Mielipide: Fentanyyli ruokkii kiihtyvää kansanterveyskriisiä Oregonissa

Fr. Todd Korthuis

Korthuis, MD, MPH, on lääketieteen ja kansanterveyden professori ja johtaa riippuvuuslääketieteen osastoa Oregon Health & Science -yliopistossa.

Liian monet Oregon-perheet, mukaan lukien kaksi Portlandin lukiolaista aiemmin tässä kuussa, surevat läheistensä menetystä laittoman fentanyylin takia. Laiton fentanyyli, synteettinen opioidi, on 50–100 kertaa tehokkaampi kuin heroiini, halvempi ja helpompi valmistaa ja aiheuttaa riippuvuutta. Se myös on suurempi yliannostusriski, erityisesti nuorilla, joilla ei ole kokemusta opioidien käytöstä.

Viime vuonna Oregonin yliannostuskuolemat lisääntyivät 41 prosenttia verrattuna 16 prosentin kasvuun koko maassa, National Center for Health Statisticsin mukaan. Tämä osuu samaan aikaan laittoman fentanyylin nousun kanssa Oregonissa. Laittomissa laboratorioissa valmistetut väärennetyt fentanyylitabletit kiertävät huumekauppareittejä, jotka kohdistuvat pillereitä kokeileviin nuoriin ja säännöllisesti huumeita käyttäviin ihmisiin. Laiton fentanyyli naamioituu reseptiopioidipillereiksi, kuten “Blues” tai “Perc-30s”, ja saastuttaa metamfetamiini- ja heroiinitarvikkeet. Se korvaa heroiinin eniten käytettynä laittomana opioidina. Kokemukset muissa osissa Yhdysvaltoja ovat samanlaisia: fentanyylin yliannostus on nyt yleisin nuorten aikuisten kuolinsyy, kuten Families Against Fentanyl -järjestön kansallisten tietojen analyysi osoittaa.

Oregonin vertaisten toipumisen asiantuntijat, jotka tukevat suoraan huumeita käyttäviä ihmisiä maaseutuyhteisöissä, vastasivat aiemmin noin viiteen ei-kuolemaan johtavaan yliannostusilmoitukseen kuukaudessa. Monet kertoivat minulle äskettäin, että he kohtaavat nyt 40-50 kuukaudessa. Opioidien yliannostukset voidaan peruuttaa naloksonin pelastuspakkauksilla. Yksi pakkaus voi kumota heroiinin yliannostuksen. Fentanyylin yliannostukset voivat kuitenkin vaatia useita naloksoniannoksia elvytystoimia varten, mikä kuluttaa nopeasti varastot loppuun pahoin sairastuneissa kunnissa.

Oregonialaiset voivat reagoida yliannostuskriisiin, joka uhkaa rakkaittemme elämää. Toimenpiteet, joilla estetään useampien ihmisten kuolema tulevina kuukausina, ovat:

Oregonilaisille fentanyyliriskeistä kertominen: Riskinotto on normaali osa teinien kehitystä. Silti Internetin kautta tai ystäviltä ostetut pillerit sisältävät ainutlaatuisia riskejä. Fentanyyliä sisältävät väärennetyt pillerit ovat anteeksiantamattomia; ne voivat johtaa kuolemaan johtavaan yliannostukseen ensimmäisessä altistumisessa. Ryhmien, kuten Song for Charlie, vanhempien liittouma, joka on menettänyt lapsia fentanyylille, ja Oregonin riippuvuushoidon ja haittojen vähentämisen tarjoajien on jatkettava julkista puhumista kaikille, jotka kuuntelevat. Koulupiirit voivat integroida näyttöön perustuvia ehkäisyohjelmia, kuten Perheiden vahvistaminen -ohjelma ja Life Skills Training -ohjelma auttaakseen nuoria ja vanhempia kehittämään taitoja, jotka edistävät terveellisiä elämänvalintoja ja vähentävät huumeiden käyttöä. Kansanterveysviestien tulisi keskittyä myös ihmisiin, jotka käyttävät säännöllisesti huumeita ja kantavat suurimman yliannostusriskin.

