Lääkärit ja vapaaehtoiset yrittävät tukea Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmää

LONDON, 15. maaliskuuta (Reuters) – Kun venäläiset pommit alkoivat pudota Kiovaan, onkologi Nataliia Verovkina pakeni 10-vuotiaan poikansa kanssa. Mutta kun hän oli turvassa Münchenissä isovanhempiensa luona, hän kääntyi ja palasi.

“Jonkun piti auttaa näitä ihmisiä”, Ukrainan kansallisessa syöpäinstituutissa työskentelevä Verovkina, 43, sanoi puhelimitse pääkaupungista. – Minun oli vaikeampaa olla tekemättä mitään.

Verovkina liittyy kasvavaan lääketieteen ammattilaisten ja vapaaehtoisten joukkoon Ukrainasta ja ulkomailta, jotka ovat työskennelleet epätoivoisissa olosuhteissa pitääkseen maan terveydenhuoltojärjestelmän kunnossa konfliktin alkamisesta helmikuussa. 24.

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

Tilanne on erityisen vakava piiritetyissä kaupungeissa, kuten Mariupolissa ja Harkovassa, joissa päivien intensiiviset taistelut sekä ruuan ja lääkkeiden puute uhkaavat miljoonia siviilejä, humanitaariset järjestöt sanoivat.

Maailman terveysjärjestö (WHO) ilmoitti maanantaina, että sen tiimit työskentelevät kellon ympäri saadakseen tarvikkeita Ukrainaan. Maaliskuun 5. päivästä lähtien se on toimittanut 90 tonnia lääketieteellistä apua, mukaan lukien hätäleikkaussarjoja, hengityskoneita ja välttämättömiä lääkkeitä.

Mutta WHO ei ole päässyt tavoittamaan useita kaupunkeja, joissa yhä useammat ihmiset eivät saa lääkkeitä tai hoitoa, ja se suunnittelee lähetyksiä sitä varten, milloin ne voidaan toimittaa, tiedottaja Tarik Jarasevic sanoi läntisestä Lvivin kaupungista.

Kiovassa syöpäinstituutti, jossa Verovkina työskentelee, on edelleen toiminnassa, vaikka sen kirurgiset osastot tarjoavat vain ensiapua ja henkilökunta on huolissaan tulevista päivistä, kun taistelut kärjistyvät pääkaupungin esikaupunkialueilla.

Ukrainan diabetessäätiön puheenjohtaja Valentina Ocheretenko sanoi, että tilanne on vaarallinen Ukrainan 2,3 miljoonalle diabetespotilaalle, joista 120 000:lla on tyypin 1 diabetes ja jotka tarvitsevat säännöllisiä insuliiniannoksia ja seurantaa selviytyäkseen.

Joka ilta hän työskentelee pienten tuntien ajan kansainvälisten kumppaneiden kanssa yrittääkseen sovittaa yhteen hupenevat insuliini- ja glukoosimittarit seuratakseen verensokeritasoja valtavaan kysyntään.

‘SE ON LIIKAA’

“Pelkään diabetesta sairastavien ihmisten puolesta, se on liikaa”, Ocheretenko sanoi puhelimitse Kiovasta ja lisäsi, että hän on huolissaan läänin terveydenhuoltojärjestelmän jo “pudonnut”.

Hänen aikuinen tyttärensä, jolla on tyypin 1 diabetes, joutui saamaan ensiapua viime viikolla vaarallisen hypoglykemiajakson tai alhaisten verensokeritasojen jälkeen sen jälkeen, kun hänellä oli vaikeuksia löytää säännöllisiä aterioita.

Hän voi nyt paremmin, mutta sairaaloihin kohdistuvat paineet ovat akuutteja ja jotkut diabeetikot eivät aina saa tarvitsemaansa hoitoa, Ocheretenko sanoi.

WHO on varoittanut, että tartuntataudit, mukaan lukien COVID-19, ovat toinen riski, etenkin kun miljoonat ihmiset pakenevat taisteluja liikkeellä Ukrainassa ja ulkomailla.

Ukrainan kansanterveysliitto auttaa HIV/aids-, tuberkuloosi- ja hepatiittipotilaita. Sen ambulanssit toimittavat nyt lääkkeitä ja ruokaa sekä evakuoivat ihmisiä raskaasti ammutuilta alueilta, kuten Irpinin kaupungista.

Hyväntekeväisyysjärjestö on myös perustanut neuvontapuhelimen varmistaakseen, että ihmiset saavat tarvitsemansa lääkkeet. Allianssin Inna Gavrylova sai idean paenessaan perheensä kanssa suhteellisen turvaan Ivano-Frankivskin alueelle Länsi-Ukrainaan.

“En voinut nukkua öisin”, hän sanoi, kun hän ymmärsi jatkuvan hoidon tarpeessa olevat olivat erityisen haavoittuvia.

Myös onkologi Verovkina sanoi, että muiden auttaminen oli ainoa tapa käsitellä sodan traumoja.

“Monet lääkärit tekevät vapaaehtoisesti ylitöitä. Työskentely auttaa (meitä) selviytymään nykyisestä tilanteesta helpommin.”

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

Raportoi Jennifer Rigby; Manas Mishran lisäraportointi; Leikkaus Michele Gershberg ja David Clarke

Standardimme: Thomson Reutersin luottamusperiaatteet.

.

Leave a Comment