Navigointi ihmiskuntaamme: Ilan Pappé neljästä Ukrainan oppitunnista

Julkaistu alun perin Palestine Chroniclessa.

Teetä USA tänään kertoi, että virukseksi levinnyt valokuva Venäjän pommituksen kohteeksi joutuneesta Ukrainan korkeasta kerroksesta osoittautui Gazan kaistalta peräisin olevaksi kerrokseksi, jonka Israelin ilmavoimat tuhosivat toukokuussa 2021. Muutama päivä ennen sitä Ukrainan ulkoministeri valitti Israelin Kiova-suurlähettiläälle, että “kohtelet meitä kuin Gazaa”; hän oli raivoissaan siitä, että Israel ei tuominnut Venäjän hyökkäystä ja oli kiinnostunut vain häätämään Israelin kansalaisia ​​valtiosta (Ha’aretz17. helmikuuta 2022). Se oli sekoitus viittauksia palestiinalaismiesten ukrainalaisten puolisoiden evakuointiin Gazan kaistalta toukokuussa 2021, sekä muistutus Israelille Ukrainan presidentin täyden tuesta Israelin hyökkäykselle Gazan kaistalle tuossa kuussa. palaa tähän tukeen tämän kappaleen lopussa).

Israelin hyökkäykset Gazaan on todellakin mainittava ja otettava huomioon Ukrainan nykyistä kriisiä arvioitaessa. Ei ole sattumaa, että kuvia sekoitetaan – Ukrainassa ei ole juurikaan kaatuneita kerrostaloja, mutta Gazan kaistalla on runsaasti tuhoutuneita kerrostaloja. Se ei kuitenkaan ole pelkästään Palestiinaa koskeva tekopyhyys, joka tulee esiin, kun tarkastelemme Ukrainan kriisiä laajemmassa yhteydessä. Länsimaiset kaksoisstandardit on tarkasteltava tarkasti, olematta hetkeäkään välinpitämättömiä Ukrainan sota-alueelta meille tuleville uutisille ja kuville: traumatisoituneet lapset, pakolaisvirrat, pommitusten tuhoamien rakennusten näkymät ja uhkaava vaara, että tämä on vasta alku inhimilliselle katastrofille Euroopan sydämessä.

Samaan aikaan me, jotka koemme, raportoimme ja sulattelemme Palestiinan inhimillisiä katastrofeja, eivät voi paeta lännen tekopyhyyttä, ja voimme osoittaa siihen vähättelemättä hetkeksikään inhimillistä solidaarisuuttamme ja empatiaa minkä tahansa sodan uhreja kohtaan. Meidän on tehtävä tämä, koska moraalinen epärehellisyys, joka takaa lännen poliittisen eliitin ja tiedotusvälineiden petollisen agendan, antaa heille jälleen kerran mahdollisuuden piilottaa omaa rasismiaan ja rankaisemattomuuttaan, koska se tarjoaa edelleen koskemattomuuden Israelille ja sen palestiinalaisten sorrolle. Löysin neljä väärää olettamusta, jotka ovat tähän mennessä lännen eliitin toiminnan ytimessä Ukrainan kriisiin, ja olen muotoillut ne neljäksi oppitunniksi.

Oppitunti yksi: Valkoiset pakolaiset ovat tervetulleita; Toiset vähemmän

EU:n ennennäkemätön kollektiivinen päätös avata rajansa ukrainalaisille pakolaisille, jota seurasi Britannian vartioidumpi politiikka, ei voi jäädä huomaamatta verrattuna useimpien eurooppalaisten porttien sulkemiseen arabimaailmasta ja Afrikasta tulevilta pakolaisilta vuodesta 2015 lähtien. Selkeä rasistinen priorisointi, elämänhakijoiden erottaminen värin, uskonnon ja etnisen alkuperän perusteella on vastenmielistä, mutta tuskin muuttuu kovin pian. Jotkut Euroopan johtajat eivät edes häpeä lähettää rasismiaan julkisesti, kuten tekee Bulgarian pääministeri Kiril Petkov:

Väitöskirja [the Ukrainian refugees] eivät ole niitä pakolaisia, joihin olemme tottuneet… nämä ihmiset ovat eurooppalaisia. Nämä ihmiset ovat älykkäitä, he ovat koulutettuja ihmisiä… Tämä ei ole pakolaisaalto, johon olemme tottuneet, ihmiset, jotka emme olleet varmoja heidän henkilöllisyydestään, ihmiset, joilla on epäselvä menneisyys, jotka olisivat voineet olla jopa terroristeja…

