Bramson: Ihmisten lukitseminen ei ole vastaus mielenterveyskriisiimme

Kun Randle Patrick McMurphy lukittiin turvapaikkaan Ken Kenseyn luo Yksi lensi yli käenpesän, vuoden 1962 romaani altisti lukijat suoraan institutionaalisille kauhuille, joita Yhdysvalloissa oli jatkunut pitkään. Sairaanhoitaja Ratchedin johdolla niin kutsutun sairaalan potilaat laiminlyötiin, pahoinpideltiin ja lobotomisoitiin ilman huolta tai hoitoa toipumisesta tai toipumisesta.

Surkeasta elinoloista ihmisoikeusloukkauksiin, tahdonvastaisen sitoutumisen ja massapotilaan psykiatrisen sairaalahoidon historiaa on luettu tehottomalla hoidolla ja kauhealla epätoivolla palveltuille ihmisille kaksisataa vuotta. Nämä systemaattiset ja kaikkialle leviävät ongelmat saivat Kalifornian aloittamaan 1950-luvulla deinstitutionalisoinnin prosessin, jossa tunnustettiin tämän kliinisen lähestymistavan hyvin dokumentoitu epäonnistuminen.

Valitut virkamiehet panivat myös merkille, ja kahden puolueen Lanterman-Petris-Shortin (LPS) laki vuodelta 1967 toimi naulana arkkuun. LPS-laki perustui ensisijaisesti yksilöiden kansalaisoikeuksiin, ja sen tavoitteena oli “lopettaa mielenterveyshäiriöistä kärsivien henkilöiden sopimaton, määrittelemätön ja tahaton sitoutuminen”. Asettamalla selkeät asianmukaiset prosessisuojat kaikille mielenterveysongelmista kärsiville ihmisille, uusi laki suosi hoitosuunnitelmaa, joka ei eväisi ihmisiltä heidän perustuslaillisia oikeuksiaan, mutta tarjoaa myös oikeanlaista apua, jota tarvitaan sekä yksilön että yhteisön turvallisuuden pitämiseksi. ja matkalla kohti parempaa elämänlaatua.

Valitettavasti emme koskaan noudattaneet koko suunnitelmaa. Sairaaloiden sulkemiseen piti liittyä lisää avohoitoa, tuettua itsenäistä elinympäristöä ja uusi mielenterveysjärjestelmä, joka keskittyy ensisijaisesti potilaiden tuloksiin. 1980-luvun massiiviset liittovaltion rahoitusleikkaukset varmistivat sen, että tätä unelmaa ei voitu toteuttaa, ja nyt ihmiset jäivät ilman minkäänlaista mielekästä tukea. Tämän politiikan epäonnistumisen raunioihin jääneet ihmiset ovat kamppailleet ja kärsineet kaduillamme vuosikymmeniä.

Viime vuosina olemme nähneet paikallisesti, että onnistuneet toimet, kuten tukiasuminen oikeanlaisella palvelutasolla, voivat tarjota uskomatonta hyötyä suurimmalle osalle näistä ihmisistä, sillä yli 90 % palvelevista ihmisistä saa ja pysyy asunnossa pitkällä aikavälillä. . Mutta tarvitsemme paljon enemmän yksiköitä palvelemaan yhteisömme tarpeita, ja silloinkin ulkopuolella on ihmisiä, jotka tarvitsevat vielä enemmän apua.

Ja koska apua tarvitseville ihmisille ei ole heti saatavilla tukea, olemme menossa takaisin mahdollisesti vaaralliselle alueelle, jossa olemme yrittäneet ja epäonnistuneet kauheasti niin monta kertaa aiemmin. Meidän on selvitettävä, kuinka saada ehdottoman sairaimmille ihmisille heidän tarvitsemaansa apua ilman, että heiltä viedään oikeuksia tai luodaan massiivisia järjestelmiä, jotka ovat jo osoittautuneet kohtalokkaasti puutteellisiksi.

Juuri nyt, Gov. Gavin Newsomin äskettäin ehdottama yhteisön avun, elpymisen ja voimaannuttamisen tuomioistuin (CARE) yrittää pujottaa neulan lankaa. Pääsääntöisesti lähestymistavalla on joitain ansioita. Sen tavoitteena on “antaa kriisissä oleville kalifornialaisille mahdollisuus saada asuntoa, hoitoa ja hoitoa”. Yritetään tavata ihmisiä siellä, missä he ovat ja saada heille tarvitsemaansa apua, on järkevää ja sopusoinnussa Santa Claran piirikunnassa jo tekemämme työn kanssa. Jos tämä uusi ohjelma merkitsee lisärahoitusta asunnon ja hoidon auttamiseksi, se voisi auttaa melkoisesti ja viestiä valtion uudesta tuesta, joka on puuttunut jonkin aikaa. Ja 14 miljardin dollarin monivuotinen investointi 55 000 uuden asunnon ja hoitopaikan tarjoamiseksi sekä lähes 10 miljardia dollaria vuosittain yhteisön käyttäytymisterveyspalveluihin on asia, jonka kaikki voivat olla yhtä mieltä siitä, että tarvitsemme kipeästi.

Mutta kun kuulet sanan “tuomioistuin”, on hirvittävän vaikeaa olla ajattelematta kriminalisointia. Ja historia on ollut melko selvä, ettemme voi pysäyttää tietämme ulos tästä asiasta. Joten kun tästä uudesta ehdotuksesta tulee lisää yksityiskohtia, meidän on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että keskitytään edelleen yksilön tarvitsemaan asumiseen ja tukeen. Koska jos palaamme toiseen joukkovangitsemis- ja laitoshoitoon, voimme olla varmoja, että sairaanhoitaja Ratched odottaa hiljaa aivan nurkan takana.

San José Spotlightin kolumnisti Ray Bramson on Destination: Homen operatiivinen johtaja, voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii lopettamaan asunnottomuuden Piilaaksossa. Hänen kolumninsa ilmestyvät joka kuukauden toinen maanantai. Ota yhteyttä Rayyn osoitteessa [email protected] tai seuraa @rbramson Twitterissä.

Leave a Comment