Ghanalaisen Ama Ata Aidoon novelli tarjoaa näkemyksen ihmiskunnan paikasta maailmassa

Viime vuosina filosofit ja muut ajattelijat ovat pohtineet uudelleen, miten näemme ihmiskunnan ja sen paikan maailmassa. Yksi syy tähän ajattelun muutokseen on ollut ilmastonmuutos: se on saanut ihmiset ymmärtämään, että teoillamme on suuria ja peruuttamattomia seurauksia. Monet ideologiat, uskonnot ja filosofiat näkevät ihmisen olevan olemassaolon keskipisteenä maan päällä tai planeetan kaiken muun elämän hallitsijoina tai taloudenhoitajina. Mutta ilmastonmuutos pakottaa meidät ymmärtämään, että tällainen näkemys ihmisistä on juuri se, mikä saattaa johtaa maailman tuhoutumiseen.

Ihmisten näkeminen erillään muista olennoista tai niiden yläpuolella johtaisi resurssien liikakäyttöön ja väkivaltaan muita olentoja kohtaan.

Mutta jopa ajattelijat, jotka ovat siirtyneet pois tästä näkemyksestä, jättävät toisinaan huomiotta sen tosiasian, että kaikki ihmiset eivät ole yhtä vastuussa ilmastokatastrofien aiheuttajista. Ja ihmiset eivät kärsi yhtä paljon seurauksista. Kehittyneet maat käyttävät suurimman osan maapallon luonnonvaroista ja aiheuttavat eniten tuhoa. Mutta maailman köyhimmät ihmiset kärsivät suhteettoman paljon ilmastonmuutoksen seurauksista.

Siksi on välttämätöntä ajatella eri tavalla siitä, millaiset ihmis- ja ei-ihmismaailman suhteet ovat ja niiden tulisi olla. Ja yhtä tärkeää on välttää kaikkien ihmisten yhdistämistä ja ihmisten toisiaan kohtaan aiheuttaman väkivallan huomioimista.

Miltä tällainen ajattelutapa näyttäisi? Yksi vastaus, jota olen ehdottanut äskettäisessä analyysissä, löytyy ghanalaisen kirjailijan Ama Ata Aidoon novellista Nowhere Cool.

Tarina julkaistiin alun perin vuonna 1974 Asemka-lehdessä. Uudistettu versio julkaistiin Callaloo-lehdessä vuonna 1990, ja se sisällytettiin Aidoon novellikokoelmaan Tyttö, joka osaa (1997).

Nowhere Cool on vähemmän tunnettu kuin Aidoon muut teokset (kuten hänen romaaninsa Sisar Killjoy ja Muutokset: Rakkaustarina). Sitä lukiessani kiinnostuin heti siitä, kuinka se tuo etualalle ihmisten ja ei-ihmiskohteiden väliset suhteet, eikä perinteisiä novelleja ohjaavia asioita, kuten tarinaa ja hahmoa.

Ihmisiä ja ei-inhimillisiä esineitä

Nowhere Cool koostuu kahdesta osasta.

Suurin osa tapahtuu lentokoneessa, joka lentää New Yorkista Amerikan yhdysvaltojen länsirannikolle. Tarinan ghanalainen päähenkilö, Sissie, on Yhdysvalloissa stipendiaatissa. Lennon aikana hän miettii kompromisseja, joita hänen täytyi tehdä saadakseen apurahan, mukaan lukien miehensä ja kahden pienen lapsen jättäminen taakse. Vieressä istuvan valkoisen naisen vauvaan kiinnitetyn muovisen osoitetarran innoittamana hän alkaa miettiä etikettiä esineenä, muovia materiaalina ja sen yhteyttä öljyyn. Tämä herättää ajatuksia öljyyn ja puuvillaan perustuvasta kaivannaistaloudesta. Hänen ajatuksensa kääntyvät orjuuteen ja siihen, kuinka orjuus muuttaa ihmisistä epäinhimillistä lastia.

Suurin osa Nowhere Cool on kirjoitettu kolmannessa persoonassa ja viittaa Sissieen nimellä “hän”. Kaksi ensimmäistä kappaletta on kirjoitettu ensimmäisellä persoonalla. Tämä osa kuvaa koulutyttöä, joka istuu englanninkielisen kirjallisuuden luokassa, ja tuntuu, ettei hän “ei koskaan ymmärrä tai selviä” luokan näkökohdista. Koulutyttöä, joka oletettavasti on myös Sissie, kutsutaan täällä Saraksi – englanninkielisenä nimenä on ehkä opettajan, neiti Jonesin valitsema. Sissie ei pysty omaksumaan häneltä odotetun “Saran” persoonaa kirjallisuustunnilla ja lukemaan määrättyä tekstiä eurokeskisestä näkökulmasta.

Kun luokkahuoneessa (oletettavasti kosteassa Ghanassa sijaitsevassa) on tarpeeksi lämmin lämmittää “isoäidin kylpyvesi, oppilaat lukevat vaunujen juuttumisesta lumeen”. Tämä saa “Saran” tuntemaan olonsa uneliaaksi, “Joten minä vain istuisin kuin kivi, silmäni auki, mutta tuijottaen mitään, samalla kun ajatukseni vaelsivat tuttujen asioiden ympärillä, joita valloittimiemme kulttuurin vaatimukset karkoittivat…”

Ruumiilistuminen ja identiteetti

Tämä on tarina siitä, kuinka ihmiset näkevät ei-inhimillisiä esineitä ja ovat vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Tarinan pääosassa se on muovinen tunniste, joka ohjaa Sissien ajatukset tiettyyn suuntaan. Luokassa asetetuissa kappaleissa kirjallisuus, jonka kanssa Saara on vuorovaikutuksessa, on yksi tällainen esine, mutta myös tekstissä kuvatut esineet – vaunut juuttuvat lumeen.

Molemmissa osissa hahmojen suhteisiin esineisiin vaikuttavat muut heidän identiteettinsä ja ruumiillistumansa näkökohdat. Sissie ja Sarah eivät ole “neutraaleja” ihmisiä, eivätkä heidän suhteensa esineisiin ole samat kuin kaikilla muilla. Näihin suhteisiin vaikuttaa heidän erityinen identiteettinsä ghanalaisina naisina ja ghanalaisina naisina, joilla on erityinen poliittisesti tietoinen maailmankuva.

Sissien muovin yhdistäminen kaivannaisprosesseihin ja länsiafrikkalaisten orjuutettujen ja Amerikkaan vietyjen kaivannaisvaltaiseen hyväksikäyttöön kuvaa hänen suhteensa ei-ihmisuuteen.

Samoin Sarahin turhautuminen tarinaan lumen juuttuneista vaunuista osoittaa, kuinka hän on vieraantunut länsimaisten kulttuurien pakotuksesta ja kuinka ne muuttavat hänen suhdettaan ympäröivään maailmaan. Hän puhuu “tutuista asioista, joita valloittimiemme kulttuurin vaatimukset karkoittivat”.

Aidoo kirjoitti tarinan kauan ennen tämän päivän keskusteluja ihmisen ja ei-ihmisen välisestä suhteesta. Silti se havainnollistaa mahdollisuutta keskittää ei-ihminen inhimillisen sijasta ja silti tunnustaa ihmisten väliset erot ja historian olemassaolo, jossa jotkut ihmiset ovat dehumanisoituja.

Bibi Burger on afrikaans-kirjallisuuden ja kirjallisuusteorian lehtori Pretorian yliopistossa.

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran The Conversationissa.

.

Leave a Comment