Mielenterveys valokeilassa: märän AMD:n kanssa eläminen

Märkä ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma (märkä AMD) -diagnoosin yhteydessä ensisijainen tehtäväsi voi olla oppia pysäyttämään näönmenetystä pahentava eteneminen. Lääkärisi haluaa todennäköisesti aloittaa anti-VEGF-injektion, joka auttaa minimoimaan makulavaurion.

Vaikka märkä AMD voi fyysisesti vaikuttaa päivittäiseen elämääsi, jotkin henkiset vaikutukset voivat luultavasti olla yhtä huolestuttavia.

“Makulan rappeuman aiheuttaman rappeutumisen pelko voi johtaa päivittäiseen huoleen tai pelkoon jokapäiväisistä ongelmista, mikä voi muuttua ja yleistyä ahdistukseksi”, selittää tohtori Lindsay Israel, hallituksen sertifioitu psykiatri ja Success TMS:n ylilääkäri.

Toimiin ryhtyminen voi kuitenkin auttaa lievittämään vaikutuksia ja antamaan sinulle mahdollisuuden tuntea olosi paremmaksi diagnoosin hallinnassa.

Lue lisää märän AMD:n ja mielenterveytesi välisistä yhteyksistä sekä asiantuntijoiden neuvoista tärkeistä hoidoista, jotka voivat auttaa.

Maailman terveysjärjestö arvioi näin 15 prosenttia yli 60-vuotiaista aikuisista on mielenterveyshäiriö. Ikääntymiseen suoraan liittyvien sairauksien, kuten näön ja kuulon heikkenemisen, uskotaan vaikuttavan asiaan.

AMD on silmäsairaus, joka johtaa sokeisiin pisteisiin keskusnäössäsi. Toisin kuin häiriön yleisimmät “kuivat” muodot, märällä AMD:llä on usein vakavampi näönmenetys ja se voi olla äkillistä. Tällaiset dramaattiset muutokset näkössäsi – joskus tapahtuvat yhdessä päivässä – voivat ymmärrettävästi vaatia emotionaalista veroa.

Välittömästi hoidettuna silmälääkärisi saattaa pystyä pysäyttämään silmänpohjan lisävaurion ja sitä seuraavan näön menetyksen. Kuitenkin kaikki pitkäaikaiset näkösi muutokset, kuten sumeus tai sokeat pisteet keskusnäössäsi, voivat olla pysyviä.

Aivan kuten märkä AMD on hoidettavissa, tila on myös hallittavissa näönkuntoutuspalvelujen ja apulaitteiden ansiosta, jotka voivat auttaa sinua näkemään paremmin.

Mutta tällaiset työkalut eivät välttämättä puutu ahdistukseen ja masennukseen, joita jotkut märkä AMD-potilaat kokevat.

AMD:tä sairastavat ihmiset “voivat tuntea menettäneensä itsenäisyytensä, lisääntyvän sosiaalisen eristäytymisen, vähemmän ihmisten välisen sitoutumisen ja avuttomuuden tunteen, koska he eivät pysty hallitsemaan tautia”, selittää Holly Schiff, PsyD, Greenwichin juutalaisten perhepalveluiden lisensoitu kliininen psykologi. Connecticutissa.

“Myös ennustettavuuden puute on silmänpohjan rappeumahoidoissa, jotka voivat lisätä ahdistusta.”

Äkilliset muutokset märästä AMD:stä sekä muutokset jokapäiväisissä toimissa, kuten työssä, lukemisessa ja ajamisessa, voivat kaikki johtaa henkiseen rasitukseen. Saatat myös kokea ahdistusta siitä, mitä tulevaisuus voi pitää sisällään AMD:n kostean etenemisen suhteen.

Avun hakeminen mielenterveydellesi voi auttaa säilyttämään lisävaikutukset fyysiseen terveyteen. Samaan aikaan märän AMD:n hoitaminen voi parantaa yleistä henkistä hyvinvointiasi.

Märkien AMD-hoitojesi lisäksi harkitse seuraavia tapoja tukea mielenterveyttäsi.

ammattimainen terapia

Psykoterapeutti tai neuvonantaja voi olla hyödyllinen resurssi, kun yrität työskennellä kosteaan AMD:hen liittyvien uusien tunne- ja henkisten haasteiden läpi.

“Psykoterapia voi tarjota yksilöille uuden näkökulman tilanteeseensa, jonka avulla he voivat saada takaisin kontrollin, vähentää fysiologisia ja psykologisia oireita ja omaksua tehokkaita strategioita, jotka auttavat heitä käsittelemään stressaavia tilanteita helpommin ja varmemmin”, Schiff sanoo. “Voit myös oppia ja omaksua stressinhallintatekniikoita.”

