Ihmiskunta kauhun keskellä | Juutalaiset uutiset

Äiti kehtaa lastaan. Vanha mies puristaa isoa muovipussia, johon hän on ahtanut kaikki mahtuvansa. Lapset, jotka ovat riittävän vanhoja ymmärtämään, mitä tapahtuu, ovat hiljaa, ne, jotka eivät ole, tuijottavat hellästi isoäitinsä takkia. Tämä on yksi kohtaus juutalaisten pakosta Ukrainasta.

Ukrainan naapurissa Moldovan juutalaisyhteisön omistamien harvojen synagogien ja monitoimitalojen ahtaat käytävät ja likaiset porrashuoneet ovat olleet hiljaisia ​​tällä viikolla – mutta ne eivät ole tyhjiä. Naiset istuvat hämmästyneenä käsitellessään ensimmäistä kertaa ajatusta, että heistä on tullut pakolaisia. Teini-ikäiset lähettävät tekstiviestejä isilleen ja veljilleen uutisia varten.

YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun mukaan yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakolaiseksi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Monet ovat päätyneet Moldovaan, Euroopan köyhimpään maahan, joka rajaa etelässä Ukrainaa.

Hanki The Jewish News Daily Edition sähköpostitse, niin et koskaan missaa huippujuttujamme Ilmainen rekisteröityminen

Ukrainasta lähtevien joukossa on tuhansia juutalaisia, ja monet ovat hakeneet apua Moldovan juutalaisyhteisöltä. Paikalliset juutalaiset kertovat nähneensä tuhansia Ukrainan juutalaisia ​​kulkevan läpi, etsimässä apua, suojaa ja neuvoja, kun he suunnittelevat seuraavia siirtojaan.

Katerina Starchenko, 70, istui yhden pääkaupungin Chisinaun neljästä pääsynagogasta – Sinagoga Sticlarilorin eli lasiseppien synagogan, joka rakennettiin 1800-luvulla ja jota nykyään johtaa Chabad-Lubavitch chasidilainen liike, työhuoneen nurkassa. . Kesti kaksi päivää ennen kuin hän saapui Moldovaan kotoaan Kryvyi Rihin teollisuuskaupungista Keski-Ukrainasta.

“Se oli pelottavaa”, hän sanoi. ”Tie ei ollut helppo ja jouduimme jatkuvasti pysähtymään tien varrella oleville tarkastuspisteille, joissa oli miehiä aseineen. Se sai minut erittäin hermostuneeksi.”

Katerina Starchenko, 70, ja hänen tyttärentytär Milena, 7, nähtiin Sinagoga Sticlarilorissa eli lasiseppien synagogassa Chisinaussa, Moldovassa.

Starchenkoa ajoi hänen 33-vuotias poikansa vaimonsa ja tyttärensä kanssa. Ukraina on kieltänyt taisteluikäisiä (18-60) miehiä lähtemästä maasta, joten hän jätti heidät Moldovan rajalle ja kääntyi ympäri. “Hän on palannut taistelemaan”, hän sanoi.

Kuten monet ukrainalaiset, hän ei ollut valmistautunut sotaan. Tuntui naurettavalta ajatella, että Venäjä päättäisi hyökätä Ukrainaan, hän sanoi. “Olen jo 70-vuotias”, hän sanoi, “mutta lapseni ja lapsenlapseni ovat nuoria. He eivät ansaitse tätä.”

Lähistöllä on reppu ja auringonkukilla koristeltu vaunu, johon hän on pakannut muutamia vaatteita ja muistoesineitä. Hän aikoo maksaa 150 euroa kukin miniästään, pojantyttärestään ja itsestään päästäkseen autolla Italiaan, jossa hänellä on tytär. “En usko, että lähden kotiin lähiaikoina”, hän sanoi.

Moldova, joka ei ole Naton eikä Euroopan unionin jäsen, on Ukrainan läntisistä naapureista haurain, ja sen terveydenhuoltojärjestelmä on alivarustettu ja jota Covid-19-pandemia riepottelee. Mutta sen jälkeen kun taistelut alkoivat Ukrainassa, Moldovan yhteiskunta on mobilisoitunut tukemaan ukrainalaisten tulvaa.

“Tuhannet ovat tulleet tänne”, sanoi Lea Gotsel, 23, yhden Sinagoga Sticlarilor -rabiinin vaimo, kun hän seisoi pakolaisten ympäröimänä syömässä iltapäiväaterian kuskussia ja jäljellä olevaa pääsiäismatzaa.

Kaupungin synagogeja johtavat erilaiset ortodoksiset ryhmät, joilla ei usein ole kokopäiväisiä rabbeja; järjestöt lähettävät rabbeja Yhdysvalloista ja Israelista, jotka jäävät usein useiksi vuosiksi kerrallaan palvelemaan 5 000 – 20 000 asukkaan yhteisöä riippuen siitä, kuinka juutalaista perintöä omaavat ihmiset lasketaan. Paljon vähemmän kuin 5000 käy säännöllisesti synagogassa.

Suurin osa Moldovaan saapuvista ukrainalaisista ei todennäköisesti jää sinne. Arviolta noin 40 000 on jo lähtenyt naapurimaahan Romaniaan, josta he ovat alkaneet hajaantua ympäri Eurooppaa.

Natalia Bilokonenko, 52, oli suojautunut maanalaiselle pysäköintialueelle Venäjän Kiovaan kohdistuvilta ohjusiskuilta, kun hän päätti, että hänen oli saatava seitsemänvuotias tyttärensä ulos.

“Ajattelin, että voisimme jäädä”, hän sanoi, “mutta taistelut Kiovan ympärillä sijaitsevilla alueilla alkoivat pahentua paljon ja minä pelästyin. Sain kello kahdelta yöllä viestin, jossa sanottiin, että ryhmä ihmisiä oli lähdössä sinä aamuna, joten päätin ottaa tyttäreni ja mennä.

He nousivat kaupungin juutalaisen yhteisön ja Israelin hallituksen järjestämään bussiin ja lähtivät Moldovaan. Kun hän saapui, hänelle kerrottiin, että Puolassa rekisteröityä bussia ei päästetä Moldovaan, ja hänen täytyisi löytää oma tiensä Chisinauhun. Hän otti yhteyttä Chabadiin Moldovassa, joka kertoi hänelle, että he auttaisivat häntä maksamaan auton, jos hän löytäisi sellaisen.

Bilokonenkon poika ja entinen aviomies tappelevat. Kun hän puhui, hänen puhelimensa soi jatkuvasti. “Olen jatkuvasti yhteydessä häneen”, hän sanoi pojastaan. ”Olen lääkäri, ja yleensä lääkärinä opit hallitsemaan tunteitasi, mutta olen niin huolissani hänestä. Hän sanoo olevansa turvassa”, hän sanoi, kun hänen silmänsä alkoivat punoittaa.

Hän aikoo viedä tyttärensä Italiaan, missä hänellä on ystävä, jonka luona hän voi yöpyä.

“Haluan sanoa yhden asian Ukrainasta”, hän sanoi. “Ukrainan kansakunta on hengeltään erittäin vahva ja taistelemme loppuun asti.”

Leave a Comment