Amerikkalaisten lyijylle altistumisesta aiheutuvat terveysvaarat

Jaa Pinterestissä
Flint, Michigan, on yksi monista Yhdysvaltojen kaupungeista, joka on joutunut käsittelemään lyijypitoista vettä. Sarah Rice / Getty Images
  • Tutkijat sanovat, että ihmiset Yhdysvalloissa altistuivat suurille määrille lyijyä 1900-luvulla ennen kuin se kiellettiin useimmissa tuotteissa.
  • He sanovat, että altistuminen alensi älykkyysosamäärää ja on aiheuttanut sydämen terveysongelmia sekä kognitiovaikeuksia.
  • He sanovat, että ongelma on erityisen akuutti Communities of Colorissa, jolla oli enemmän altistumista ja vähemmän resursseja käsitellä ongelmia.

Ihmiset Yhdysvalloissa ovat menettäneet yhteensä yli 800 miljoonaa pistettä älykkyysosamäärästään altistumisesta bensiiniin lisätylle lyijylle suuren osan 1900-luvulta.

Tämä käy ilmi Florida State Universityn ja Pohjois-Carolinan Duke Universityn tutkijoiden uudesta tutkimuksesta.

Tutkijat sanoivat, että kognitiiviset kyvyt kärsivät erityisesti vuosina 1951-1980 syntyneistä.

Keskiverto amerikkalainen menetti 2,6 pistettä älykkyysosamäärästään johtuen altistumisesta lyijylle, kehityshermomyrkkylle, jonka tiedetään vaikuttavan henkiseen ja fyysiseen kehitykseen.

Ihmiset, jotka ovat syntyneet 1960-luvun puolivälissä tai loppupuolella, ovat saattaneet kärsiä pahiten siitä, kun ledbensiinin käyttö saavutti huippunsa.

Lyijyä lisättiin bensiiniin moottorin suorituskyvyn parantamiseksi jo vuonna 1923, ja siitä oli tullut ensisijainen lyijyn saastumisen lähde Yhdysvalloissa vuoteen 1940 mennessä.

“Arvioimme veren lyijypitoisuudet, jotka johtuvat lyijybensiinin käytöstä, koska… se oli hallitseva lyijyaltistuksen lähde useimmille amerikkalaisille viimeisten 80 vuoden aikana”, Aaron Reuben, tutkimuksen kirjoittaja ja tohtorikandidaatti Duken yliopistosta, kertoi Healthlinelle. “Muut lähteet, kuten lyijyhuoltolinjat tai ennen vuotta 1978 peräisin oleva kuorintamaali, ovat epäilemättä vaikuttaneet yksittäisten amerikkalaisten altistumiseen tuona aikana, ja niitä tulisi arvioida myös tulevaisuudessa.”

Reuben sanoi, että suurin osa led-bensiinin lyijymyrkytyksistä johtui pakokaasujen tai lyijyllä saastuneen pölyn hengityksestä autojen pakokaasuista, Reuben sanoi.

Ympäristönsuojeluvirasto aloitti lyijyn käytön lopettamisen bensiinissä vuonna 1973, mutta se kiellettiin kokonaan vasta vuonna 1996.

1960-luvulta 1980-luvun alkuun keskimääräiset veren lyijypitoisuudet olivat Yhdysvalloissa kolmesta viiteen kertaa korkeammat kuin nyt, tutkijat raportoivat.

Jun Wu, PhD, ympäristö- ja työterveystieteen professori Kalifornian yliopistosta, Irvinen kansanterveysohjelmasta ja koulun Environmental Health Disparities Researchin keskuksen johtaja, kertoi Healthlinen johtaman bensiinin olevan edelleen yksi merkittävimmistä lähteistä. ympäristömyrkyllisyydestä Yhdysvalloissa.

“Se on ehdottomasti listan kärjessä, sillä se vaikuttaa pitkällä aikavälillä älykkyysosamäärään ja lasten kognitiivisiin kykyihin sekä tulevaan menestykseen ja saavutuksiin”, hän sanoi. “Lyijimaali ja lyijyputket ovat suhteellisen paikallisia, mutta lyijykaasu todella toi ongelman alueelliselle ja kansalliselle mittakaavalle.”

Tutkimuksen mukaan yli 170 miljoonaa nykyään elossa olevaa yhdysvaltalaista altistui korkeille lyijypitoisuuksille lapsuudessaan. Tämä sisältää miljoonat ihmiset, jotka ovat altistuneet vähintään viisinkertaiselle lyijyaltistusrajalle.