Hän ei ole yksin. Länsimaisessa mediassa puhutaan koko ajan “meidäntyyppisistä pakolaisista”, ja tämä rasismi näkyy selvästi Ukrainan ja sen eurooppalaisten naapureiden välisissä rajanylityspaikoissa. Tämä rasistinen asenne vahvalla islamofobisella pohjasävyllä ei muutu, koska Euroopan johto kieltää edelleen yhteiskuntien monietnisen ja monikulttuurisen rakenteen kaikkialla mantereella. Vuosien eurooppalaisen kolonialismin ja imperialismin luoma inhimillinen todellisuus, jonka nykyiset Euroopan hallitukset kieltävät ja jättävät huomiotta, ja samaan aikaan nämä hallitukset harjoittavat maahanmuuttopolitiikkaa, joka perustuu samaan rasismiin, joka läpäisi menneisyyden kolonialismin ja imperialismin.

Oppitunti kaksi: Voit hyökätä Irakiin, mutta et Ukrainaan

Länsimaisen median haluttomuus kontekstualisoida Venäjän hyökkäyspäätöstä laajemmassa – ja ilmeisessä – analyysissa siitä, miten kansainvälisen pelin säännöt muuttuivat vuonna 2003, on varsin hämmentävää. On vaikea löytää analyysiä, joka osoittaisi, että Yhdysvallat ja Britannia rikkoivat kansainvälistä valtion itsemääräämisoikeutta koskevaa oikeutta, kun niiden armeijat länsimaiden liittoutuman kanssa hyökkäsivät Afganistaniin ja Irakiin. Koko maan miehittämistä poliittisten päämäärien vuoksi ei tällä vuosisadalla keksinyt Vladimir Putin; Länsi otti sen käyttöön oikeutettuna politiikan työkaluna.

Kolmas oppitunti: Joskus uusnatsismi voidaan sietää

Analyysi ei myöskään tuo esiin joitain Putinin päteviä näkökohtia Ukrainasta; jotka eivät suinkaan oikeuta hyökkäystä, mutta tarvitsevat huomiomme jopa hyökkäyksen aikana. Nykyiseen kriisiin asti edistykselliset länsimaiset tiedotusvälineet, kuten Nation, Guardian, Washington Post jne., varoitti meitä uusnatsiryhmien kasvavasta vallasta Ukrainassa, mikä voi vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen ja sen ulkopuolelle. Samat kanavat tänään hylkäävät uusnatsismin merkityksen Ukrainassa.

Kansa 22. helmikuuta 2019 raportoi:

Nykyään lisääntyvät raportit äärioikeiston väkivallasta, äärinationalismista ja perusvapauksien rappeutumisesta antavat valheen lännen alkuperäiselle euforialle. On olemassa uusnatsipogromeja romaneja vastaan, rehottavia hyökkäyksiä feministejä ja LGBT-ryhmiä vastaan, kirjakieltoja ja valtion tukemaa natsien yhteistyökumppaneiden ylistämistä.

Kaksi vuotta aiemmin, washingtonin posti (15.6.2017) varoitti hyvin tarkkaavaisesti, että Ukrainan yhteentörmäys Venäjän kanssa ei saa antaa meidän unohtaa uusnatsismin voimaa Ukrainassa:

Kun Ukrainan taistelu Venäjän tukemia separatisteja vastaan ​​jatkuu, Kiova kohtaa toisen uhan pitkän aikavälin suvereniteettilleen: voimakkaat oikeistolaiset ultranationalistiset ryhmät. Nämä ryhmät eivät epäröi käyttää väkivaltaa saavuttaakseen tavoitteensa, joka on varmasti ristiriidassa sen suvaitsevaisen länsimaisen demokratian kanssa, jota Kiova näennäisesti haluaa olla.

Kuitenkin tänään, washingtonin posti omaksuu vähättelevän asenteen ja kutsuu tällaista kuvausta “vääräksi syytökseksi”:

Ukrainassa toimii useita kansallismielisiä puolisotilaallisia ryhmiä, kuten Azov-liike ja Oikeistosektori, jotka kannattavat uusnatsi-ideologiaa. Vaikka heillä on korkea profiili, he näyttävät saavan vain vähän julkista tukea. Vain yksi äärioikeistopuolue, Svoboda, on edustettuna Ukrainan parlamentissa, ja sillä on vain yksi paikka.

