Komedia Undercut “The Life”. Billy Porter etsii ihmisyyttään.

Kun “The Life” avattiin Broadwaylla vuonna 1997, siinä kuvattu seksikauppa Times Squarella ei ollut enää alueen näkyvä piirre. Kuten yhä hiottumpi Midtown Manhattan, musikaali naisista ja miehistä, jotka tekivät siitä kerran prostituutiopääkaupungin, oli riittävän perheystävällinen, jotta vanhempani veivät minut katsomaan sen 15-vuotiaana ensimmäisenä Broadway-esitykseni.

Tulimme New Yorkiin katsomaan ”Rent”, Jonathan Larsonin boheemielämän muotokuvaa, joka oli avattu edellisenä vuonna. Luettuaan sanomalehtiluetteloita isäni valitsi “The Life” -elokuvan toiseksi esitykseksi, jota voimme katsoa kaupungissa ollessamme. Ja vaikka sen näennäisesti R-luokiteltu aihe (jonka oletamme hänen jotenkin jättäneen huomiotta), se ei ehkä ollut aikuisempi teema kuin “Vuokra”. Noin 1980 sijoittuva ”The Life” kertoo myös rakastajista ja yrittäjistä, jotka tekevät parhaansa selviytyäkseen ankarassa ja anteeksiantamattomassa kaupungissa.

Mutta Broadwayn “The Life”-tuotanto jakoi enemmän DNA:ta tyhmä Gotham-tarujen kanssa, kuten “Guys and Dolls” ja “Sweet Charity”, toinen musikaali unelmista seksikaupan pakoon pääsemisestä, jonka noin 30 vuotta aiemmin sävelsi Cy Coleman, jonka partituuri “The Life” on täynnä magneettisia melodioita ja messinkimäisiä koukkuja. Komedian ja draaman hybridi “The Life” oli jatsasta ja hauskaa, ja siinä oli ripaus vaudevilleä ja bluesia.

Ira Gasmanin sanoituksella ja Colemanin, Gasmanin ja David Newmanin kirjalla “The Life” kuvitteli Times Squaren asuttaneet seksityöntekijät showbisnestyypeiksi, joilla on tarmoa ja moksia. (Vincent Canbyn kriitikon essee The New York Timesissa ylisti tuotannon “menevää pizazzia”.) Sähköisten esitysten vetämä “The Life” oli ehdolla 12 Tony Awards -palkinnolle ja voitti kaksi parhaan näyttelijän palkinnon musikaalissa ( Chuck Cooper) ja parhaalle musikaalinäyttelijälle (Lillias White, jonka vulkaaninen esitys teoksesta “The Oldest Profession” oli ensimmäinen kerta, kun näin esityksen pysäyttäviä suosionosoituksia).

Vaikka elämäni ei olisi voinut olla kauempana “Elämästä”, hahmoissa oli levottomuutta ja uhmaa, jotka tunnistin omassani, enimmäkseen valkoisessa Michiganin esikaupungissa varttuneena maahanmuuttajien homopoikana. Kuunnellessani näyttelijänauhoitusta kanavoin ahdistukseni ja vierastumiseni sellaisiin kappaleisiin kuin “My Body” ja “Why Don’t They Leave Us Alone”, autonomian ja itsemääräämisoikeuden hymnit.

Ja vaikka pystyinkin helposti samaistumaan rakkauden ja pakopaikan kaipaukseen, “Elämä” ei ollut oppitunti kovista totuuksista – rasismista, köyhyydestä ja karhun epäoikeudenmukaisuudesta – mitä se olisi voinut olla. Vaikka musikaali päättyi tragediaan, komedia piti niin sanotut huorat ja parittajat ja heidän vaikeimman tilanteensa umpikujassa. Hahmot vaikuttivat olevan suunniteltu viihdetarkoituksiin, eivät innostaakseen ymmärtämään sisäisyyttään ja olosuhteitaan.

“Komedia teki tarinankerronnalle karhunpalveluksen”, sanoi Billy Porter, joka on suunnitellut uuden tuotannon “The Life” New Yorkin keskustan Encoresille! sarja. Keskiviikkona esitykset alkava esitys on hänen ohjaajansa debyytti.

Kuten useimmat Broadwaylla tuolloin työskentelevät kirjailijat, “The Life” -elokuvan luojat olivat valkoisia miehiä; heidän tarinansa ei pyytänyt yleisöä pohtimaan, miksi sen enimmäkseen mustat hahmot, joista monet ovat naisia, joutuivat alun perin loukkuun – vain, että he halusivat pois. Porter, 52, sanoi versiossaan aikovansa tehdä “Elämästä” synkemmän ja selkeämmän draaman, inhimillistäen sen hahmot ja tuomalla esiin heidän sosiaaliset haitat.

Porter, joka päätti viime vuonna suorituksensa Pray Tellina FX-sarjassa “Pose”, näytteli pääroolia “The Life” -elokuvan varhaisissa kehitystyöpajoissa, mutta häntä ei lopulta näytetty, kun esitys muutti Broadwaylle. Hän sanoo uskovansa luojiensa aikomusten puhtauteen. “He halusivat olla liittolaisia, ja he olivat”, hän kertoi minulle lounastauolla äskettäisessä harjoituksessa. “Musiikki on poikkeuksellista, siksi teemme sitä ollenkaan.” Silti hän totesi, että tämä tarina oli ongelmallinen lisäkontekstin puuttuessa.