Erityisesti Schiff suosittelee kognitiivista käyttäytymisterapiaa (CBT), tekniikkaa, jonka tavoitteena on tunnistaa ja korjata epäterveellisiä ja epärealistisia ajatusmalleja. Lisensoitu terapeutti, joka harjoittaa CBT:tä, voi auttaa muokkaamaan “käyttäytymistä, ajatuksia ja tunteita ja muuttamaan ne realistisemmiksi, hyödyllisemmiksi”.

Löytääksesi pätevän mielenterveysammattilaisen alueeltasi, harkitse lähetteen pyytämistä ensisijaiselta lääkäriltäsi tai soita paikalliselle terveysosastolle. Voit myös kokeilla Healthline FindCare -työkalua. Voi myös olla hyödyllistä pyytää terapeuttia, joka on erikoistunut märkään AMD:hen ja vanhemmille aikuisille.

Lääketieteelliset hoidot

Joissakin tapauksissa ensisijainen lääkärisi voi suositella muita hoitoja masennukseen ja ahdistukseen. Israelin mukaan jotkin vaihtoehdot sisältävät “masennuslääkkeet, anksiolyytit tai muut kuin lääkkeelliset interventiot, kuten transkraniaalinen magneettistimulaatio”.

Selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI) ovat yleisiä ensilinjan hoitoja vanhemmille aikuisille. Mitä tulee mielenterveyslääkkeisiin, on tärkeää tietää, että saatat joutua kokeilemaan useita erilaisia, kunnes olet löytänyt sinulle oikean.

Keskustele myös lääkärisi kanssa mahdollisista yhteisvaikutuksista muiden käyttämiesi lääkkeiden, kuten verenohennusaineiden, kanssa.

Sosiaalinen tuki

Sosiaalisesti aktiivisena pysyminen on toinen tärkeä askel mielenterveytesi säilyttämisessä, mikä voi myös täydentää saamaasi hoitoja tai lääkkeitä.

Sosiaalinen eristäminen on a tunnettu riskitekijä mielenterveysongelmiin, erityisesti vanhemmilla aikuisilla, joilla on krooninen sairaus. Pitkään jatkunut yksinäisyys ja eristäytyminen voisi lisätä riskiä mielenterveyden pahenemiseen, sydänsairauksiin ja immuunitoiminnan heikkenemiseen.

Vaikka yhteydenpito perheen ja ystävien kanssa on ensimmäinen hyvä askel sosiaalisten yhteyksien ylläpitämisessä, saatat myös olla hyödyllistä olla yhteydessä muihin, jotka käyvät läpi samanlaisia ​​kokemuksia.

“Voit poimia käytännön vinkkejä ja vähentää samalla eristyneisyyden tunnetta ja kuulla muiden tarinoita”, Schiff sanoo.

Resursseja on saatavilla, kuten tämä luettelo paikallisista ja online-tukiryhmistä silmänpohjan rappeumatuesta.

Voit myös harkita liittymistä paikalliseen tukiryhmään iäkkäille aikuisille, jotka keskittyvät ahdistuneisuuteen tai masennukseen pelkän märkään AMD:n sijaan. Harkitse näitä ryhmiä Amerikan ahdistuneisuus- ja masennuksesta.

Lisäksi on tärkeää löytää iloa joko säilyttämällä vanhoja harrastuksiasi luomalla uusia. Saatat löytää ilmaisia ​​ohjelmia paikallisista kirjastoista, uskonnollisista laitoksista ja yhteisöpalvelutoimistoista.

Märkä AMD vaikuttaa keskusnäköösi ja siten päivittäisiin toimintoihin, jotka edellyttävät asioiden näkemistä suoraan edessäsi. On tärkeää hakea välitöntä hoitoa tähän krooniseen silmäsairauteen välittömästi, mutta on myös yhtä tärkeää tarkistaa mielenterveytesi.

“Yksi tapa lieventää masennuksen tai ahdistuksen puhkeamista on siirtää painopistettä ja ymmärtää, että erilaiset tavoitteet eivät välttämättä tarkoita, että kaikki on huonosti tai menetetty”, Israel sanoo. “Ihmiset ovat joustavia ja voivat sopeutua kaikenlaisiin tilanteisiin, mukaan lukien näönmenetys.”

Jos sinulla tai läheiselläsi on märkä AMD ja hän kokee ahdistusta tai masennusta, kysy neuvoa mielenterveysalan ammattilaiselta. Voit myös etsiä resursseja päälääkäriltäsi, paikalliselta terveysosastolta tai suojatuista verkkosovelluksista.

Leave a Comment