Aiemmat varoitukset pistorasiasta, kuten Mäki (9.11.2017), USA:n suurin itsenäinen uutissivusto, unohdetaan:

Ukrainassa on todellakin uusnatsimuodostelmia. Tämän ovat vahvistaneet ylivoimaisesti lähes jokainen suuri länsimainen myyntipiste. Se, että analyytikot pystyvät hylkäämään sen Moskovan levittämänä propagandana, on syvästi huolestuttavaa. Se on erityisen huolestuttavaa, kun otetaan huomioon uusnatsien ja valkoisten ylivallan kannattajien nykyinen aalto ympäri maailmaa.

Oppitunti neljä: Korkeiden kerrosten lyöminen on vain sotarikos Euroopassa

Ukrainan laitoksella ei ole vain yhteyttä näihin uusnatsiryhmiin ja -armeijoihin, vaan se on myös huolestuttavan ja kiusallisen israelimielinen. Yksi presidentti Volodymyr Zelenskyn ensimmäisistä teoista oli Ukrainan vetäminen pois YK:n palestiinalaisten luovuttamattomien oikeuksien harjoittamista käsittelevästä komiteasta – ainoasta kansainvälisestä tuomioistuimesta, joka varmistaa, ettei Nakbaa kielletä tai unohdeta.

Päätöksen teki Ukrainan presidentti; hän ei tuntenut myötätuntoa palestiinalaisten pakolaisten ahdinkoa kohtaan, eikä hän pitänyt heitä minkään rikoksen uhreina. Haastatteluissaan viimeisen Israelin Gazan kaistan barbaarisen pommituksen jälkeen toukokuussa 2021 hän totesi, että ainoa tragedia Gazassa oli israelilaisten kärsimä. Jos näin on, vain venäläiset kärsivät Ukrainassa.

Mutta Zelensky ei ole yksin. Mitä tulee Palestiinaan, tekopyhyys saavuttaa uuden tason. Yksi tyhjä korkeatasoinen hitti Ukrainassa hallitsi uutisia ja sai aikaan syvän analyysin ihmisten julmuudesta, Putinista ja epäinhimillisyydestä. Nämä pommi-iskut pitäisi tietysti tuomita, mutta näyttää siltä, ​​että maailman johtajien tuomitsejat olivat vaiti, kun Israel tasasi Jeninin kaupungin vuonna 2000, Al-Dahayan kaupunginosan Beirutissa vuonna 2006 ja Gazan kaupungin yhdellä julmalla aallolla. toisen jälkeen viimeisen viidentoista vuoden aikana. Israelille ei edes keskusteltu mistään sanktioista sen sotarikosten vuoksi vuonna 1948 ja siitä lähtien. Itse asiassa useimmissa länsimaissa, jotka johtavat Venäjän vastaisia ​​pakotteita tänään, jopa mainitseminen mahdollisuudesta määrätä pakotteita Israelia vastaan ​​on laitonta ja se on muotoiltu antisemitisiksi.

Vaikka aito inhimillinen solidaarisuus lännessä ilmaistaan ​​oikeutetusti Ukrainaa kohtaan, emme voi sivuuttaa sen rasistista kontekstia ja Eurooppa-keskeistä ennakkoasennetta. Lännen massiivinen solidaarisuus on varattu kaikille, jotka ovat halukkaita liittymään sen blokkiin ja vaikutuspiiriin. Tätä virallista empatiaa ei löydy mistään, kun samanlaista ja pahempaa väkivaltaa kohdistuu ei-eurooppalaisia ​​vastaan ​​yleensä ja palestiinalaisiin erityisesti.

Voimme tunnollisina henkilöinä navigoida onnettomuuksiin reagoimiemme ja velvollisuutemme välillä osoittaa tekopyhyyttä, joka monella tapaa tasoitti tietä tällaisille katastrofeille. Suvereeneihin maihin kohdistuvan hyökkäyksen kansainvälisesti legitimoiminen ja muiden, kuten Palestiinan ja sen kansan, jatkuvan kolonisoinnin ja sorron luvan myöntäminen johtaa useisiin tragedioihin, kuten Ukrainan tragedioihin, tulevaisuudessa ja kaikkialla planeetallamme.

Leave a Comment