Tutkijat tekivät johtopäätöksensä veren lyijypitoisuuksien (BLL) arvioiden perusteella Kansallinen terveys- ja ravitsemustutkimusjossa tutkittiin 1–5-vuotiaita lapsia vuosina 1976–1980 ja 2015–2016. Arviot lyijyaltistuksesta vuosina 1940–1975 laskettiin näiden vuosien led-bensiinin kulutuksen perusteella.

Wu sanoi, että havainnot osoittavat ledbensiinin aiheuttaman saastumisen “merkittävän vaikutuksen niin koko yhteiskuntaan kuin yksittäisiin ihmisiin”.

“Tämä on erittäin tärkeä ympäristöoikeuteen liittyvä kysymys, koska monet [lead contamination] tapahtui Communities of Colorissa”, hän sanoi. “Sen lisäksi, että näillä yhteisöillä on korkeampi altistuminen, niillä on vähemmän resursseja selviytyä älykkyysosamäärän heikkenemisen haitallisista vaikutuksista.”

“Tasot ovat aiempaa alhaisemmat, mutta lyijyn turvallisuudelle ei ole kiinteää kynnystä”, Wu sanoi. ”Lyijyn poistamiseksi maalista on ponnisteltu paljon, mutta lyijypitoisuuden poistamiseksi bensiinin törmäyksestä on tehty vain vähän, luultavasti siksi, että se on liian vaikeaa. Se on kaikkialla.”

Veden saastumiskriisi Flintissä, Michiganissa, osoittaa, että lyijyn saastumisen ongelma on vähentynyt huomattavasti, mutta sitä ei ole vielä ratkaistu.

Wun omat tutkimukset osoittavat, että kaupunkialueilla ja moottoriteiden läheisyydessä otetuissa maanäytteissä on edelleen suuria lyijypitoisuuksia vuosikymmeniä sen jälkeen, kun led-bensiinin käyttö kiellettiin.

Michael McFarland, PhD, Florida State Universityn sosiologian laitoksen professori ja tutkimuksen kirjoittaja, huomautti, että led-bensiiniä käytetään edelleen potkurikäyttöisissä lentokoneissa.

”Vaikka riski altistua lyijylle ei ole läheskään yhtä suuri, se on silti erittäin ongelmallinen. Esimerkiksi uusimmat arviomme edustavista näytteistä osoittavat, että yli 1 prosentilla pikkulapsista on kohonnut veren lyijypitoisuus.” McFarland kertoi Healthlinelle.

“Tämä prosenttiosuus ei ehkä kuulosta korkealta, mutta se vastaa satoja tuhansia lapsia altistuneille lapsille vuodessa… Tuhansilla paikkakunnilla eri puolilla maata on jatkuvia perintöjohtoongelmia, joista monet ovat yhtä pahoja kuin Flintissä vesikriisin aikana”, hän sanoi. .

Tutkimuksen tekijät sanoivat, että aiemman lyijykontaminaation vaikutuksista on laadittava täysi selvitys, jotta voidaan tukea torjuntatoimia, mutta myös ymmärtää lyijyaltistuksen aiheuttamaa tautitaakkaa ja parantaa kognitiivisia, sydän- ja verisuonisairauksia ja ikääntymisen tuloksia niillä, jotka ovat altistuneet lyijylle aiemmin.

“Jokaisella IQ-pisteellä on merkitystä elämän tärkeiden tulosten, kuten koulutuksen ja ammatillisen viihteen, kannalta”, sanoi Reuben.

”Taloustieteilijät ovat arvioineet, että yksi älykkyyspiste on noin 10 000 dollarin arvoinen elinikäisenä tulona… Yhteiskunnan tasolla 2–6 IQ-pistettä henkilöä kohden on poikkeuksellisen merkityksellinen, koska se alentaa yleistä tuottavuutta… ja lisää kognitiivisista häiriöistä kärsivien ihmisten määrää. tarvitsevat suurempaa sosiaalista tukea, hän sanoi.

Tutkijat aikovat käyttää samoja tietoja tutkiakseen varhaisen lyijyaltistuksen vaikutusta aivojen terveyteen vanhuudessa ja kuinka rodulliset erot korreloivat lyijylle altistumisesta varhaisessa iässä aiheutuviin aivovaurioihin.

Leave a Comment