Kuinka puhua rakkaille

Empatiaa Ukrainan kansan ahdinkoon kohtaan on täysin luonnollista ja sopivaa. Mutta jatkuva järkyttävä uutisvirta voi vahingoittaa haavoittuvien henkilöiden, kuten lasten ja ihmisten, jotka ovat kokeneet omia traumaattisia tapahtumiaan, henkistä hyvinvointia. Medical News Today pyysi psykoterapeuteilta neuvoja siitä, kuinka tuskallisista uutisista voidaan keskustella herkästi.

Jaa Pinterestissä
Pienellä pojalla on Ukrainan kansallislippu, johon on piirretty rakkaussydän, kun hän osallistuu äitinsä kanssa mielenosoitukseen 28. helmikuuta 2022 Martin Placessa, Sydneyssä, Australiassa. James D. Morgan / Getty Images

Elämme aikakautta, jolloin jokainen, joka käyttää älypuhelinta sota-alueella, voi näyttää muulle maailmalle tarkalleen, mitä tapahtuu. Teknologia vaikeuttaa valtion hallitsemien tiedotusvälineiden salailua totuutta ja auttaa pitämään konfliktin molemmat osapuolet tilillään.

Mutta ahdistavien tarinoiden ja kuvien tulva sosiaalisessa mediassa ja televisiossa voi vahingoittaa myös haavoittuvien yksilöiden henkistä hyvinvointia.

“Ukrainan sota on käynnistänyt vahvoja tunteita, kuten vihaa, pelkoa, huolta, hämmennystä ja ahdistusta”, sanoi Yamila Lezcano, lisensoitu mielenterveysneuvoja ja Miami Mental Health Awareness Initiativen ohjelmajohtaja.

“Ajatus sodasta toisessa maassa, vaikka se on kaukana Yhdysvalloista, voi silti olla ylivoimainen monille ja aiheuttaa turvallisuushuolia heidän omasta elämästään”, hän kertoi. Lääketieteen uutisia tänään.

“Sodan mahdollisuus on äärimmäisen epämiellyttävä ja pelottava aihe useimmille meistä, koska se muistuttaa meitä siitä, että emme pysty hallitsemaan suurta osaa siitä, mitä maailmassa tapahtuu”, huomautti Yalda Safai, MD, psykiatri New Yorkista, NY.

“Kun epävarmuus iskee, ihmiset kuvittelevat pahimpia skenaarioita, jotka voivat johtaa avuttomuuden ja ahdistuksen tunteisiin”, hän sanoi.

Ukrainan tilanteen tunnustaminen on ratkaisevan tärkeää, samoin kuin siitä puhuminen läheistesi kanssa kannustavalla ja herkästi.

Ihmiset, jotka ovat alttiita ahdistukselle

Lezcanon mukaan paras tapa auttaa haavoittuvia aikuisia, jotka tuntevat ahdistusta konfliktista, on tunnustaa heidän tunteensa ja tukea heitä selviytymistapojen löytämisessä.

“Kuunteleminen ja kommunikointi tuomitsematta on välttämätöntä, koska se auttaa henkilöä tuntemaan itsensä kuulluksi ja ymmärretyksi, vaikka häntä ei tuomita”, hän sanoi.

“Tämä voi auttaa puhumaan vapaasti ongelmistaan ​​ja pyytämään apua, jos he sitä tarvitsevat”, hän lisäsi.

Aivigail Lev, Bay Area CBT Centerin perustaja ja johtaja San Franciscossa ja Oaklandissa, Kaliforniassa, sanoi, että oli tärkeää olla rehellinen Ukrainan tilanteesta.

“Emme voi suojella ihmisiä siltä, ​​mitä maailmassa tapahtuu”, hän sanoi. “Tilanneen sokerointi ei auta.”

“Anna heille tietää, että olet paikalla auttamaan heitä käsittelemään tunteitaan”, neuvoi Joe Vaccaro, PsyD, Newport Healthcaren toiminnanjohtaja Orange Countyssa, Kaliforniassa.

“Osallistukaa ulkoiluun, stressiä vähentäviin aktiviteetteihin – kuten kävelylle keskustelujesi aikana”, hän lisäsi.

Hän ehdotti myös rohkaisemaan heitä etsimään meditaatiota ja mindfulnessia välineinä ahdistuksen hallintaan.

Traumasta selvinneet

Uutiset Ukrainasta voivat olla erityisen järkyttäviä niille, joilla on sotaan liittyviä traumaattisia muistoja. Muista, että traumasta selviytyneet ovat usein tunteidensa vallassa, Lezcano sanoi.

