Valokeilassa terveyden sosiaaliset tekijät (SDoH)

Kun keskitytään enemmän SDoH:han, kansanterveysjärjestöt ja heidän kumppaninsa voivat ryhtyä toimiin ihmisten ympäristön olosuhteiden parantamiseksi.

Terveyden sosiaaliset tekijät (SDoH) ovat yksilön henkilökohtaisia ​​olosuhteita, jotka vaikuttavat hänen terveyteen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun liittyviin riskeihin. Niihin kuuluvat poliittiset, sosioekonomiset ja kulttuuriset tekijät sekä se, kuinka helposti joku voi saada terveydenhuoltoa, koulutusta, turvallista asuinpaikkaa ja ravitsevaa ruokaa.

Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee SDoH:n “olosuhteiksi, joissa ihmiset syntyvät, kasvavat, työskentelevät, elävät ja ikääntyvät, sekä laajemmana joukkona voimia ja järjestelmiä, jotka muokkaavat jokapäiväisen elämän olosuhteita.”

Tarkemmin sanottuna SDoH kuvaa olosuhteita paikassa, jossa henkilö tai potilas on syntynyt tai syntynyt, asuu ja työskentelee, mukaan lukien tekijät, kuten onko potilas työtön, kuinka hän palvoo ja miten hän ikääntyy. Ne koostuvat monista tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa henkilön terveyteen ja elämänlaatuun, varsinkin jos he asuvat alipalveltuissa yhteisöissä.

Kun keskustelemme näiden SDoH:n soveltamisesta potilaan kliiniseen profiiliin, tunnustamme, että nämä tekijät voivat suoraan vaikuttaa potilaan hyvinvointiin positiivisella ja negatiivisella tavalla. Esimerkiksi naapurustossa voi olla joukkoliikennettä, joka helpottaa liikkumista ja vähentää saastumista. Mutta siitä saattaa myös puuttua ruokakauppoja, joista ihmiset voivat ostaa terveellisiä ruokia (ICD-10-CM koodi Z59.48). Tai potilas voi asua alueella, jolla ei ole pääsyä paikallisiin terveyskeskuksiin tai alennettuun apteekkiin tarvittavien lääkkeiden saamiseksi, koska potilaalla ei ole varaa resepteihinsä (Z91.120).

Kun keskitytään enemmän SDoH:han, kansanterveysjärjestöt ja heidän kumppaninsa voivat ryhtyä toimiin ihmisten ympäristön olosuhteiden parantamiseksi.

Mitkä organisaatiot vastaavat SDoH:sta?

Auttaakseen organisaatioita ryhtymään tarvittaviin toimiin, SDoH-työryhmä on perustettu yhteistyössä valtion virastojen kanssa, mukaan lukien:

 • Tautien ehkäisyn ja terveyden edistämisen toimisto (ODPHP);
 • National Institutes of Health (NIH);
 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC);
 • Terveysresurssien ja -palvelujen hallinto (HRSA); ja
 • Kansallinen terveystilastokeskus (NCHS).

SDoH-työryhmän jäsenet ovat asiantuntijoita eri aloilla, kuten terveyden tasa-arvo, terveyserot, talous, haavoittuva väestö ja muut asiat. Tämä ryhmä on myös luonut tavoitteita, jotka liittyvät terveyden sosiaalisiin tekijöihin.

SDoH:n viisi avainaluetta ovat:

1) Taloudellinen vakaus;

2) koulutus;

3) Terveys ja terveydenhuolto;

4) naapurusto ja rakennettu ympäristö; ja

5) Sosiaalinen ja yhteisöllinen konteksti.

Taloudellinen vakaus

Joka kymmenes yhdysvaltalainen elää köyhyydessä. Monilla ei ole varaa terveelliseen ruokaan, terveydenhuoltoon tai suojaan. Ne, joilla on vakaa työllisyys, ovat todennäköisemmin terveitä. Mutta edes ne, jotka löytävät varman työpaikan, eivät ehkä pysty säilyttämään asemaansa tai eivät välttämättä tienaa tarpeeksi rahaa, jotta heillä olisi varaa pysyäkseen terveenä. Lisäksi henkilöt, joilla on vammoja, vammoja tai sairauksia, kuten niveltulehdus tai diabetes, voivat kohdata rajoituksia heidän kyvyssään tehdä tiettyjä töitä.

