Probiootit vesiviljelyssä hyödyttävät sekä eläinten että ihmisten terveyttä

Taudinpurkaus on suuri haaste vesiviljelyssä, ja tiettyjen hoitojen käyttö johtaa lääkkeiden biokertymiseen kaloihin ja antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen.

Vesiviljely, vesieliöiden tuotanto valvotuissa olosuhteissa, on tärkeä elintarvikkeiden tuotantoala monille maille ympäri maailmaa.1 Se voi täyttää kasvavan maailman väestön ravitsemukselliset ravintotarpeet samalla kun sillä on pienempi luonnonvarojen kysyntä verrattuna muihin eläinproteiinin lähteisiin.2

Taudinpurkaus on suuri haaste vesiviljelylle, ja on hyvin tiedossa, että antibioottien käyttö johtaa lääkkeiden biokertymiseen kaloihin ja antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ja niiden mikrobilääkeresistenssigeenit voivat levitä vesi- ja maaeläintaloudesta ihmisten ympäristöön aiheuttaen haitallisia vaikutuksia ihmisten, eläinten ja vesiekosysteemien terveyteen.

Vuonna 2008 Maailman terveysjärjestö ehdotti probiootteja vesiviljelykäyttöön ja ympäristöystävälliseksi menetelmäksi sairauksien ehkäisyyn. Vuosien ajan probioottien käyttö ja tutkimus vesieläimillä on yhdistetty parantuneeseen kasvukykyyn, tautien vastustuskykyyn, immuunitoimintoihin, epiteelin esteen eheyteen ja hyödyllisten mikrobien lisääntymiseen eläimen suolistossa ja ympäröivässä vedessä.

Probiooteilla on useita toimintamekanismeja näiden terveyshyötyjen tuottamiseksi, kuten seuraavat:

  • Maitohappoa tuottavat bakteerit, jotka kuuluvat Firmicutes phylum on osoittanut kolonisoivan kalan suoliston limaa, missä ne auttavat prosessoimaan ja ottamaan rehua edistäen kalojen kasvua.
  • Pediococcus acidilactici bakteerit ovat bioaktiivisia tavallisia kalapatogeenejä vastaan, koska ne tuottavat bakteriosiinia, mikä parantaa taudin vastustuskykyä.
  • S.putrefaciens Pdp11 voi moduloida kalan suoliston mikrobiota ja immuunijärjestelmään liittyvien geenien ilmentymistä runsaan istutuksen aiheuttaman stressin aikana, mikä parantaa immuunitoimintaa.

Muita ehdotettuja vaikutusmekanismeja ovat antagonistinen aktiivisuus patogeenejä vastaan; jäsenyys sivusto kilpailu; panos makro- ja mikroravinteisiin; kilpailu ravintoaineista, kemikaaleista tai energiasta; ja virulenssin vähentäminen quorum Sensing -manipulaatiolla.

Kaikki nämä edut ovat tärkeitä löytöjä, kun on kyse antibioottien käytön hillitsemisestä vesiviljelyssä. Probioottien käyttö on lupaavaa paitsi vesiviljelyteollisuuden ja eläinten terveyden kannalta, myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämisen minimoimiseksi ihmisiin. Jatkuvaa tutkimusta tulisi tehdä probioottisten kantojen oikean valinnan ja tehokkuuden määrittämiseksi, jotta saavutettaisiin optimaalinen tulos kaloissa ja mahdollisimman vähäiset vaikutukset ihmisiin.3

Aboli Ghatpande on vuoden 2022 PharmD-kandidaatti Connecticutin yliopistossa Storrsissa.

Viitteet

  1. Maatalous: maanviljely. Yhdysvaltain maatalousministeriö. Käytetty 15. maaliskuuta 2022. https://www.usda.gov/topics/farming/aquaculture
  2. Bourne JK. Kuinka kasvattaa parempaa kalaa. National Geographic. Käytetty 15. maaliskuuta 2022. https://www.nationalgeographic.com/foodfeatures/aquaculture/
  3. El-Saadony MT, Alagawany M, Patra AK, et ai. Probioottien toiminnallisuus vesiviljelyssä: Yleiskatsaus. Kala äyriäiset Immunol. 2021;117:36-52. doi: 10.1016/j.fsi.2021.07.007.

.

Leave a Comment