“[Tell them] että he eivät ole yksin tunteidensa kanssa ja että on tavallista, että monet ihmiset ilmaisevat ahdistusta trauman sattuessa, varsinkin kun tietyt tilanteet, kuten Ukrainan sota, voivat toimia laukaisimina, hän sanoi.

“Sosiaalinen tuki on suojaava tekijä, joka auttaa haavoittuvia aikuisia tuntemaan olonsa turvalliseksi ja olemaan yhteydessä ihmisiin, jotka aidosti välittävät heistä”, hän painotti.

Lapset

“Ukrainasta tulevat uutiset ovat ahdistavia kaikenikäisille katsojille, mutta voivat olla erityisen vaikeita lapsille ja nuorille”, sanoi Aude Henin, Ph.D., lasten kognitiivisen käyttäytymisterapiaohjelman johtaja Massachusetts General Hospitalissa Bostonissa.

”Kun päätetään, nostetaanko Ukraina-aihe [young people]vanhemmat voivat seurata lapsen esimerkkiä ja kysyä, mitä lapsi tietää”, hän sanoi.

“Hyvin pienten lasten kohdalla saattaa olla parasta olla nostamatta aihetta esiin, ellei lapsi ota sitä esille”, hän lisäsi.

Brandy Porche, Mindpath Healthin lisensoitu ammatillinen neuvonantaja Dallasissa, TX, sanoi:

”Riippumatta lapsesi iästä, älä kerro sotatarinoita ennen nukkumaanmenoa, sillä sota ei ole koskaan sopiva nukkumaanmenotarina. […] Olipa sävysi mikä tahansa, lapsesi matkii sitä hengessäsi. Jos pelkäät ja äänesi heijastaa sitä, lapsesi pelkää. On OK välittää huolta ja empatiaa. Mutta älä välitä vihaa tai ahdistusta, koska se siirtyy lapseen.”

Tri Toya Roberson-Moore, lasten ja nuorten psykiatri, Pathlight Mood & Anxiety Center, neuvoi:

”Lapsilla on kysymyksiä siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu. Kannusta heitä kehittämään kriittisen ajattelun taitojaan ja osallistumaan harkiten ajankohtaisiin tapahtumiin – samalla kun he ohjaavat tunteitaan terveellä, turvallisella ja tuottavalla tavalla.

Teinit ja nuoret aikuiset

“Nuoret aikuiset ja nuoret, joilla on vähemmän elämänkokemusta ja itsenäisyyttä kuin aikuisilla, tarvitsevat myös apua kriisiuutisten navigoinnissa”, sanoi Amanda Fialk, Ph.D., LCSW, kumppani ja kliininen johtaja The Dormissa New Yorkissa, NY. joka tarjoaa psykologista tukea nuorille aikuisille.

“Vanhempien tulee kuunnella, olla aitoja, kysyä avoimia kysymyksiä ja vahvistaa lapsensa ilmaisemat tunteet”, sanoi tohtori Fialk.

“Anna lapsillesi tiedostaa, että on OK olla surullinen, huolissaan, peloissaan ja vihainen tästä tilanteesta”, hän lisäsi.

“Tunnusta negatiivinen, mutta keskity positiivisiin tarinoihin keskusteluissasi”, neuvoi tohtori Vaccaro. “Puhu esimerkiksi järjestöistä, jotka auttavat apua tarvitsevia ihmisiä, ja nuorista, jotka ovat intohimoisia rauhasta”, hän sanoi.

“Kannusta rakkaasi tunnustamaan omat rajansa uutisten/sosiaalisen median kulutuksessa tänä aikana – tarkoittaako se sitten käyttöajan rajoittamista kokonaan, uutisilmoitusten poistamista jne.”, neuvoi tohtori Vaccaro.

“Sen sijaan, että “tuomio rullaa”, kun he tuntevat olonsa ahdistuneeksi, rohkaise heitä ulos! Ulkona oleminen ja raikkaan ilman hengittäminen voi vähentää stressiä ja ahdistusta”, hän sanoi.

Ihmisten tulee olla varovaisia ​​kiusauksen suhteen lievittää ahdistusta alkoholilla tai muilla aineilla, sanoi Dave Marlon, Southern Nevadan päihteiden väärinkäytön hoitokeskuksen CrossRoadsin entinen toimitusjohtaja ja Vegas Strongerin toinen perustaja ja toimitusjohtaja.

“Empatiaa ihmisiä kohtaan, jotka kärsivät Ukrainan sodan julmuuksista, on luonnollista ja tarkoituksenmukaista”, hän sanoi. “Huolesta ja surusta selviytyminen lisäämällä alkoholin ja muiden huumeiden käyttöä ei ole terve vastaus.”

Leave a Comment