Uudelleen! otti ensimmäisen kerran yhteyttä Porteriin “The Life” -elokuvan ohjaamisesta vuoden 2020 alussa; pandemian paljastamat epätasa-arvot ja Black Lives Matter -liikkeen elpyminen ovat vain lisänneet hänen näkemyksensä taustalla olevaa kiirettä. “Meidän on varmistettava, että kaikki ymmärtävät, että on olemassa sorto-, poisto- ja kastijärjestelmiä, joissa jos syntyy järjestelmään, pysyt siinä”, hän sanoi. “Emme voi enää nähdä sitä.”

Juoni on säilynyt suurelta osin ennallaan, mutta “The Life” -elokuvaan juuttuneet hahmot esitetään yksityiskohtaisemmin – ei vain taustatarinoiden ja elävämmän sisäisen elämänsä kanssa, vaan myös kohtaloilla, jotka ovat toiminnan ulkopuolella. Suurin osa näistä tiedoista tulee kertojalta Jojolta, jota alun perin näytteli valkoinen näyttelijä Sam Harris. Porterin iteraatiossa roolia on laajennettu, ja sitä esittää Destan Owens, joka on musta. “Halusin kerronnan kerrottavan silmiemme ja äänemme kautta”, Porter sanoi.

Pohtien kesää 1980, jolloin New York City oli konkurssin partaalla, Jojo kertoo yleisölle: “Olimme kaikki kuin rapuja tynnyrissä”, raapimalla ja kynsillä päästäkseen ulos. (Jojo pääsi Los Angelesiin, hän sanoo, missä hän nyt johtaa omaa PR-yritystä.)

Siellä ovat Fleetwood (Ken Robinson), Vietnamin veteraani, joka antautui kaupungin crack-epidemiaan, ja hänen rakastajansa Queen (Alexandra Gray), joka saa tietää, että hänen temppujen kääntämisestä saadut rahat eivät ole menneet heidän pakorahastoonsa. Siellä on Memphis (Antwayn Hopper), kärpäs, häikäilemätön kuninkaallinen, joka ajaa kiilan heidän väliinsä omaksi hyödykseen. Ja uupunut Sonja (Ledisi, Whiten luomassa roolissa), jonka hahmo on syventynyt sielukkaasta sarjakuvasta helpotuksesta traagiseksi tulevaisuuden ennustajaksi.

Kun alkuperäinen viittasi hienovaraisesti, että Sonja kärsii hiv:stä, jonka ensimmäiset tapaukset diagnosoitiin “The Life” -elokuvan julkaisun aikoihin, Porter korostaa hänen heikkenevää terveyttään ja lisää kohtauksen, jossa naiset saavat tukipalveluja paikallisella klinikalla. Siellä Queen, joka on transsukupuolinen Porterin tarkistuksessa, saa myös hormonihoitoja. Porterille nämä hahmojen elämän osa-alueet tulevat jälkikäteen ajatellen.

”The Lifen” musiikin tavoitteena on myös heijastaa enemmän postdiscon New Yorkia James Samplinerin uusissa orkestraatioissa ja sovituksissa. Kunnioitessaan Colemanin alkuperäisiä melodioita, Sampliner sanoi, että herätyksen soundi, jota hän kutsui “down and funkyksi”, olisi kaukana alkuperäisen big band-jazzista. Hän vetosi äänivaikutteisiin, kuten Earth, Wind & Fire, O’Jays, Chaka Khan ja Isaac Hayes. “Se on vain haistanut koko sen”, hän sanoi.

Encores! sarja, joka aloitti ensimmäisen kautensa uudella johdolla viime kuussa ”The Tap Dance Kidillä”, on pitkään toivottanut huomattavia muutoksia lyhytkestoisiin amerikkalaisten musikaaleihinsa (koska kirja on usein ongelma niille, joita harvoin nähdään). Mutta myös alkuperäisten orkestraatioiden ja sovitusten säilyttäminen on ollut osa sen tehtävää, joten ”The Life” edustaa taiteellista lähtökohtaa.

Hän on myös ensimmäinen taiteellinen johtaja Lear DeBessonet ja tuottaja taiteellinen johtaja Clint Ramos, joita kutsuvat auteur slotiksi, mikä rohkaisee Porterin kaltaisia ​​taiteilijoita suunnittelemaan teoksia uudelleen omasta näkökulmastaan. Porterin versiolla on Colemanin perinnön tuki, sillä musikaalia ei usein tuoda kypsän sisällön vuoksi.

Nauraako “The Life” edelleen? “Se tulee olemaan täysi gag”, Porter sanoi ja lisäsi, että hän pitää itseään toiveikkaana viihdyttäjänä. “Vaikka on pimeää, se on meidän tehtävämme.” Hän lisäsi, ettei huumoria pyritä saamaan kenenkään olonsa mukavammaksi. Pikemminkin se tulee tilanteen usein tuskallisista totuuksista (kuten Sonja pyytää lääkärintodistusta näyttääkseen parittajalle).

Sonjan ja Queenin kaltaiset naiset opettivat minulle nuorena myös sinnikkyys ja sinnikkyys – opetukset ovat ehkä muuttuneet koskettavammiksi, kun kuvaillaan heitä vastaan ​​kohdistuvia kertoimia. Ja “Elämä” voi myös puhua vaikeasti taistetulla viisaudella vaikeista ajoista, kaupungille, joka nousee toisesta vaikeasta luvusta.

“Valitsemme toivon, emme siksi, että asiat olisivat iloisia tai toiveikkaita”, Porter sanoi. “Mutta elääkseen.”

Leave a Comment