Naloksonin jakelun laajentaminen. Save Lives Oregon Clearinghouse -koalitio tarjoaa ilmaista naloksonia yhteisöpohjaisille organisaatioille, jotka palvelevat ihmisiä, joilla on yliannostusriski. Meidän on varoitettava useampia organisaatioita tästä resurssista laajentaaksemme naloksonin jakelua yhteisöihin kaikkialla Oregonissa. Terveydenhuollon tarjoajien tulee kysyä kaikilta nuorilta ja aikuisilta potilailta päihteiden käyttöä ja valistaa potilaita ja perheitä naloksonista. Naloksonin tulee olla helposti saatavilla kaikista vähittäisapteekeista, ja ensiapuhenkilöstön, lainvalvontaviranomaisten, sosiaalityöntekijöiden ja yhteisöpohjaisten organisaatioiden on jaettava ihmisille, joilla saattaa olla yliannostusriski.

Valtionlaajuisen nopean toiminnan järjestelmän kehittäminen yhteistyössä paikallisten yhteisöjen kanssa: Oregonilla on rajalliset mahdollisuudet seurata ei-kuolemaan johtavia yliannostuksia reaaliajassa – se on vahvin tulevan kuolemaan johtaneen yliannostuksen ennustaja. Osavaltio tarvitsee varhaisen yliannostuksen havaitsemisjärjestelmän ja Oregonin terveysviranomaiselle rahoitusta kehittääkseen infrastruktuuria yliannostusklusterien nopeaa tunnistamista varten ja paikallisten toimien tukemiseksi. Lääkärit, ensiapujärjestelmät ja yhteisöpohjaiset tiedotusorganisaatiot raportoivat reaaliaikaisesti kaikista yliannostuksista kansanterveydelle, voivat havaita reaaliaikaiset muutokset yliannostusmalleissa. Nämä tiedot voivat saada tietoa Oregonin verkostolle yhteisöpohjaisista vertaisjärjestöistä ja paikallisista kansanterveysalan yksiköistä, jotka ovat taitavia ottamaan yhteyttä ajoissa ja toimittamaan ennaltaehkäiseviä palveluita paikallisille yliannostuksesta selvinneille ja heidän perheilleen.

Tarjonnan vähentämisen tukeminen: Laiton fentanyylihaaste vaatii kehittyneitä lähestymistapoja fentanyylin pääsyn hidastamiseen Oregoniin. Emme voi kilpailla huumekartellien kanssa ilman lainvalvontaa. Oregonin huumekieltoyritykset vähensivät metamfetamiinilaboratorioita 1990-luvulla. Viime viikolla takavarikoitu 150 000 tablettia laittomasti valmistettuja fentanyylipillereitä kuvaa Oregonin tarjonnan syvyyttä. Tarjonnan vähentämisen, kysynnän vähentämisen ja haittojen vähentämisen rinnakkaiselo on mahdollista ja välttämätöntä ihmishenkien pelastamiseksi.

Hoidon laajentamisen tukeminen. Päihteiden käyttöhäiriön hoito toimii, mutta oregonilaisten pääsy on maan huonoimpia. Riippuvuushoidon osaamisen integroiminen terveydenhuoltoon auttaa, mutta Oregon tarvitsee myös lisää koti- ja avohoitokapasiteettia vastatakseen fentanyylihaasteeseen. Toimenpide 110 ja muut valtion aloitteet tarjoavat mahdollisuuden laajentaa hoitoon pääsyä juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Olen varma, että Oregonin “voi tehdä” käytännön innovaatiohenki valtavien kansanterveyshaasteiden edessä voi vastata fentanyylin yliannostusepidemian vaatimuksiin. Meidän on toimittava nopeasti lieventääksemme estettävissä olevien kuolemien lisääntymistä.

Jaa mielipiteesi

Lähetä 500–600 sanan essee erittäin ajankohtaisesta aiheesta tai aiheesta, joka on erityisen tärkeä Tyynenmeren luoteeseen, Oregoniin ja Portlandin alueelle osoitteeseen commentary@oregonian.com. Liitä mukaan sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi vahvistusta varten.

Leave a Comment