Lopeta hyökkäykset terveydenhuoltoon Ukrainassa – Ukraina

UNICEFin, UNFPA:n ja WHO:n yhteinen lausunto

“Tänään vaadimme kaikkien terveydenhuoltoon kohdistuvien hyökkäysten välitöntä lopettamista Ukrainassa. Nämä kauhistuttavat hyökkäykset tappavat ja aiheuttavat vakavia vammoja potilaille ja terveydenhuollon työntekijöille, tuhoavat elintärkeää terveydenhuoltoinfrastruktuuria ja pakottavat tuhansia luopumaan terveydenhuoltopalveluista katastrofaalisista tarpeista huolimatta.

“Haavoittuvimpien – vauvojen, lasten, raskaana olevien ja jo sairastavien sekä oman henkensä pelastamiseksi vaarantavien terveydenhuoltoalan työntekijöiden – kimppuun hyökkääminen on kohtuutonta julmuutta.

”Ukrainassa on sodan alkamisen jälkeen dokumentoitu 31 hyökkäystä terveydenhuoltoon WHO:n terveydenhuoltoon kohdistuvien hyökkäysten valvontajärjestelmän (SSA) kautta. Näiden raporttien mukaan 24 tapauksessa terveydenhuollon laitoksia vaurioitui tai tuhoutui ja viidessä tapauksessa ambulanssit vaurioituivat tai tuhoutuivat. Nämä hyökkäykset ovat johtaneet ainakin 12 kuolemaan ja 34 loukkaantumiseen, ja ne ovat vaikuttaneet tärkeiden terveyspalvelujen saatavuuteen ja saatavuuteen. WHO tarkistaa lisäraportteja, sillä hyökkäyksiä raportoidaan edelleen terveydenhuollon suojeluvaatimuksista huolimatta.

”Terveydenhuoltoon ja terveydenhuoltoalan työntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset vaikuttavat suoraan ihmisten – erityisesti naisten, lasten ja muiden haavoittuvien ryhmien – mahdollisuuksiin saada tärkeitä terveyspalveluja. Olemme jo nähneet, että raskaana olevien naisten, uusien äitien, nuorempien lasten ja vanhusten terveydenhuoltotarpeet Ukrainassa kasvavat, kun taas väkivalta rajoittaa voimakkaasti palvelujen saatavuutta.

“Esimerkiksi Ukrainassa on syntynyt yli 4 300 synnytystä sodan alkamisen jälkeen ja 80 000 ukrainalaisen naisen odotetaan synnyttävän seuraavan kolmen kuukauden aikana. Happi ja lääkintätarvikkeet, mukaan lukien raskauden komplikaatioiden hallintaan, ovat vaarallisen vähissä.
“Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmä on selvästi suuren paineen alla ja sen romahtaminen olisi katastrofi. Tämän estämiseksi on tehtävä kaikkensa.

”Kansainvälistä humanitaarista lainsäädäntöä ja ihmisoikeuslakia on noudatettava, ja siviilien suojelun on oltava tärkein prioriteettimme.

”Humanitaaristen kumppaneiden ja terveydenhuoltotyöntekijöiden on voitava turvallisesti ylläpitää ja vahvistaa keskeisten terveyspalvelujen tarjoamista, mukaan lukien immunisaatio COVID-19- ja poliota vastaan ​​sekä hengenpelastuslääkkeiden toimittaminen siviileille kaikkialla Ukrainassa sekä naapurimaihin saapuville pakolaisille. . Terveyspalveluiden tulee olla järjestelmällisesti saatavilla rajanylityspaikoilla, mukaan lukien nopeat hoito- ja läheteprosessit lapsille ja raskaana oleville naisille. “On tärkeää, että humanitaarisilla toimijoilla on turvallinen ja esteetön pääsy KAIKKI hädässä oleville siviileille, missä he ovatkin. UNICEF, UNFPA ja WHO tekevät yhteistyötä kumppaneidensa kanssa laajentaakseen hengenpelastuspalveluita ja -tukea kiireellisten terveystarpeiden täyttämiseksi. Meidän on pystyttävä toimittamaan turvallisesti ensiaputarvikkeet – myös synnytys- ja vastasyntyneiden hoidossa tarvittavat – terveyskeskuksiin, tilapäisiin tiloihin ja maanalaisiin suojiin.

”Terveydenhuolto ja palvelut tulee suojella kaikilta väkivaltaisuuksilta ja esteiltä. Keskellä meneillään olevaa COVID-19-pandemiaa, joka on jo asettanut terveydenhuoltojärjestelmät ja terveydenhuollon työntekijät valtavaan rasitukseen, tällaiset hyökkäykset voivat olla vielä tuhoisampia siviiliväestölle. Terveydenhuollon työntekijöiden ja kaikkien Ukrainan ihmisten vuoksi, jotka tarvitsevat pääsyn tarjoamiinsa hengenpelastuspalveluihin, hyökkäykset kaikkeen terveydenhuoltoon ja muuhun siviiliinfrastruktuuriin on lopetettava.

”Lopuksi vaadimme välitöntä tulitaukoa, johon sisältyy esteetön pääsy, jotta apua tarvitsevat ihmiset voivat saada humanitaarista apua. Rauhanomainen ratkaisu Ukrainan sodan lopettamiseksi on mahdollista.”

Allekirjoitukset:

  • UNICEF Catherine Russell, toiminnanjohtaja
  • UNFPA Tri Natalia Kanem, toiminnanjohtaja
  • WHO Tri Tedros Adhanom Ghebreyesus, pääjohtaja

Leave a Comment