“Koodi punainen ihmiskunnalle” – 3,3 miljardia ihmistä on haavoittuvia, YK:n ilmastonmuutosraportti sanoo

Raportti kertoo meille, kuinka jo ennestään hauras planeetta ja sosioekonominen järjestelmä muuttuvat vieläkin epävakaammaksi, jos ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei tehdä tarpeeksi. Swiss Re Institute on arvioinut, että ilmastonmuutoksen seurauksena maailma menettää 10 prosenttia kokonaistaloudellisesta arvostaan ​​vuoteen 2050 mennessä, jos nettonollatavoitteita ei saavuteta. Aasia, joka on ollut viime vuosikymmenien talouskasvun tukipylväs, menettää 26,5 prosenttia BKT:sta vuoteen 2050 mennessä, kun taas Afrikka ja Lähi-itä voivat menettää jopa 27,6 prosenttia.

Huimaa vertaus osoittaa, että COVID-19:n huipulla maailmantalous supistui 5 %, kun taas vuoden 2008 finanssikriisissä globaali supistui 1 %. Ilmasto- ja talouskriisit pahentavat myös elintarviketurvaa, köyhyyttä, sairauksia ja huonovointisuutta.

Ellemme yhdessä ryhdy arvopohjaiseen muutosmuutokseen muuttaaksemme näistä katastrofeista vastuussa olevia taloudellisia malleja ja politiikkoja, tällaisia ​​tapahtumia tulee jatkuvasti esiin – ja niiden mittakaava pahenee.


Lue myös: Miksi lääkärit määräävät “vihreitä” reseptejä? Koska mielenterveys tarvitsee muutakin kuin lääkettä


Sopeutumistoimenpiteiden nopeuttaminen

Ilmastonmuutos koettelee eniten kehitysmaita, erityisesti globaalin etelän maita. Tämä kasvattaa kansojen välistä taloudellista kuilua ja lisää kansojen välistä eriarvoisuutta.

Vain puolet IPCC:n jäsenmaista on sisällyttänyt sopeutumistoimenpiteet ilmastostrategioihinsa. Näitä ovat tulvaesteet, kuivuutta kestävät viljelykasvit ja ennakkovaroitusmyrskyjärjestelmät. Raportin mukaan tällaiset toimenpiteet eivät välttämättä riitä varautumaan tuleviin uhkiin. Tarvitsemme täydellisen muutoksen suunnittelussa, rakentamisessa, kulutuksessa ja järjestelmissämme. Guterres puolestaan ​​sanoo, että “ilmastovaikutusten pahentuessa investointien lisääminen on välttämätöntä selviytymisen kannalta. Pyrin siihen, että 50 % kaikesta ilmastorahoituksesta menee sopeutumiseen.

Raportissa myönnetään, että olemme jo ohittaneet eräät käännekohdat. COP27, joka pidetään Sharm el-Sheikhissä, Egyptissä, myöhemmin vuonna 2022, kiinnittää varmasti valokeilaan sopeutumisrahoituksen lisäämiseen. Tämä IPCC:n raportti osoittaa, kuinka tärkeää tämä on.

Myös yrityksillä on oltava sopeutumissuunnitelmat, jotka sisältävät sekä riskin että mahdollisuuden. Riskienhallinnan näkökulmasta vakuutusyhtiöt maksavat jo nyt ennätyskorvaussummia, kun yhdysvaltalaiset vakuutusyhtiöt maksavat 42 miljardia dollaria luonnonkatastrofivahingoista vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Vakuutusyhtiöiden nostaessa riskiarvioitaan kaikkien alojen yritysten on mukautettava ilmastoaan. strategioita, joilla vastataan nouseviin riskeihin.

Mitä tulee mahdollisuuksiin, yrityksillä on tärkeä rooli oikeudenmukaisen ilmastonmuutoksen tukemisessa globaalien arvoketjujensa kautta tekemällä yhteistyötä toimittajien kanssa haavoittuvilla markkinoilla – sekä tukemalla niitä sopeutumisessa ilmastonmuutoksen tiettyihin vaikutuksiin, mutta myös tulevaisuudessa toiminnan kestävyyden ja kestävyyden rakentaminen.

Kilpa nollaan on valtava mahdollisuus

Leave a Comment