Organisaatiot ja hallituksen politiikat voivat auttaa ihmisiä maksamaan asumisesta, ruoasta, terveydenhoidosta ja koulutuksesta parantaakseen elämänlaatuaan.

Terveydenhuollon saatavuus ja laatu

Noin yhdellä kymmenestä ihmisestä Yhdysvalloissa ei ole sairausvakuutusta. Näillä ihmisillä on epätodennäköisemmin ensisijainen terveydenhuollon tarjoaja, eikä heillä välttämättä ole varaa tarvitsemiinsa lääkkeisiin ja lääketieteellisiin palveluihin. On ratkaisevan tärkeää, että vakuutusturvaa laajennetaan, jotta useammat ihmiset pääsevät tärkeän ennaltaehkäisevän ja kroonisten sairauksien hoitoon.

Ilman perusterveydenhuollon tarjoajaa potilaat voivat jäädä paitsi kriittisistä terveydenhuoltopalveluista, kuten syöpäseulonnoista.

Mutta ennen kuin jatkamme keskustelua muista aloista, on tärkeää ymmärtää, kuinka lääkärit voivat auttaa kaappaamaan SDoH:n ICD-10-CM:n näkökulmasta. Tämä on ainoa tapa, jolla nämä erot voivat olla muutoksen eturintamassa.

Kuinka asiantuntijat seuraavat SDoH:ta?

Jokaisessa SDoH:ssa on monia tavoitteita useissa erityisissä aiheissa. Nämä tavoitteet ovat mitattavissa, ja ne keskittyvät ensisijaisiin kansanterveyskysymyksiin. Asiantuntijat yrittävät käyttää tietoja seuratakseen kunkin tavoitteen edistymistä ajan mittaan. He ryhmittelevät ne kasvunsa perusteella. Mutta kuten alla näet, edistyminen on pysähtynyt, koska tätä tietoa on niin vaikea seurata ilman asianmukaisista lähteistä saatua hyvää dataa. Erityisesti terveydenhuollon tarjoajamme lajittelevat edistymisen seuraavasti:

 • Vain perustila. Tämä viittaa tavoitteisiin, joista ei vielä ole tietoja alkuperäisen perustietojen lisäksi. Asiantuntijat eivät tiedä, onko näillä aloilla vielä edistytty.
 • Tavoite saavutettu tai ylitetty. Asiantuntijat voivat osoittaa, että he ovat saavuttaneet tämän tavoitteen tai ylittäneet sen.
 • Parantuu. Tiedot osoittavat, että tavoitetta kohti on edistytty.
 • Vähän tai ei ollenkaan havaittavissa olevaa muutosta. Kasvua ei ole tapahtunut tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
 • Pahenemassa. Asiantuntijat havaitsivat, että he ovat kauempana tavoitteestaan ​​kuin olivat alussa.
 • Kehittämistavoitteet. Nämä ovat ensisijaisia ​​terveysongelmia, joista on todisteita, mutta heillä ei ole vielä luotettavia perustietoja.
 • Tutkimustavoitteet. Nämä ovat kansanterveyskysymyksiä, jotka aiheuttavat suurta terveydellistä tai taloudellista taakkaa tai heijastavat suurta epätasa-arvoa väestöryhmien välillä. Mutta näilläkään ei ole vielä paljon todisteita.

Ohjelmointi huomautuksia: Jos haluat kuulla lisää tästä aiheesta, kuuntele Talk Ten Tiistaisin tänään, jolloin osa keskustelusta keskittyy lääkärin ja terveydenhuollon tarjoajan vastuuseen toimittaa niin paljon tietoa kuin heillä on saatavilla yksittäisistä potilaista.

Tämä voi auttaa palveluntarjoajia saavuttamaan nämä edellä mainitut tavoitteet ja näkemään puolestaan ​​parempia tuloksia väestölle, jolta puuttuu terveydenhuolto.

Tarvitaan vain SDoH:n ICD-10-koodien tunteminen ja niiden kaappaaminen kohtaamisen aikana.

Leave a Comment