Lapsille, joilla on COVID-19, arki voi olla taistelua | Terveysuutisia

COLLEEN LONG ja CAROLYN KASTER, Associated Press

WASHINGTON (AP) – Kahdeksanvuotias Brooklynn Chiles nyökkää sairaalasängyllä odottaessaan sairaanhoitajaa Children’s National Hospitalissa. Valkoinen paperi hänen alla rypistyy, kun hän siirtyy katsomaan huoneessa olevia lääketieteellisiä esineitä. Hän on sairastanut koronaviruksen kolme kertaa, eikä kukaan voi selvittää miksi.

Brooklyn on tavallaan onnekas. Joka kerta kun hän on saanut positiivisen testituloksen, hän ei ole kärsinyt selvistä oireista. Mutta hänen isänsä Rodney sai viruksen – mahdollisesti häneltä – kun hän oli positiivinen syyskuussa, ja hän kuoli siihen.

Hänen äitinsä Danielle pelkää seuraavaa kohtausta, koska hän pelkää, että hänen tyttärensä sairastuu vakavasti, vaikka hän on rokotettu.

“Joka kerta ajattelen: käynkö minäkin tämän läpi hänen kanssaan?” hän sanoi istuen nurkkaan kiilautuneelle muovituolille. “Onko tämä hetki, jolloin menetän kaikki?”

Poliittiset sarjakuvat

Koronaviruksen hämmentäviä seurauksia, jotka ovat tappaneet yli 6 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti sen ensimmäisen ilmaantumisen jälkeen vuonna 2019, ovat lasten kärsimät oireet.

American Academy of Pediatrics -akatemian mukaan yli 12,7 miljoonalla lapsella yksin Yhdysvalloissa on saatu positiivinen COVID-19-testi pandemian alkamisen jälkeen. Yleensä virus ei koske lapsia yhtä vakavasti kuin aikuisia.

Mutta kuten joidenkin aikuisten kohdalla, on silti outoja tuloksia. Jotkut nuoret kärsivät selittämättömistä oireista kauan sen jälkeen, kun virus on poissa, mitä usein kutsutaan pitkäksi COVIDiksi. Muut saavat tartunnan uudelleen. Jotkut näyttävät toipuvan hyvin, mutta myöhemmin heidät iskee mystinen tila, joka aiheuttaa vakavan elintulehduksen.

Ja kaikki tämä voi tapahtua viruksen tappamien läheisten surun ja muiden normaalin lapsuuden häiriöiden lisäksi.

Children’s Nationalin ja useiden muiden sairaaloiden lääkärit, jotka saavat rahaa National Institutes of Healthilta, tutkivat COVID-19:n pitkäaikaisia ​​vaikutuksia lapsiin.

Lopullisena tavoitteena on arvioida vaikutusta lasten yleiseen terveyteen ja kehitykseen, sekä fyysisesti että henkisesti – ja kiusoitella, kuinka heidän vielä kehittyvä immuunijärjestelmänsä reagoi virukseen, jotta saadaan selville, miksi toiset voivat hyvin ja toiset eivät.

Children’sillä on noin 200 alle 21-vuotiasta lasta kolmeksi vuodeksi, ja siihen otetaan noin kaksi uutta potilasta viikossa. Tutkimukseen osallistuu lapsia, joiden testi on positiivinen, ja niitä, joilla ei ole, kuten sairaiden lasten sisaruksia. Koehenkilöt vaihtelevat oireettomista tehohoidossa elintukea tarvitseviin. Ensimmäisellä vierailullaan osallistujat saavat koko päivän mittaisia ​​testejä, mukaan lukien sydämensä ultraäänitutkimukset, verikokeet ja keuhkojen toimintatestit.

Tutkimusta johtava tohtori Roberta DeBiasi sanoi, että sen päätarkoitus on määritellä lukemattomat komplikaatiot, joita lapset voivat saada COVID-19:n jälkeen, ja kuinka yleisiä nämä komplikaatiot ovat.

Brooklynn on yksi opiskeluaine. Samoin on 3-vuotias Alyssa Carpenter, joka on sairastanut COVID-19:n kahdesti ja saa yllättäen puhkeavia outoja kuumeita ja muita epätavallisia oireita. Hänen jalkansa muuttuvat joskus kirkkaan punaisiksi ja pistävät kivusta. Tai hän menee makuulle ja osoittaa pikkusormellaan rintaansa ja sanoo: “Se sattuu.”

Hänen vanhemmillaan Taralla ja Tyson Carpenterilla on kaksi muuta tytärtä, 5-vuotias Audrey ja 9-vuotias Hailey, joka kuuluu autismiin. Kuten monille vanhemmille, pandemia on ollut painajainen koulun keskeyttämisestä, tuottamattomasta työstä, rajoituksista ja hämmennystä. Mutta kaiken sen ahdistuksen lisäksi, jota monet vanhemmat tuntevat, piilee huoli taaperosta. He eivät tiedä kuinka auttaa häntä.

“Se oli todella turhauttavaa”, sanoo Tara Carpenter, joka lisää nopeasti, ettei kukaan ole syyllinen. “Yritämme löytää vastauksia lapsellemme, eikä kukaan voinut antaa meille niitä. Ja se oli todella turhauttavaa.”

Alyssa itki kivusta punaisista palavista jaloistaan ​​tai vinkui hiljaa. Hän oli noussut kuumeeseen, mutta hänellä ei ollut muita oireita ja hänet lähetettiin kotiin koulusta päiviksi, mikä pilaa Carpenterin työviikon. Mutta sitten balettitunnilla, vaaleanpunaisten sukkahousujensa ja tukkunsa kanssa hän näytti täysin normaalilta.

