Faslane, Tridentin koti, ihmiskunnan hulluuden symboli

Gare Lochin pohjoisrannalla, jota pesevät suolaiset vedet, jotka sulautuvat Firth of Clydeen, on laivastotukikohta Faslane, jossa asuu Vanguard-luokan sukellusveneitä. Yhdistyneellä kuningaskunnalla on neljä tällaista Tridentiä kuljettavaa sukellusvenettä, joista jokainen on aseistettu kahdeksalla ohjuksella, joista jokaisessa on kolme taistelukärkeä. Kaikkiaan Yhdistyneellä kuningaskunnalla on tällä hetkellä varastossa 225 tällaista taistelukärkeä. Tämä merijärvi ja sen ylläpitämät villieläimet eivät tiedä juurikaan sen sisältämästä tuhovoimasta.

Jokaisen taistelukärjen sanotaan olevan kahdeksan kertaa tuhoisampi kuin Hiroshimaan vuonna 1945 pudotettu pommi, joka tappoi yli 140 000 siviiliä. Ne ovat piilevän kauhun tummia helmiä; ihmiskunnan voiman ja hulluuden symboleja.

Tämä rantaviiva on tästä syystä ollut yksi kiistanalaisimmista paikoista Isossa-Britanniassa 1960-luvulta lähtien – ensimmäinen Polariksen koti, hiljattain Trident. Huoli ydinaseiden uhasta on voimistunut ja laantunut globaalin politiikan muutosten myötä.

SNP:n kehotukset poistaa se oli itsenäisyysäänestyksen keskeinen viesti, ja sitä toistetaan edelleen. Vuonna 2016 käytiin keskustelua siitä, pitäisikö ohjelma uudistaa valtavilla 31 miljoonan punnan kustannuksilla pelkästään korvaavien sukellusveneiden osalta – CND arvioi kokonaiskustannusten olevan enemmän kuin 205 miljoonaa puntaa. Alahuone tuki sitä, vaikka vain yksi skotlantilainen kansanedustaja äänesti sen puolesta. Sitten, juuri viime vuonna, Boris Johnson ilmoitti nostaneensa Trident-ydinkärkien enimmäismäärää yli 40 prosentilla tämän vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Tämä lopetti kolmekymmentä vuotta kestäneen asteittaisen aseistariisunnan.

YK:n vanhin Mary Robinsonin näkemys tästä oli selvä: “Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta perustelee tätä siirtoa lisääntyneillä turvallisuusuhkilla, asianmukainen vastaus näihin haasteisiin olisi toimia monenvälisesti kansainvälisten asevalvontasopimusten vahvistamiseksi ja vähentämällä – ei lisäämällä – määrää. olemassa olevista ydinaseista.”

Elämme nyt toista kylmää hetkeä. Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan, hänen uhkauksensa “seuraamuksista, joita et ole koskaan nähnyt”, ovat merkinneet sitä, että sana ydin on jälleen huulillamme. Uhka, joka ei kauan sitten tuntui puoliksi unohdetulta, lapsuuden painajainen, joka alensi nykyisen eksistentiaalisten uhkien listaa, oli jälleen olemassa: “ydinvaihtoehto”. Voiko Venäjän johtaja olla tarpeeksi hullu ja vallanhimoinen käyttääkseen sitä?

Ian Blackford vahvisti äskettäin SNP:n jatkuvan tukensa Tridentistä eroon pääsemiselle sanoen: “Ajatus siitä, että ydinaseiden omistaminen tarjoaa pelotteen, joka poistaa tämän uhan, on vähintäänkin kaukaa haettu.”

Ydinaseita kuvataan usein pelotteeksi. Mutta määräävätkö he todella? Se, että he ovat “säilyttäneet rauhan”, on vain tarina, “myytti”, jota ei tueta todisteilla syyn ja seurauksen välillä, kuten New York Timesin kirjoittaja Ward Wilson on ilmaissut. Hän huomautti: “Emme hyväksy todisteita poissaolosta missään olosuhteissa, joissa on todellinen riski.”

Ennen kaikkea Faslane on muistutus naurettavasta ydinarsenaalista, jonka maailma on rakentanut. Olemme ehkä jo nousseet alas vuonna 1986 vallinneesta maailmanlaajuisesta ydinasevarastosta, mutta matkaa on vielä pitkä. Maailmassa on noin 13 080 ydinkärkeä ja lähes 90 prosenttia niistä kuuluu kahdelle maalle: Yhdysvalloille ja Venäjälle. On enemmän kuin tarpeeksi, jos sellaisella matematiikalla on mitään järkeä, tappamaan jokainen planeetan ihminen sata kertaa.

Tämän tosiasian ja Putinin kauhistuttavien viimeaikaisten näkemysten pitäisi olla muistutus siitä, että maailmanlaajuisen ydinaseriisunnan on säilyttävä aikamme keskeisenä tavoitteena.

Leave a Comment