60 vuotta sen jälkeen, kun hiljainen kevät varoitti meitä, linnut ja ihmiskunta ovat edelleen vaikeuksissa

Rachel Carsonin klassinen bestseller ekologisista uhista, Silent Spring, aloitti amerikkalaisen ympäristönsuojelun aallon. Hänellä oli suora rooli vastaperustetun Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston vuonna 1972 tekemässä päätöksessä kieltää torjunta-aineen DDT käyttö. Ernest Gruening, yksi kahdesta ensimmäisestä Yhdysvaltain senaattorista Alaskasta, sanoi, että Carsonin kirjoitukset olivat “muuttaneet historian kulkua”. Tänä kesäkuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun yleisö tutustui Carsonin väitteisiin, kun hänen kirjansa luvut sarjakirjoitettiin New Yorkilainen -lehteä. Tulevana vuosipäivänä on hyvä hetki pohtia, saavuttiko kirja yhden tärkeimmistä tavoitteistaan: luonnonvaraisten eläinten ja erityisesti lintujen suojelun.

Carson otti monimutkaisen teknisen aiheen – pysyvien torjunta-aineiden vahingolliset vaikutukset – ja ilmaisi sen yhdellä yksinkertaisella, runollisella kuvalla: keväällä, jossa linnut eivät laulaneet. Hän pyysi meitä kuvittelemaan, millaista olisi herätä aamulla maailmaan ilman näitä lauluja. Hän kirjoitti ystävällisesti ja sai meidät tuntemaan menetystä. Mutta kuinka hyvin olemme toimineet Carsonin varoitusten mukaisesti?

Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta emme ole menestyneet kovin hyvin, eivätkä linnutkaan. Vuonna 2019 Cornellin yliopiston lintutieteilijä Kenneth V. Rosenbergin johtama laaja tutkimus osoitti, että 29 prosenttia Pohjois-Amerikan linnuista on kadonnut vuodesta 1970 lähtien. Tutkimus oli huomattava sen laajamittaisuuden vuoksi: se integroi tietoja useista eri lajeista ja eri lintuista. asua, ja se käytti erilaisia ​​lähestymistapoja laskentansa vahvistamiseen; Audubon Societyn julkaisema artikkeli kutsui tulosta “raitistavaksi kuvaksi” laajalle levinneestä lintujen vähenemisestä. Niityt kärsivät eniten, ja niiden dokumentoitu menetys oli yli 700 miljoonaa pesivää yksilöä, mikä tarkoittaa yli 50 prosentin laskua. Mutta suuria laskuja tapahtui kaikissa biomeissa paitsi yhdessä ja lähes kaikissa lajeissa. Nettomäärä oli lähes kolme miljardia yksittäistä lintua, mikä käynnisti kampanjan, joka sisältää vinkkejä siitä, mitä ihmiset voivat tehdä niiden pelastamiseksi. (Kaksi parasta: lisää tarroja ikkunoihin ja pidä kissat sisällä.)

Näiden tietojen perusteella on houkuttelevaa päätellä, että kirjoittamisensa loistosta huolimatta Carson ei onnistunut suojelemaan lintuja. Lisäksi lintujen väheneminen on osa maailmanlaajuisen biologisen monimuotoisuuden valtavaa vähenemistä, joka johtuu ihmisen toiminnasta. Biologista monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja käsittelevän hallitustenvälisen tiedepolitiikan foorumin (IPBES) mukaan yli 40 prosenttia sammakkoeläinlajeista, lähes 33 prosenttia riuttoja muodostavista korallista ja yli kolmannes kaikista merinisäkkäistä on uhanalaisia. Kaiken kaikkiaan biologit arvioivat, että yli miljoona lajia on vaarassa. Tämä vaarantaa myös ihmisten hyvinvoinnin, ja ryhmä toteaa, että “rakotamme taloutemme, toimeentulomme, elintarviketurvamme, terveyden ja elämänlaadun perustaa maailmanlaajuisesti”.

Silti vuoden 2019 lintututkimus, surkeista tuloksistaan ​​huolimatta, viittaa myös siihen, että biologisen monimuotoisuuden (ja sitä kautta itsemme) suojelu ei ole menetetty syy. Yksi tärkeä poikkeus sen tiedemiesten muuten synkässä kuvassa on kosteikot (ja niissä elävät vesilinnut). Siellä lintujen määrä kasvoi 13 prosenttia. Mikä erottaa kosteikot muista ekologisista alueista? Yksi vastaus on, että kosteikot ovat olleet erityisen suojassa liialliselta teolliselta toiminnalta jo pitkään. Alueet ovat olleet monen liittovaltion, osavaltion ja heimotason oikeudellisen suojan alla. Jotkut näistä laeista, kuten Massachusettsin voimakas kosteikkojen suojelulaki, asettivat kosteikot etusijalle niiden monipuolisen ekologisen arvon vuoksi. Toiset suojelivat tällaisia ​​alueita, koska ne ovat tärkeitä merenkulun ja kaupan, kalastuksen, tulvien torjunnan ja vesihuollon kannalta. Esimerkiksi vuoden 1899 Rivers and Bors Appropriation Act -laki turvasi kosteikot osaksi purjehduskelpoisia vesiväyliä.

Toinen rohkaiseva poikkeus lintututkimuksessa oli petturit, ryhmä, johon kuuluu majesteettinen kaljukotka. Raptorin määrä on kasvanut 15 miljoonalla yksilöllä. Kaljukotkat olivat sukupuuton partaalla, kun Carson kirjoitti, mutta ne toipuivat suurelta osin DDT:n kiellon seurauksena. Audubon Societyn julkaisemassa uutisessa todetaan, että “luvut osoittavat, että villieläinten hoidon, elinympäristön ennallistamisen ja poliittisen toiminnan kaltaiset toimenpiteet voivat olla tehokkaita lajien pelastamisessa.” Tutkijat ovat dokumentoineet nykyisen uhan biologiselle monimuotoisuudelle. Heidän datansa osoittavat myös, että jos toimimme tämän tiedon perusteella, voimme muuttaa tulosta.”

Leave a Comment