Muutaman viime kuukauden aikana oireet ovat alkaneet hellittää ja se helpottaa perhettä.

“Jälkeenpäin, mitä me teemme tälle?” kysyy Tara Carpenter. “Emme tiedä. Emme kirjaimellisesti tiedä.”

Joillekin tutkimuksessa mukana oleville perheille pitkästä COVID-taudista kärsivä lapsi on helpoin sairaalakäyntien aikana.

Eräänä äskettäin eräs toinen perhe huomaa, että vanhempi sisar Charlie liukuu kyyneliin, koska hän ei halua ottavan verta, kun taas nuorempi sisar Lexie, jota sairaanhoitajat ja lääkärit yllyttivät, hyppää pöydälle. COVID-19:n perhedynamiikka on kovaa: Sairassisarus voi saada enemmän huomiota, mikä voi aiheuttaa ongelmia muille. Uupuneet vanhemmat kamppailevat sen kanssa, kuinka auttaa kaikkia lapsiaan.

Harjoittelussaan lapset saavat täyden lääkärintarkastuksen. He saavat myös täydellisen psykologisen arvioinnin, jonka suorittaa tohtori Linda Herbert.

Herbert kysyy lapsilta väsymystä, unta, kipua, ahdistusta, masennusta ja vertaissuhteita. Onko heillä muistiongelmia? Onko heidän vaikea pitää asioita aivoissaan?

“Siellä on tämä oireyhtymä”, hän sanoi. “Jotkut lapset ovat uskomattoman innokkaita saamaan COVIDin uudelleen.”

Hän sanoi, että psyykkiset oireet ovat yleisimpiä, eivätkä COVID-19 ole vain lapset, vaan myös heidän sisarukset ja vanhemmat.

Danielle Chiles tuntee stressiä. Hän on yksinhuoltajaäiti, joka työskentelee kokopäiväisesti, suree kumppaninsa menetystä ja yrittää olla näyttämättä liian masentuneelta tyttärensä edessä. Päätös ottaa tyttärensä Brooklynn mukaan tutkimukseen johtui halusta kiinnittää huomiota rokotteiden tarpeeseen erityisesti mustien yhteisössä.

“Vauvani saa sen jatkuvasti”, hän sanoi. “Eivätkö ympärillämme olevat ihmiset voi yrittää suojella häntä?”

Brooklynn kuiskaa kuullessaan, että hänen on otettava verikoe: “Onko sinun pakko?”

“Kyllä, kulta”, hoitaja sanoo. “Se on, jotta voimme selvittää tämän kaiken.”

“Jos hänen isänsä olisi täällä, hän veisi hänet Dave & Bustersiin tämän jälkeen”, Chiles sanoo, ennen kuin hän madaltaa ääntään, jotta hänen tyttärensä ei kuule, mitä hän aikoo sanoa. Hänen miehensä Rodney Chiles ei ollut rokotettu.

Hänellä oli rokotteeseen liittyvää pätevyyttä, kuten monet tekevät, ja hän odotti saavansa sen. Pian sen jälkeen, kun Brooklynn testitulos oli positiivinen delta-variantin ajon aikana, hän alkoi tuntea olonsa huonovointiseksi ja meni nopeasti alamäkeen. Chilesillä oli myös olemassa olevia olosuhteita, mikä nopeutti hänen kuolemaansa. Hän oli 42.

“Ja sitten hän soitti meille sunnuntaina. Hän sanoi: ‘He ovat intuboimassa minut, koska en pysty pitämään happea yllä. Ja rakastan teitä kaikkia ja Brooklynnin, anna minulle anteeksi”, hän sanoi. Se oli viimeinen kerta, kun hän puhui heidän kanssaan ennen kuolemaansa.

“Kerron teille mitä”, Danielle Chiles sanoo. “Ainoa syy, miksi olen edelleen täällä, on se, että minulla on lapsi.”

Koulupäivinä Chiles hakee Brooklynnin Rocketship Rise Academy Public Charter Schoolista Kaakkois-Washingtonista. He kävelevät käsi kädessä auton luokse lyhyen matkan, ennen kuin hän jatkaa työskentelyä voittoa tavoittelemattomassa organisaatiossa.

Eräänä äskettäin koulun jälkeisenä päivänä, kun Chiles piti Zoom-kokouksen makuuhuoneen toimistossaan, Brooklynn söi popcornia ja puhui kuinka hän ja hänen isänsä ostivat pari tenniskenkiä ja ilmapalloja äidilleen viime vuonna äitienpäivänä. He unohtivat hänen äitinsä kengänkoon ja heidän piti palata kotiin tarkistamaan koko. Hän nauraa kertoessaan sitä.

Hänen huoneessaan on iso kuva hänen isästään ja hänestä, vaikka hän yleensä nukkuu nyt sängyssä äitinsä kanssa.

“Vaikka lapset eivät ole yhtä sairaita, he menettävät”, Chiles sanoi. “He menettävät vanhempansa, sosiaalisen elämän, kokonaisia ​​vuosia. Kyllä, lapset ovat sitkeitä, mutta he eivät voi jatkaa näin. Kukaan ei ole näin kestävä.”

AP:n lääketieteellinen kirjoittaja Lauran Neergaard osallistui tähän raporttiin.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment