Mitä TikTok voisi tarkoittaa nuorten mielenterveydelle

TikTok, maailmanlaajuinen sensaatio: onko tämä sovellus vaaraton hauska vai vaarallinen? Videoalustan kielteisiä vaikutuksia koskevan kansallisen tutkimuksen alkamisen jälkeen Psykiatriset ajatTM istui Jaclyn Halpern, PsyD, Washington Behavioral Medicine Associatesista puhumaan kaikesta.

K: Useiden osavaltioiden valtionsyyttäjät ovat käynnistäneet valtakunnallisen tutkimuksen TikTokista ja sen mahdollisista haitallisista vaikutuksista nuorten käyttäjien mielenterveyteen. Mitä lääketieteellinen kirjallisuus/tutkimus osoittaa TikTokista ja sen vaikutuksista?

Halpern: Sosiaaliseen mediaan ja TikTokiin liittyvä tutkimus on suhteellisen uutta, ja se tulee jatkuvasti esiin. Jotkut tutkimukset osoittavat, että keskittymisvaikeuksista kärsivillä voi olla enemmän kamppailua sosiaalisen median kanssa. Muut tutkimukset ovat tulleet siihen tulokseen, että lapset, joilla on monimutkaisia ​​mielenterveys- ja ympäristöstressejä tai traumoja, voivat kokea ainakin tilapäistä emotionaalista oireiden lisääntymistä sosiaalisen median käytön jälkeen.

Myös sosiaalisen median käytön vaikuttamia henkilökohtaisiin arvoihin ja etiikkaan perustuvia sosiaalisia ongelmia on löydetty. Tietoa on kuitenkin rajallisesti, syy-yhteyttä ei ole vielä selvitetty, positiivisiin ja negatiivisiin tuloksiin vaikuttavat henkilökohtaiset tekijät ovat epäselviä, ja pitkän aikavälin vaikutuksia ei ole vielä täysin tutkittu, koska sosiaalisen median käyttö ja siihen liittyvä tutkimus on suhteellisen uutta. Lisäksi tutkimukset yksittäisillä alustoilla, kuten TikTok, toisin kuin sosiaalisen median kokonaisuutena, ovat hyvin rajallisia. Ottaen huomioon, että tutkimus on sekalaista, ei lopullista ja sen varhaisessa vaiheessa ja vaikka on selvää syytä huoleen, sosiaalisen median käytöllä on todennäköisesti sekä myönteisiä että negatiivisia tuloksia.

K: Onko tutkimus osoittanut, että se on haitallisempaa pojille tai tytöille?

Halpern: En ole tavannut lopullista tutkimusta, jonka mukaan Tik Tok olisi haitallisempi sukupuolen perusteella.

K: Noin miljardi käyttäjää on TikTokissa. Luuletko, että siitä on tullut liian suuri hallittavaksi tässä vaiheessa? Onko se osa ongelmaa?

Halpern: TikTok on todellakin suuri alusta. Vaikka lapsilukko on saatavilla, kaikilla vanhemmilla ei ole tietoa suojella lapsiaan sopimattomalta sisällöltä. Vaikka käytössä on rajoitettu tila, sivuston koko saattaa hyvinkin sallia sopimattoman sisällön liukumisen läpi.

Lisäksi kaikkia aiheita ei voida suodattaa kunnolla, ja se, mitä perheet pitävät sopivana yhdelle lapselle, voi olla sopimatonta toiselle. Tämän vuoksi TikTokin koko tekee todennäköiseksi, että jokainen alustaa käyttävä lapsi altistuu epätarkalle tiedolle ja jollekin mahdollisesti järkyttävälle, haitalliselle tai traumatisoivalle, jopa vanhempien valvonnassa ja huolellisessa käytössä.

K: Pandemian aikana TikTokista tuli trendien eturintamassa: leivän leivonta, kahvivaahto, tanssit. Näetkö sovelluksessa mahdollisia positiivisia puolia? Onko se auttanut meitä yhdistämään?

Halpern: Ehdottomasti. TikTokin ja muiden sosiaalisen median alustojen käyttämisestä voi tulla monia etuja. Tämä sisältää ihmisten mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa heidän etujensa vuoksi; oppia uusi harrastus; edistää heidän yrityksiään ja luomuksiaan; jakaa sisältöä, joka on leikkisää, hauskaa tai opettavaista; mobilisoida rauhanomaisesti sosiaalisten ja poliittisten kysymysten parissa; luoda identiteetin tunne; ja jopa oppia muista kulttuureista. Positiivinen TikTok-sisältö voi olla voimaannuttavaa ja opettavaista. Varsinkin pandemian aikana siitä tuli sekä viihteen että yhteyden lähde monille. Tämä oli kriittistä monien hyvinvoinnille eristyneisyyden ja pelon aikana.

K: Toisaalta, ovatko muut asiat, kuten TikTok-tanssit, vaikuttaneet nuorten kehon yliseksuaalisuuteen?

Halpern: On perusteltua päätellä, että osa TikTokin sisällöstä, mukaan lukien osa tansseista, voi johtaa nuorten kehon yliseksuaalisuuteen. Lasten liikaseksuaalisuus tiedotusvälineissä yleensä on pitkään ollut huolenaihe, erityisesti naisten kohdalla. Nämä huolenaiheet perustuvat kauneuden ja seksuaalisuuden standardeihin, joita mallien ja esiintyjien vartalot ja tyylit kuvaavat, sekä laulujen sanoituksiin, tansseihin, musiikkivideoihin sekä lasten ja teini-ikäisten kuvaamiseen videoissa, televisiossa ja elokuvissa. Viimeaikaiset lehdistö ja julkistetut anekdootit viittaavat myös mahdolliseen negatiiviseen vaikutukseen kaikkien sukupuolten kehonkuvaan. Jotta TikTokin aiheuttama yliseksuaalisuus voidaan ymmärtää täysin, tarvitaan erityistutkimusta alustalla saatavilla olevien tanssien ja muun mahdollisesti seksuaalisen sisällön vaikutuksista.

