Naomi Osakan fanien pahoinpitely oli idioottimaista – ja yleisempää koko urheilussa | Naomi Osaka

EIAomi Osakan tunteelliset, kyyneleitä täyttävät kommentit sen jälkeen, kun häntä kiusattiin hänen toisen kierroksen tappion aikana Indian Wellsissä lauantaina, verrattiin välittömästi samassa turnauksessa vuonna 2001 sattuneeseen pahamaineiseen tapaukseen, jolloin Williamsin sisaruksia buutettiin armottomasti – ja epäoikeudenmukaisesti. Vaikka tilanne oli sama ja molemmat tapaukset paljastavat faniuden ruman puolen, kummankaan olosuhteet eivät selvästikään ole samanlaiset.

Vuoden 2001 turnauksessa, minuuttia ennen erittäin odotettua välieräottelua Venuksen ja Serenan välillä (joka tuolloin olivat jo molemmat slam-mestareita), Venus vetäytyi vamman vuoksi. Seuraavana päivänä, Serenan ja Kim Clijstersin välisen finaalin aikana, merkittävä osa väkijoukosta kiukutteli ja huusi Serenaa sekä Venusta ja heidän isänsä Richardia, jotka katsoivat ottelua kentällä. Serena voitti lopulta finaalin ylpeänä ja uhmakkaana Richardin katsoessa.

Tuolloin puhuttiin paljon siitä, että ehkä Richard Williams oli “organisoinut” Venuksen vetäytymisen antaakseen Serenalle mahdollisuuden loistaa. Ja vaikka Richard Williams jätti itsensä avoimeksi kritiikille erittäin epätavanomaisilla – ja poikkeuksellisen onnistuneilla – valmennustekniikoillaan, ajatus siitä, että sisarukset tekisivät salaliittoa ja ryöstävät tapahtuman reilun kilpailun, oli venyttely. Ja todellakin, sisarukset olivat jo kohdanneet isommalla näyttämöllä, kun Venus voitti Serenan Wimbledonin välierissä vuonna 2000, vain kahdeksan kuukautta ennen.

Mikä teki vuoden 2001 tilanteesta Williamsin sisarten kanssa erityisen vastenmielisen, oli ylivoimaisen valkoisen, varakkaan väkijoukko-mentaliteetti, joka sylki loukkauksia ja sateli nuorta mustaa urheilijaa.

Serena sanoi jälkeenpäin, että “Mitään tällaista ei ole koskaan tapahtunut minulle. Yllättävintä tässä kohussa oli se, että tennisfanit ovat tyypillisesti hyvätapaista porukkaa. He ovat kunnioittavia. He istuvat paikallaan. Ja varsinkin Palm Springsissä heillä oli taipumus olla myös melko hyväkorkoisia. Mutta katsoin ylös ja näin vain meren rikkaita ihmisiä – enimmäkseen vanhempia, enimmäkseen valkoisia – seisomassa ja huutamassa himokkaasti, kuin jonkinlainen herttainen lynkkijoukko.

”En tarkoita niin kiihottavaa kielenkäyttöä kuvaamaan kohtausta, mutta siltä se todella näytti kentällä ollessani. Kuin nämä ihmiset olisivat tulleet etsimään minua ottelun jälkeen.

Williamsin sisaret boikotoivat tapahtumaa siitä lähtien vuoteen 2015 asti, jolloin Serena pelasi jälleen Indian Wellsissä (Venus liittyi häneen vuotta myöhemmin).

Pikakelaus 21 vuotta lauantain Osakan tapaukseen ja olosuhteet ovat erilaiset. Tällä kertaa mukana ei ollut oikeutettua kiusaavaa väkijoukkoa, vaan pikemminkin ainoa fani, joka päästää irti säälittävästä “sinä imett, Naomi” huume. Ellei se ollut Osakalle niin loukkaavaa, niin tällaisen kommentin järjettömyydessä ja idioottimaisuudessa on huumoria. Osaka “paskaa”, todella? Yksi planeetan suurimmista urheilijoista, joka on epäilemättä saavuttanut enemmän ja työskennellyt kovemmin sellaisen eteen kuin nainen, jonka mielestä oli OK huutaa sellaista.

Andrew Krasny, joka hoitaa ottelun jälkeisiä haastatteluja Indian Wellsin kentällä, oli epäilemättä tietoinen turnauksen historiasta, kun hän sanoi Osakalle: “Noin 10 000 ihmisestä yhden henkilön ääni ei voi painaa 9 999 muuta. Rakastamme sinua täällä.”

Valitettavasti väärinkäyttö fanien taholta, jotka tuntevat olevansa oikeus sanoa mitä tahansa, olipa se kuinka mautonta tai yksinkertaisesti väärää, koska he ovat maksaneet urheilijoiden suorituksen katsomisesta, ovat yhä yleisempiä. Tämän vuoden Australian Openin pelaajat kyseenalaistivat, menivätkö fanit (vai oliko se sius?) liian pitkälle. Jalkapallossa omat “kannattajansa” käyttivät Englannin pelaajia rasistisesti hyväksi heidän tappionsa jälkeen viime vuoden EM-kisoissa; NBA on kieltänyt faneja pelaajien kohtaamisesta peleissä; ja NFL-pelaajia buutettiin hiljaisen hetken aikana eriarvoisuuden tunnustamiseksi. Käyttäytyminen ulottuu jopa ammattipainiin, jossa WWE-tähti Seth Rollins joutui fanin kimppuun New Yorkin tapahtumassa viime vuonna.

Ja epäkohteliaisuus heijastaa laajempaa kunnioituksen hajoamista yhteiskunnassa. Epäviralliset kohtelusäännöt, osa kollektiivista ja epävirallista yhteiskuntasopimusta, on heitetty sivuun. Ei tarvitse kuin muistella Joe Bidenin parin viikon takaista puhetta unionin tilasta, kun äärikonservatiivinen kongressin jäsen Lauren Boebert huusi presidentin puhuessa sotilasveteraaniasioista ja poikansa Beaun kuolemasta.

Osaka on kamppaillut selviytyäkseen valokeilassa olemisen vaatimuksista, ja hänellä on ollut erittäin vaikeat 12 kuukautta. Silmiinpistävin oli hänen kieltäytyminen osallistumasta lehdistötilaisuuksiin vuoden 2021 Ranskan avoimissa, mikä johti hänen vetäytymiseen turnauksesta. Jotkut uskoivat kysymyksiin vastaamisen olevan osa urheilijan työtä, toiset kiittivät Osakaa rohkeudesta paljastaa haavoittuvuutensa erittäin julkisella foorumilla. Hän jätti väliin Wimbledonin mielenterveysongelmien vuoksi, ja kolmannen kierroksen tappion jälkeen US Openissa hän piti uuden tauon urheilusta sanomalla, että voitto ei tehnyt hänestä enää “onnelliseksi”.

Silti syrjään se ilmeinen tosiasia, että mielenterveydellään kamppailevan haukkuminen on tietämätöntä ja julmaa, Osakalle sanoneen naisen pitäisi muistaa tämä: vaikka 24-vuotias on pudonnut maailman ykkösestä. 78-vuotiaaksi hän on silti voittanut slamin jokaisena viimeisenä neljänä vuonna. Kukaan muu tennispelaaja Novak Djokovicin lisäksi ei voi sanoa samaa.

Leave a Comment