rasvahappoja, jotka ovat samanlaisia ​​kuin kalassa.

Se sisältää marjoja, kaalia, perunoita, porkkanoita ja papuja muiden hedelmien ja vihannesten ohella, täysjyväviljaa, kuten ruista ja ohraa, sekä rasvaista kalaa.

Kuten Välimeren ruokavalio, havainnointitutkimukset viittaavat siihen, että sen noudattaminen vähentää sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riskiä.

Uudessa tutkimuksessa Dragsted ja kollegat analysoivat säännöllisiä veri- ja virtsanäytteitä 200 yli 50-vuotiaasta ylipainoisesta vapaaehtoisesta kuudesta keskuksesta Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa ja Suomessa neljän viikon aikana, jolloin he söivät tavanomaista ruokavaliotaan.

He ottivat niistä näytteitä vielä 19-24 viikon ajan, jolloin puolet osallistujista noudatti pohjoismaista ruokavaliota ja muut kontrolliruokavaliota. Molemmat ruokavaliot laskettiin niin, että vapaaehtoiset säilyttivät vakaan painon.

“Kuuden kuukauden pohjoismaista ruokavaliota noudattaneesta ryhmästä tuli huomattavasti terveempi”, Dragsted selitti, “jossa kolesterolitasot olivat alhaisemmat, sekä tyydyttyneiden että tyydyttymättömien rasvojen kokonaistasot veressä ja glukoosin säätely parempi kuin vertailuryhmässä. ryhmä.”

Ryhmä havaitsi eroja rasvaliukoisissa aineissa potilailla, jotka hyötyivät eniten ruokavaliomuutoksesta.

“Pohjoismaisen ruokavalion rasvakoostumus, joka sisältää enemmän omega-3- ja omega-6-tyydyttymättömiä rasvoja, on luultavasti merkittävä osa pohjoismaisen ruokavalion terveysvaikutusten selitystä, vaikka osallistujien paino pysyisikin vakiona. ”, Dragsted selitti.

Nämä rasvat tulevat kalasta, pellavansiemenistä, auringonkukka- ja rypsiöljystä, mutta kuinka ne vaikuttavat sekä verensokeri- että kolesterolitasoihin, on vielä tutkimatta.

“Voimme vahvistaa, että pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden ja vähemmän tyydyttyneiden rasvojen puuttumisella eläimistä on erittäin positiivinen vaikutus meihin”, Dragsted totesi.

Liikalihavuuden lisääntyessä eri puolilla maailmaa, mikä edistää sairauksia, diabetesta ja muita sairauksia, tutkijat korostavat, että sydän- ja verisuonijärjestelmän painonpudotus on edelleen tärkeää, mutta se ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa pohjoismaisen ruokavalion hyötyihin.

Samanlaisia ​​tuloksia on löydetty myös Välimeren ruokavaliosta – valtava, pitkäaikainen tutkimus, johon osallistui 79 000 ihmistä, osoitti, että niillä, jotka pitivät kiinni ruokavaliosta, oli parempi kuolleisuus painostaan ​​riippumatta.

Vuoden 2018 tutkimus osoitti myös, että keskittyminen ruokalajeihin annosten sijaan voi olla tehokkaampi ja kestävämpi tapa laihduttaa. Mutta kuinka tehokas jokin tietty ruokavalio lopulta on, voi myös riippua niiden elintarvikkeiden laadusta, joihin sinulla on varaa.

Joten keskittyminen terveellisiin ruokavalintoihin (parhaan kykymme mukaan!) voisi olla hyödyllisempää niille meistä, jotka kamppailevat painomme kanssa, kuin itsemme – tai toistensa – häpeäminen siitä, kuinka painavia olemme.

Tämä tutkimus julkaistiin vuonna Kliininen ravitsemus.

.

Leave a Comment