K: Washingtonin edustaja Cathy McMorris Rodgers, vanhempi republikaani edustajainhuoneen energia- ja kauppakomiteassa, on sanonut, että “TikTok uhkaa lastemme turvallisuutta, mielenterveyttä ja hyvinvointia.”1 Luuletko, että tämä mielipide liittyy millään tavalla aikuisten ymmärryksen puutteeseen ja pelkoon tätä uutta tapaa lastensa suhteen?

Halpern: Tällä hetkellä saatavilla olevan tutkimuksen perusteella on näyttöä siitä, että aikuisten ymmärryksen puute ja pelko ovat tekijöitä arvioitaessa TikTokin ja muiden sosiaalisen median alustojen kielteisiä vaikutuksia. On kuitenkin syytä huoleen, kun otetaan huomioon TikTokin sisältö, TikTokin sisältöä ympäröivien eettisten ja arvojen erot, lasten ja teini-ikäisten paineet, joita TikTokin sisältö saattaa kokea, sekä mahdollisuus kohdata verkkosaalistaja sovellusta käytettäessä. . Viime kädessä tutkimukset ovat alkaneet osoittaa sekä riskejä että hyviä puolia nuorille TikTokin ja muiden sosiaalisen median alustojen käytössä.

K: Täällä keskitytään TikTokiin, mutta entä Instagram, Snapchat ja muut sosiaalisen median muodot? Mitä nykyinen lääketieteellinen kirjallisuus sanoo niiden haitallisista vaikutuksista, ja eivätkö ne ole samanlaisia ​​kuin TikTok edistäessään esimerkiksi syömishäiriösisältöä?

Halpern: Yksittäisten alustojen ja sisällön vaikutusten tutkimukselle on kriittinen tarve. Nykyiset tutkimukset ovat osoittaneet sekä myönteisiä että negatiivisia seurauksia sosiaalisen median käytöstä. Kuten TikTokin kohdalla, on olemassa varhaisia ​​tutkimuksia, jotka viittaavat syömishäiriösisällön positiivisiin (syömishäiriöstä toipumiseen) ja kielteisiin (pro-anoreksiaan ja bulimiaan) vaikutuksiin useilla sosiaalisen median alustoilla.

K: Eräs saksalainen sosiaalisen median vaikuttaja on saattanut myötävaikuttaa siihen, mitä tutkijat kutsuvat “sosiaalisen median aiheuttamaksi massasairaudeksi”, jossa potilailla oli Touretten oireita ja tic-oireita, jotka muistuttivat läheisesti sosiaalisen median vaikuttajan tikkejä.2 TikTokin kaltaiset sovellukset voivat auttaa levittämään tietoisuutta mielisairaudista, mutta luuletko, että se edistää myös itsediagnoosia?

Halpern: Kyllä ehdottomasti. Itsediagnoosi voi kuitenkin olla sekä positiivista että negatiivista. Joillekin itsediagnoosi avaa oven parempaan itsensä ymmärtämiseen ja parempaan itsetuntoon, ja se voi johtaa lääketieteellisen diagnoosin ja tuen hakemiseen. Toisille itsediagnoosi voi olla haitallista ja jopa vaarallista, varsinkin jos tehdyt johtopäätökset ovat epätarkkoja tai perustuvat virheellisiin tietoihin.

K: Lopuksi, mitä neuvoja antaisit mielenterveyskliinikoille, jotka puhuvat lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen sosiaalisesta mediasta?

Halpern: Mielenterveyslääkäreiden tulee jatkossakin seurata sosiaalisen median käyttöä koskevaa tutkimusta voidakseen antaa tarkkoja suosituksia puhuessaan lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen. Heidän tulee ottaa huomioon yksilölliset tekijät ja auttaa perheitä punnitsemaan sosiaalisen median käytön edut ja haitat, mukaan lukien eri sosiaalisen median alustojen edut ja haitat. Lisäksi mielenterveyslääkärien tulisi rohkaista vanhempia tutkimaan vanhempien valvontaa, joka voisi olla tehokasta ja sopivaa heidän perheilleen. Heidän tulee myös rohkaista perheitä keskustelemaan lapsen sosiaalisen median käytön asianmukaisesta seurannasta perheen arvojen ja yksilöllisten tarpeiden perusteella.

Tämän artikkelin julkaisi alun perin sisarjulkaisu Psychiatric Times.

Viitteet

1.Associated Press. Kalifornia on yksi osavaltioista, jotka käynnistävät tutkinnan TikTokin vaikutuksista lasten terveyteen. KTLA. 2.3.2022. Käytetty 4.3.2022. https://ktla.com/news/california/california-among-states-launching-probe-into-tiktoks-effect-on-kids-health/

2. Kuntz L. Touretten vai massasosiogeeninen sairaus? Sinä päätät. Psykiatriset ajat. 23. syyskuuta 2021. https://www.psychiatrictimes.com/view/tourettes-or-mass-sociogenic-illness-you-decide

Leave a Comment