Terveys on tärkeää: salaperäinen jalkavälin kipu | Uutiset, Urheilu, Työpaikat

Conway McLean, DPM

Tämä on tarina Suesta, keski-ikäisestä, ahkerasta yksilöstä, jolla on kiireinen perhe ja terve sosiaalinen elämä. Sue oli äskettäin täyttänyt 50 vuotta, traumaattinen ikä, eikä se mennyt hyvin. Hän sai äskettäin tietää, että hänellä oli korkea verenpaine ja hän oli esidiabeettinen, ja hänen perusterveydenhuollon tarjoajansa varoitti rajusti, että hänen oli muutettava jotain, olipa se sitten ruokavaliota tai liikuntaa. Tämän jälkeen alkoi jalkakipu.

Tämä ei ollut hänen työnsä aiheuttamia kipuja ja kipuja. Tämä oli merkittävää, terävää ja saattoi jopa saada hänen hengityksensä salpaamaan. Aluksi aktiivisuuden lisääminen tuntui olevan avain sen kehittymiseen, jalan yläosasta peräisin olevat terävät tai ampuvat kivut. Tietyt kengät olivat myös selvästi ongelmallisia, ja kengän paine johti luotettavasti merkittävään kiputason nousuun. Suen vastaus oli muuttaa kenkävarusteitaan ja vähentää toimintaansa. Osoittautuu, että Suella oli yleinen sairaus, josta monet ovat kärsineet (vaikkakin eri syistä).

Jalan anatomia, jossa on 28 luuta, satoja nivelsiteitä, kaikkialla esiintyviä hermoja ja valtimoita, jänteitä ja lihaksia, on hämmästyttävän monimutkainen. Lisää sitten jalan toiminnot, jotka kuljettavat meidät pisteestä A paikkaan B, jolloin voimme hypätä, juosta ja suorittaa kaikenlaisia ​​liikkeitä ja toimintoja, ja monimutkaisuus kasvaa eksponentiaalisesti. Jalka on biologian ihme, mutta biomekaaniset toiminnot, jotka mahdollistavat sen näiden tehtävien suorittamisen, ymmärretään vain osittain.

Päähenkilöllämme ei ollut historiaa vammoista tai virheistä, ei traumaa alueelle, joka olisi voinut johtaa tähän epämukavuuteen, eikä hänen aktiivisuustasonsa ollut muuttunut merkittävästi. Silti hänen jalkansa yläosasta tuleva kipu oli yhä voimakkaampaa ja kesti pidempään, oireellista koko päivän. Aluksi kenkien vaihtaminen oli hyödyllistä, mutta siitäkin tuli tehotonta. Hän osti työtoverin neuvosta kaarituen, joka seisoi painelevynäytöllä suuresta myymälästä. Järjestelmän analyysi näytti vaikuttavalta, mutta tuista ei ollut hyötyä, eivätkä ne muuttaneet hänen epämukavuuttaan.

Lopulta Sue joutui varaamaan ajan ensihoidon toimistoonsa, jossa he diagnosoivat niveltulehduksen, vaikka hän ihmetteli, miksi vain täällä. He määräsivät tulehduskipulääkettä. Itse asiassa naprokseenin säännöllinen käyttö helpotti ja teki elämästä siedettävämpää. Mutta heti kun hän lopetti lääkityksen, kipu palasi.

Juuri tässä risteyksessä hän esitteli toimistolleni. Suen jalan, nilkan ja säären huolellinen ja yksityiskohtainen analyysi paljasti usein esiintyvän vaivan, kipeän nivelen “yläosa” jalassa, nilkan edessä. Jalan arkkitehtuuri on sellainen, että monilla meistä tämän alueen luut kokevat eri syistä suurta voimaa. Kun nämä joka askeleella syntyvät voimat ovat liiallisia, syntyy yleensä ongelmia.

Kehon tähän osaan kohdistama paine voi olla valtava, riippuen biomekaniikasta. Monet rakenteet tulevat kipeiksi, jos niihin kohdistuu liiallisia fyysisiä voimia. Kun tulehdus kehittyy, syntyy kipua, samoin kuin turvotusta, joskus jopa lämpöä. Kapseli, joka peittää nivelen, jossa toinen jalkapöytä kohtaa jalan keskiosan luut, on näiden oireiden yleisin kohta.

Tästä osasta johtuvalle krooniselle kivulle ja turvotukselle on löydetty lukuisia syitä. Ihmisillä, joilla on korkea kaareva jalka, on täällä yleensä ongelmia. Tällä jalkatyypillä on taipumus kokea liioiteltuja puristusvoimia kaaren keskellä. Vaihtoehtoisesti yleinen muunnelma on jalka, jossa on pitkä 2. jalkapöytä, joka asettaa enemmän painetta luun pohjaan, kun kantapää nousee ylös (kuten kävelyssä). Jälleen kerran, suuremmat voimat tarkoittavat enemmän riskiä tulehduksen ja kivun kehittymisestä jossain vaiheessa.

Kuten olet ehkä havainnut, tämä ongelma voi ilmetä kaikenlaisilla tavoilla. Ajan myötä puristusvoimat voivat johtaa luun kannusteen tuotantoon. Nämä puolestaan ​​voivat pistää alueen pehmytkudokset aiheuttaen kipua. Tärkeä hermo kulkee tämän alueen yli ja tämä rakenne voi muuttua oireelliseksi aiheuttaen polttavan tai ampuvan tunteen. Mekaanisista voimista johtuvat rappeuttavat muutokset ovat yleisiä, mikä johtaa ruston menettämiseen ja syvään luun muutoksiin. Kipu voi johtaa jonkin muun jänteen liikakäyttöön, jolloin täysin uusi alue tulee oireellisena.

Monet amerikkalaiset kärsivät kireästä akillesjänteestä. Tämä on kehon suurin jänne, jonka läpi kulkee eniten voimaa. Kun se on kireällä, se muuttaa monien nivelten, lihasten, nivelsiteiden ja muiden toimintaa, mekaniikkaa. Kun Akhilleus vetää liikaa kantapäässä, 2. jalkapöydän ja lähempänä olevan luun muodostaman nivelen vaikutus lisääntyy. Riittävällä stressillä kehittyy tulehdus ja seurauksena on kipua.

Hoitoja on monia ja erilaisia. Kuten Sue havaitsi, koska kipu on luonteeltaan tulehduksellista, ei-steroidinen tulehduskipulääke (ibuprofeeni, naprokseeni jne.) tai todellinen steroidi (ruiskeena tai suun kautta) auttaa. Ja jos ongelma johtui yhdestä traumaattisesta tapahtumasta, nämä lääkkeet voivat vähentää kipua, kunnes keho voi parantaa vaurioita. Siten lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen epämukavuus ei palaa. Mutta kun ongelman juuri on jalkasi ja jalkojen biomekaniikka, helpotus on puhtaasti väliaikaista.

Hyvin erilainen lähestymistapa on jonkun biomekaniikan (ihmiskehon rakenteen, toiminnan ja liikkeen erityispiirteet) tarkka, kontrolloitu muuttaminen ja parantaminen. Vaikka teknisesti vaikeaa ja liian usein huonosti tehtyä, käytännöllisin tapa tehdä se on käyttää mukautettuja jalkatukia. Teknisesti näitä kutsutaan jalkaortooseiksi, mutta yleensä niitä kutsutaan vain “ortotiikka”. Monilla on negatiivinen kokemus kokeilemiensa tukien huonosta istuvuudesta tai toimivuudesta. Väärin määrättynä ne voivat aiheuttaa epämukavuutta. Mutta jalkaortoosiparin varsinaisen valmistuksen eli analysoinnin, valun, valmistuksen on oltava monitahoinen prosessi. On satoja tekijöitä, jotka PITÄÄ ottaa huomioon. Asiantuntemus vastaa huippuosaamista, kun kyse on laitteen menestyksestä.

Koska kyseessä on niin yleinen ongelma, keskimääräinen perhelääkärisi ymmärtää tätä sairautta huonosti. Tai lääkärit hoitavat tulehduksen, joka on yksinkertaisesti sideaine, tehotonta, koska se ei puutu patologian juuriin. Tämän pitäisi olla kysymys siitä, mikä biomekaaninen poikkeavuus johtaa tämän nivelen rasittumiseen. Tällä tavalla pystymme hoitamaan syyn oireen sijaan. Yleistyksenä lääketieteessä tämä on kestävämpi lähestymistapa. Ja se kuulostaa helpotuksen reseptiltä.

Toimittajan huomautus: Dr. Conway McLean on lääkäri, joka harjoittaa jalka- ja nilkkalääkettä Yläniemimaalla. Tohtori McLeanin toimistolla, Superior Foot and Ankle Centersillä, on toimistot Marquettessa ja Escanabassa, ja nyt Keweenawissa, kun L’Anse on äskettäin lisätty toimistoon. McLean on luennoinut kansainvälisesti ja kirjoittanut kymmeniä artikkeleita haavanhoidosta, leikkauksesta ja diabeettisen jalkojen lääkkeestä. Hän on sertifioitu kirurgian, haavanhoidon ja alaraajojen biomekaniikan alalta.

Tämän päivän tuoreimmat uutiset ja paljon muuta postilaatikossasi

.

Leave a Comment